Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kilenc szegedi a vb-re készülő válogatottban

Az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtti utolsó állomáson is túl vannak a hazai kajakosok és kenusok. A hétvégi szegedi harmadik válogatón, egyben vidékbajnokságon tíz kérdéses számban dőlt el a vb-indulók sorsa.
Az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtti utolsó állomáson is túl vannak a hazai kajakosok és kenusok. A hétvégi szegedi harmadik válogatón, egyben vidékbajnokságon tíz kérdéses számban dőlt el a vb-indulók sorsa. A már kvalifikációs helyeket szerzett négy Démász-Szegedi VE-versenyző (Janics Natasa, Keresztesi Alexandra, Gyökös Lajos, Vajda Attila) mellé csatlakozott Joób Márton, Horváth Gábor, Sík Márton, Csamangó Attila és Fürdök Gábor.

Az év utolsó szegedi felnőttversenye volt ez a kajakosok és kenusok számára. Az első válogató a Világkupára selejtezett. Aztán jött a második válogató, amelyen meg az Európa-bajnokság volt a tét.

A szurkolók jól jártak

És végül a mostani esemény: ezen már csak néhány számban kellett selejtezni. Azaz ha összeszámoljuk, bizony a válogatottak többségének ötödször kellett komoly erőpróbán helyt állniuk.

No, persze aki okos és eredményes is volt – oké, rendben, ne hagyjuk ki a szerencsét sem –, az eggyel lerövidítette a versenyek sorát. Mert már az Eb-n letisztázta helyzetét. És két héttel több ideje maradt a világbajnokságra való felkészülésre. Janics Natasa, Keresztesi Alexandra, Vajda Attila, Gyökös Lajos – ők négyen a Démász-Szegedi VE kitűnőségei, akik így tettek. 

Kapitányi értékelés

Angyal Zoltánnak nem sok újdonsággal szolgált a harmadik válogató, az úgynevezett pótselejtező. A szövetségi kapitány mégis kiemelt egy fontos momentumot.
– Egy meglepetés azért született, mégpedig C1 500 méteren. Nagyon örültem, mert egy fiatal, 22 éves srác odaért, és olimpiai egyes számban indulási jogot szerzett. Viszont Sáfrán Mátyás már az előző válogatón is az élmezőnyben volt, és csak kicsivel lemaradva lett harmadik, így nem volt teljesen váratlan az előrelépése. Remélem, jó hatással lesz a fiúra, a jövőjére ez a siker. A többi számban papírforma eredmény született. Három tiszta hét van hátra, ennek elégnek kell lennie a tökéletes felkészüléshez. A többiek, akik nem indultak a harmadik válogatón, már az Eb óta ezen dolgoznak. Most már nyugi van mindenkinek, mivel a maradék két olimpiai számban is eldőlt minden. Készülünk a vb-re.

A versenydömping legnagyobb nyertesei kétségkívül a szurkolók voltak. Négyszer láthatták a kedvenceket a Maty-éri olimpiai centrumban. Autogramok, saját albumba való képek készülhettek – felejthetetlen élmények gyereknek és szülőnek egyaránt. A korábbi évek gyakorlatával ellentétben például nem Szolnokon volt egy válogató, és nem Velence adott otthont a vidékbajnokságnak. Hanem Szeged. Amely központi szerepet tölt be a kajakosok és kenusok hazai világában.

Olimpiai számok

Nem történt csoda: ugyanannyi szegedi indul a duisburgi világbajnokságon, mint amennyi indult a pontevedrai Európa-bajnokságon. A különbség majd csak azzal mérhető, hogy milyen eredmények születnek majd a németországi vb-n. Amely kvalifikációs eseménye a pekingi 2008-as olimpiának.

Ha már az ötkarikás játékoknál tartunk: két ilyen számban nem dőlt még el a hét vége előtt a vb-indulás. Az egyikben nem volt Démász-érdekeltség, ez a férfiak K1 500 métere. Itt Vereckei Ákos rutinja rendkívül sokat ért a fiatal támadók, Benkő Zoltán és Boros Gergely ellen. A másik viszont sokkal szívfájdítóbb a szegedi szíveknek: hiába volt ugyanis három hazai is a Maty-éri olimpiai centrumban a C1 500 méteres szám fináléjában, végül a nevető negyedik, Sáfrán Mátyás lapátolt át elsőként a célvonalon. Nem Fürdök Gábor, nem Joób Márton, és nem Vajda Attila – hanem a KSI 22 éves fiatalja.

Démász-kilences

Ezenkívül pedig minden kérdéses futam végeredményét előre borítékolni lehetett volna. Csak jöttek a finálék – az olimpiai számokon kívül még nyolc lezáratlan „akta" –, és kis jegyzetfüzetünkben sorra pipálhattuk ki az Eb-n járt egységeket. És persze ezzel párhuzamosan a szegedi versenyzők nevét. Mert akik Pontevedrában ott voltak, ott lesznek Duisburgban is. Éppen kilencen. És csapathajók esetében éppen abban az összeállításban. A már felsorolt kvartett (Janics, Keresztesi, Vajda, Gyökös) mellett Joób, Horváth Gábor, Fürdök, Sík Márton és Csamangó Attila.

A kiváltságos négyesből csak Vajda gondolta úgy, mégiscsak versenyzéssel tölti el a hét végét. Kétszázon és ötszázon is megmérette magát, nem sikerült neki győznie. Így sem volt azonban csalódott, az ezer egyes abszolút favoritjának számít.

Kiharcolt helyek

A Démász-Szegedi VE-ből öt versenyző harcolta ki a vb-n való indulást a hétvégi vidékbajnokságon. Összeállításunkban ők beszélnek az eseményekről.

Horváth Gábor (vb-számai: C2 200 m, C4 200 és 500 m) : – Így terveztem, így szerettem volna, azaz három számban vb-csapatba kerülni. A páros most nagyon jól ment, kívülről is sokan mondták, az egyik legjobb teljesítményt nyújtottuk. Meggyőző fölénnyel nyertünk. A 200 m-es négyes rutinmunka volt, az ötszázas kvartett is kiválóan ment, de jobban be kell még gyakorolni. Az Eb óta nem volt pihenő, kicsit megvisel, hogy a sok esemény, válogató miatt kéthetente csúcsformában kell lenni. A vb-ig négy hét van, úgy szeretnék felkészülni, hogy az év legfontosabb eseménye lesz. Sikertelen Eb volt, ahonnan előre lehet és kell lépni Duisburgban.

Joób Márton (vb-számai: C4 500 és 200 m), aki néhány napot Sopronban pihen, de kedden már edz:
– Az ötszázas és a kétszázas négyest mindenképpen meg akartuk nyerni, az 1000 méteres négyesben csak teszteltünk, megnéztük, mit tudunk. Örülök, hogy bizonyíthatunk a vb-n, és kiköszörülhetjük az Eb-eredményeket. Azaz például 500 m-en is dobogóra állunk. Az egyes harmadik hely biztató az olimpia szempontjából. A jövő terve, hogy ráfekszem az olimpiai számokra, az egyesre és akár a párosra is. A hétvégével pedig elégedett vagyok.

Sík Márton (vb-száma: K4 500 m), aki még az U23-as korosztály Eb-jén is szeretne indulni:
– A győzelem, így a vb-csapattagság érthetően elégedettséggel tölt el. Az utóbbi időszak azt mutatta, ennek az egységnek ezt meg kellett csinálnia. És meg is csináltuk. A felkészülés egyértelműen a vb-re orientálódott, a harmadik válogató egyfajta edzésjellegű pályakajakozás volt. Természetesen bennünk van az elmúlt két hónap rengeteg versenye, de az eddigiek mind ezért voltak, tudtuk, ezt az utat be kell járni a vb-ért.

Csamangó Attila (vb-száma: K4 500 m) és Sík mától már Dunavarsányban készül:
– Az elején nagyon elmentünk, és hiába jöttek ránk a fiatalok, megnyertük a futamot. Ám belülről úgy éreztem, nem volt tökéletes a pálya. Biztos vagyok benne, hogy megyünk ennél még jobban is – reméljük, a vb-n. Három válogató, Világkupa, Eb – nem egyszerű mindre főleg mentálisan százszázalékos állapotba hozni magunkat. Most nyugodt három hét következik, a negyedik végén pedig jön a vb.

Fürdök Gábornak (vb-száma: C2 200 m) majdnem sikerült olimpiai számban, C1 500 méteren is a vb-csapatba kerülnie:
– Természetesen szomorú vagyok az ötszáz méteres egyesben elszenvedett vereség miatt. Jól mentem, és csak azt érzékeltem, hogy nincs senki körülöttem. Háromszáznál mellettem Joób Marci meglódult, de magam mögött tartottam, viszont azt nem vettem észre, hogy Sáfrán Mátyás jön a kilencesen. Messze voltunk egymástól, ha én az ötösön látom, hogyan húzza, rá tudtam volna tenni még egy lapáttal. Horváth Gabival a párosunk jól ment, a vb-n szeretnénk előrelépni az Eb hatodik helyhez képest.


Eredmények

Az elsők, illetve a Démász-Szegedi VE versenyzőinek eredményei, 500 m C1: 1. Sáfrán Mátyás (KSI), 2. Fürdök Gábor, 3. Joób Márton, 6. Vajda Attila (Démász-Szegedi VE). 200 m, C1: 1. Bozsik Attila (BSE), 4. Vajda, 5. Balaicz Tibor, 6. Hackler Erik, 7. Juhász Norbert (mind Démász-Szeged). K2, férfiak: 1. Beé István, Gyertyános Gergely (Újpest, Domino-Honvéd). C2: 1. Fürdök, Horváth Gábor (Démász- Szeged), 4. Csúri Attilla, Juhász N. (Dunaferr, Démász-Szeged), 6. Kovács Ádám, Kiss Gergely (Démász- Szeged). K4, férfiak: 1. Babella Balázs, Boros Gergely, Beé, Kadler Viktor (Pécs, Paks, Győr, Domino-Honvéd), 2. Felföldi Gábor, Almási Gergely, Molnár Péter, Páger Zoltán (Démász-Szeged, Tiszaújváros). C4: 1. Joób Márton, Horváth G., Sarudi Pál, Balázs Péter (Démász-Szeged, BSE, Mezőgép), 2. Farkas Árpád, Hüttner Csaba, dr. Bohács Zsolt, Hackler Erik (Démász-Szeged), 3. Kovács Á., Kiss G., Juhász, Csúri A. (Démász-Szeged, Dunaferr). 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Sachsenringen az első időmérőn a leggyorsabb volt Talmácsi

Talmácsi Gábor gokartozással készült a vasárnapi versenyre. Stoner, Melandri és Doviziozo is a részt… Tovább olvasom