Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Kié lesz a csudás négyes?

Kajak-kenu - Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart a Maty-éren a második kajak-kenu-válogató, amelynek során véglegessé válik a magyar csapat világbajnoki kerete. A hétvégi viadal egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a férfi kajak négyesek ezerméteres csatája lesz.
A második válogató egyben országos bajnokságként is funkcionál, így a presztízs miatt azokban a versenyszámokban is éles küzdelem várható, amelyekben már eldőlt a dartmouth-i indulás sorsa.

A sportág egyik klasszikus műfaja, a férfi kajak négyesek ezerméteres összecsapása az elmúlt húsz évben megannyi dicsőségét hozott a magyaroknak – a szöuli olimpián a Csipes, Gyulay, Hódosi, Ábrahám, a sydney-i és az athéni játékokon a Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth összeállítású négyes diadalmaskodott –, a 2006-os szegedi világbajnokság aranyérme óta azonban „csak" 2007-ben, a pontevedrai Európa-bajnokságon fértek fel a mieink a dobogóra.

Az augusztus 13-án kezdődő kanadai vb-n a magyar színeket képviselő egység megkísérli visszafoglalni helyét a trónon, a kérdés csupán az, kik ülnek majd a hajóban.

Boros Gergely (balra), Bozsik Gábor, Gyökös Lajos és Sík Márton bizakodva várja a csütörtöki erőpróbát. Fotó: Karnok Csaba
Boros Gergely (balra), Bozsik Gábor, Gyökös Lajos és Sík Márton bizakodva
várja a csütörtöki erőpróbát. Fotó: Karnok Csaba

A holnap délután negyed hatkor rajtoló versenyen három kvartett szinte azonos eséllyel vág neki az ezerméteres táv leküzdésének, tippelni viszont még a legrutinosabb, leginkább szakavatott bennfentesek sem mernek.

A válogatási elvek szerint Storcz Botond szövetségi kapitány a múlt héten kijelölte azt a négyest, amelyet az év eddigi eredményei alapján a legerősebbnek tart. A válogatott „parancsnoka" az alig 22 év átlagéletkorú Tóth Dávid, Szalai Tamás, Dobos András, Paumann Dániel kvartett mellett tette le a voksát, és a bizalom a fiatalok júniusi szegedi világkupa-győzelme tükrében korántsem megalapozatlan.

Janicsék kihívó nélkül

Storcz Botond szövetségi kapitány a nőknél ötszáz méteren a Kovács Katalin, Kozák Danuta, Benedek Dalma, Janics Natasa összetételű kajak négyest jelölte a válogatóra. A nevezési határidő lejártáig egyetlen kvartett sem jelezte indulási szándékát, azaz úgy tűnik, senki nem hisz Janicsék „verhetőségében". A jelenlegi állás szerint tehát a holnap 17 órára kiírt verseny rivális híján elmarad.

A másik két hajó tapasztalt, harcedzett kajakosokból áll, köztük olimpiai és világbajnokokkal.

Kammerer Zoltán, Boros Attila, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor – a névsor láttán aligha kell bővebb kommentár a Sári Nándor által edzett „brigád" klasszisának részletezéséhez.

– Bizakodók és motiváltak vagyunk, azért állunk rajthoz, mert nyerni szeretnénk – jelentette ki Kammerer Zoltán, a háromszoros olimpiai bajnok vezérevezős. – Múlt szerdán ültünk össze először, és a tapasztalatok pozitívak, gyorsak vagyunk. Mondhatnám, „csudás" csapat lesz, aki megver bennünket. Talán sokat elárul, hogy még az a Vereckei Ákos is elégedett a formánkkal, aki a korábbi nagy négyesünkkel soha nem volt elégedett...

Az esélyesek közül természetesen nem hiányozhatnak a Démász-Szeged versenyzői sem: Hűvös Viktor edző irányítása mellett Sík Márton, Gyökös Lajos és Bozsik Gábor a paksi Boros Gergellyel alkot reményteljes egységet.

– Az ellenfeleink rendkívül erősek, kiélezett küzdelmet várok – mondta Sík Márton. – Amennyiben az időjárás nem szól közbe, 2 perc 50 másodperc körüli időeredményre lehet számítani, vélhetően a kiegyensúlyozottság, a frissesség dönt majd. A csapat alapját a tavalyi, olimpiai pótválogatón első helyezett négyes adja, így bízom abban, hogy egy év elteltével újra jól kezeljük majd a téttel járó feszültséget. Másfél hét alatt kellett a lehető legtöbbet kihozni a felkészülésből, és úgy gondolom, sikerült arra a szintre eljutnunk, amely a győzelemhez elég lehet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szél Friderikának használt az amerikai edzésmódszer

Úszás - Egy éve tanul Amerikában a SZUE négyszeres magyar bajnok úszója, Szél Friderika, aki 2009-ben ismét régi önmagát idézi. Tovább olvasom