Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Kipper György, a tiszai ˝szélmenő˝

Kipper György már 30 éve hódol legnagyobb szenvedélyének, a vitorlázásnak. Rengeteg élményt halmozott fel, rutinos hajós vált belőle, tavaly a 30- as cirkáló hajóosztályban megnyerte a Kékszalagot. A sportág fortélyairól és a szegedi vitorláséletről faggattuk.
– A tiszai vitorlázás nívós kompromisszum – kezdte beszélgetésünket Kipper György, az ismert szegedi vitorlás, a Tiszavirág Sportegyesület elnöke. Nagyobb tó, amely a Kánaánt jelenthetné a sportág számára, nem található a közelben, ám az alapvető feltételek itt is adottak, ezt pedig már néhány évtizeddel ezelőtt is kihasználták.

– A háború előtt a Szegedi Vitorlázó Egylet önálló úszóházzal és több mint húsz vitorlás hajóval rendelkezett. Ez a flotta sajnos a felszabaduláskor nagyrészt megsemmisült, és körülbelül 3 évtizedre megszűnt a tiszai vitorlázás. Ezután a nemrégiben, 104 évesen elhunyt Papp János bácsi kezdett ismét vitorlázni, mi pedig követtük őt. Manapság egyre többen érdeklődnek a vitorlázás iránt, elsősorban azok, akik a szabadidő kulturált eltöltését a természethez kötik.A hajósokat sokszor babonás emberekként képzeljük el. Erre a sztereotípiára a szegedi sportember is ráerősített, amikor felvetődött a kérdés, vajon mit csinál télen egy vitorlás?

– Január elsején is vízre szállunk, hiszen amit az év első napján teszünk, az meghatározza az egész esztendő menetét. A medencés kikötőben feltörtük a jeget, kialakítva magunknak egy olimpiai pályát idéző háromszöget, majd nekiálltunk róni a köröket. Számunkra nincs lehetetlen, extrém körülményeknek is meg kell felelnünk – fogalmazott.
A jogosítvánnyal rendelkezők Szegeden is bérelhetnek vitorlást, hódolhatnak a sportágnak.

– Célunk, hogy minél többen ismerjék meg a vitorlázást, a hajózást, a vízi sportokat. Mindenképpen szeretnénk aktívabbá tenni az egyesületi sportéletet. Rajtunk keresztül a versenyzés és a hobbiszintű vitorlázás is elérhető – tette hozzá Kipper György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősztől kötelező a mindennapi testnevelés

Ősztől kötelező, a tanterv része a mindennapos testnevelés az általános és a középiskolákban. Tovább olvasom