Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Kirajzanak legjobb kajak-kenusaink

Sorra utaznak edzőtáborokba a Démász-Szegedi VE felnőtt válogatottjai: a női kajakosok, Janics és Keresztesi az USA-beli Kaliforniában, a férfi kajakosok, Gyökös, Sík és Csamangó Dél-Afrikában, míg a kenusok, Horváth, Makai, Joób, Vajda és Fürdök Horvátországban edzőtáboroznak.
Gyökös (balról), CSamangó és Sík Czeglédi Gábor edzővel sokat kondizott. Egy ideig elfelejthetik a súlyokat. Fotó: Karnok Csaba
Évek óta megszokott, hogy a Démász-Szegedi VE felnőtt válogatott versenyzői február közepén, esetleg végén megkezdik meleg vízi edzőtáborukat. És miért változtatnának ezen éppen idén? Abban az évben, amikor a duisburgi világbajnokság tétje az olimpiai kvalifikáció?
Irány külföld! – adták ki így aztán a jelszót a trénerek, a sportolók. Hogy itthon remek, már-már tavaszi idő van? Igaz. De a víz akkor sem olyan hőmérsékletű, mint bármely, általuk választott külföldi terepen. És egy kis változatosság sem árt.

Itt vannak mindjárt a férfi kajakosok. A három szegedi (Gyökös Lajos, Sík Márton, Csamangó Attila) Séra Miklós válogatott csapatával a dél-afrikai Port Edwardba utazott ma.
– Már kétszer is volt ott ez a különítmény, így teljesen érthetően most is mindent elkövettek, hogy ismét ott töltsenek el majdnem hat hetet, egészen pontosan negyven napot. Ráadásul a szegedi vb eredményei bizonyítják, érdemes volt ilyen messze felkészülni: Gyökös világbajnok, Sík és Csamangó ezüstérmes lett a szegedi vb-n. – vélte a trió szegedi edzője, Czeglédi Gábor. Sík speciális feladatokat oldott meg a közelmúltban, amelyben Nagymihály Tünde gyógytornász volt segítségére. A tréner annyit még hozzátett: a közvetlen utánpótlás csak március 2-án utazik, számukra a fontos hazai események később vannak, mint a felnőtteknek. Mert szerencsére az ifikkel és az U23-asokkal is összejött két hét a horvátországi Plocéban, Metkovicstól kb. harminc km-re.

Indulás előtt Vajda Attila
Ott, ahová a sportág három szakága közül a kenusok indultak el – már tegnap.
– A Neretva folyó torkolatánál található ez a település. Tavaly Portugáliában voltunk, most viszont a szálló információi alapján a román olimpiai válogatottal és egy szlovák csapattal leszünk együtt. A Horváth Gábor, Makai Tibor, Joób Márton, Vajda Attila, Fürdök Gábor ötöshöz 2005 után újra csatlakozik a szlovák Ostrcil és a horvát Nikica Ljubek is. Azaz jó ki csapat jön össze – nyilatkozta Vécsi Viktor edző. A csoport közel tizenegy órát utazott a Dinári-hegységen átkelve, keresztül Bosznián. Így kényelmetlenebb ugyan az út, de csak hatszáz km, míg Zágráb felé autópályán mindez közel ezer km.

A kajakos hölgyek a tengerentúlon, az USA-ban tréningeznek majd öt hétig. Indulás várhatóan február 23-án. A kaliforniai állomás nekik is megszokott, hiszen 2006-ban már eltöltöttek ennyi időt San Diego mellett. Rossz hír, hogy a Démász-Szegedi VE kétszeres olimpiai bajnoka, Janics Natasa már közel két hete szenved egy vírustól. Rajta kívül a szegedi egyesületből még Keresztesi Alexandra repüli majd át az óceánt.


Válogatási elvek

Az idei hazai versenyévad egy kicsiben más elvek szerint bonyolódik, mint eddig megszokott volt. Az Európa- és világbajnokság előtti háromlépcsős válogatási rendszer azért megmarad. Azaz az első, világkupára válogató viadalon a tavalyi szegedi vb-indulóknak nem kötelező a részvétel, és ezek az egységek automatikusan startolhatnak – első számú hajóként – a szegedi Világkupán. Amelyen országonként két egység nevezhető. Így a további kajakosok és kenusok közül akik az első Vk-válogatón elsők, azok a második számú egységek a Maty-éri eseményen. A két hajó közül a Világkupán jobban szereplő, és az 1–3. között végző mehet az Európa-bajnokságra – természetesen csak abban a számban, amelyben kiharcolta. A további egységeknek lesz egy Eb előtti második válogató – amely egyben országos bajnokság is –, az Eb dobogósai pedig máris világbajnoki indulók. A harmadik, ezúttal már a vb-re selejtező válogatón extrém helyzet alakulhat ki, olyan, mintha szétlövés lenne. Hiszen akadnak majd olyan számok, lehet, hogy csak néhány, amelyben sem a Vk, sem az Eb nem hoz döntést. Így akár ez is igen izgalmas párharcokat tartogathat.
Példa szegediekkel aktualizálva: ha a világbajnok Gyökös Lajos-féle kajak négyest legyőzi a Sík Márton-féle kvartett 1000 m-en, és mindkét egység a Világkupán dobogós, akkor egyértelmű, hogy mint jobbik helyen végzett hajó, Síkék indulnak az Eb-n. 

Versenynaptár

A 2007-es síkvízi versenynaptár jelentős hazai és nemzetközi eseményei a következők, május 11–13. (Szeged): I. válogató a Világkupa-indulásért; május 18–20. (Szeged): világkupa, a sorozat második állomása; június 8–10. (Szeged): II. válogató – egyben ob – az Eb-részvételért; június 27.–július 1. (Pontevedra, Spanyolország): Európa-bajnokság; július 13–15. (Szeged): III. válogató a vb-indulásért; augusztus 8–12. (Duisburg, Németország): világbajnokság; augusztus 23–26. (Peking, Kína): előolimpia. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó úton jár a Gyöngyösi-legénység

Érett, taktikus játékával a férfi vízilabda OB I kellemes színfoltja a Szeged Beton VE. A… Tovább olvasom