Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 7°C Még több cikk.

Király Gábor: Vagy komolyan, vagy sehogy

A 95-szörös válogatott kapus, Király Gábor (39) volt az egyik vendége a szegedi Felső Tisza-parti stadionban rendezett CIB Bank Kapusháborúnak. A labdarúgó nem győzte osztogatni az aláírásokat, a szelfiket, és lapunknak is készségesen nyilatkozott.
– A Haladásból indult, tizennyolc évnyi légióskodás után ezen a nyáron oda is tért vissza. Milyen volt ez a közel két évtizedes külföldi pályafutás?

– Előre minden feladatomra felkészülök, így ez a döntés sem egyik pillanatról a másikra született meg. Előrenézek, állandóan az új kihívásokat keresem, ezek éltetnek. Ha az ember elér valamit, azt befejezi, és egy új feladatot kezd el. Soha nem volt olyan, amire azt mondtam volna: ezt már másképp csinálnám. Sokat tanultam mind a pozitív, mind a negatív élményeimből a külföldi évek alatt, és ezt a saját hasznomra fordítottam.

– A szürke melegítőnadrág megmarad Szombathelyen is?

– Onnan indult, így megmarad, ez a védjegyem.

– Ha odakerül a nemzeti csapat, a pótselejtezőn vagy a 2016-os Eb első meccsén meglehet a századik válogatott szereplés, hiszen most 95-nél jár. Figyel erre?

– Nem igazán, mert nagyon jó kapusteam dolgozik a válogatottnál és a háta mögött. A fiatalokkal dolgozni élmény, javítjuk, segítjük egymást. Azt pedig, hogy ki véd, az érzéseire hallgatva a szövetségi kapitány dönti el. A felkészültség alapján a finnek elleni meccsen is mindegy volt, ki áll a kapuban: nincs első vagy második számú kapus, csak a team.

Király Gábor
Király Gábor

– Meddig tarthat a pályafutása?

– Amíg a csövön kifér. Vagy komolyan csinálom, vagy sehogy. Lehet, hogy egyik napról a másikra fejezem be, de nem levezetni jöttem a Haladásba. Szeretnénk egy jó erős középcsapatot, vidéki fellegvárat kialakítani Szombathelyen, ám sok munka vár ránk.

– A románok következnek az Eb-selejtezőben. Foglalkoztatja a meccs?

– Egyelőre a bajnoki rajt érdekel, a román mérkőzésig pedig van még pár hónap, azaz bármi közbe jöhet. Én már hét hete edzem, hiszen májusban volt egy kéthetes szünetem, így előnyben vagyok a tíz napja készülő társakkal szemben.

– Szeged és az emlékek?

– Még tizenévesen játszottam ebben a stadionban egy utánpótlás-válogatott meccset, illetve emlékszem arra az osztályozóra, amelyen a Vasas ellen kialudtak a kandeláberek, és a Szeged kiesett. Édesapámnak, aki szintén kapus volt, sok élménye lehet, illetve tudom, hogy a válogatott társaim közül Szabics Imre, Laczkó Zsolt, Hrepka Ádám is itt született.

– A kapusszakma egyre sokrétűbb játékost igényel. A kapusháború mennyiben segíti a játékos fejlődését?

– Ez egy remek felmérő, és az edzőt egy szempontból megvilágítja, de csak kicsi részeleme a kapus szakmának. Mi is úgy dolgozunk a kapusiskolában, hogy nemcsak azt vesszük észre, amiben a játékos jobb lehet, hanem meg is mutatjuk neki több oldalról is, hogyan lehetne jobb. Szombathelyen én is kipróbáltam, az edzés végén is alkalmazzuk kiegészítő játéknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női kosárlabda Eb: Szerbiáé az aranyérem és az olimpiai kvóta

Szerbia nyerte meg a magyar-román közös rendezésű, 35. női kosárlabda Európa-bajnokságot. Tovább olvasom