Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Kirsnernek több Mount Everestje volt

A vásárhelyi származású balszélső, Kirsner Erika június 6-án játszotta utolsó mérkőzését, a Balkán Liga döntőjében. Ahogy tavaly októberben jósolta: abbahagyta a kézilabdázást, anya szeretne lenni. Már a civil életben is megtalálta helyét: a Vác NB I-es női kézilabdacsapatának marketingese.
Tavaly októberben kis híján kiesett a toll a kezemből, mikor a vásárhelyi születésű kézilabdás, Kirsner Erika (34) kijelentette: „Folytatás? Nincs. Ezer százalék, hogy ez volt az utolsó bajnoki évem." Beváltotta „fenyegetését", abbahagyta, búcsút intett a kézilabdának. Utolsó mérkőzését az osztrák Hypo NÖ színeiben június 6-án játszotta a Balkán Liga fináléjában, egygólos vereséget szenvedtek a Podgoricától.

– Nem a meccs, az eredmény maradt meg bennem – emlékezett Era –, hanem az: hű de jó, hogy eltelt, vége, felszabadult érzés töltött el. Az utóbbi időben azonban nagyon hiányzott a mozgás, a kézilabda, ezért Vácon beszálltam a lányok közé pár tréningre. De nincs visszaút: mint minden nőnek, nekem is az a vágyam, hogy anya legyek; férjemmel, Kiss-Máté Zoltánnal nagyon szeretnénk gyerekeket. Hogy fiút vagy lányt? Ebben a sorrendben jó lesz! És az már biztos, a lánynak nem Erika lesz a keresztneve, a fiúnak meg pláne... – közölte nevetve.

Elárulta: rendszeresen jár majd konditerembe, szeretné alakját megőrizni, irtózik a gondolattól, hogy háj lötyögjön rajta. Civilként nem sokáig lézengett, július 1-jétől a Vác NB I-es klubjánál – közgazdászvégzettségét hasznosítva – marketingigazgatóként dolgozik; de a sportágtól sem szakadt el, Németh András mellett ott ül a kispadon, és észrevételeit megbeszélik. Ez a gyakorlat azért sem mellékes, mert edzői álmokat, terveket is dédelget.

Kirsner Erika nem szakadt el a sportágtól.   Fotó: Tésik Attila
Kirsner Erika nem szakadt el a sportágtól.
Fotó: Tésik Attila

Visszautazva az időben pályafutásáról már mint életének lezárt fejezetéről beszélhetett. Elmondta: az ausztrál seb nem gyógyul, fáj, hogy nem lehetett ott Sydney-ben az olimpián, és nem lehetett tagja az ezüstérmes válogatottnak. Ez a medál hiányzik a vitrinből. De nem emészti magát, így is teljesnek érzi pályafutását, amelynek – ahogy fogalmazott – több Mount Everestje volt, mint „völgye". Ezek közé sorolja az Európa-bajnoki sikert, a vb-ezüstöt, az EHF-kupa-győzelmet és az országos bajnoki és a kupadiadalokat egyaránt.

– Vásárhelyen élő szüleimet, testvéremet rendszeresen látogatom, legutóbb két hete vizitáltam. Keresztlányom, Panka augusztus 25-én volt 2 éves, ezúton is kívánok neki boldog szülinapot! Viszont megviselt, hogy szülővárosomban nincs minőségi kézilabda, megszűnt a csapat. Többen megkerestek, tudnék-e segíteni. Sajnos nem. A pénztárcák általában akkor nyílnak meg, ha a szponzorjelöltnek személyes a kötődése: ő vagy valamelyik rokona űzte, űzi a sportágat, vagy valamelyik játékos a kedvence. Egy év türelmi időt, esélyt kellett volna adni az együttesnek a túlélésre, mert félek, így végleg meghalt a kézilabda Vásárhelyen.

Karrier

Kirsner Erika 1975. december 23-án született Vásárhelyen. Pályafutását a Porcelánban kezdte, szerepelt a Szegedi Egységesben, a Kiskunhalasban, a Debrecenben és a Ferencvárosban, utolsó klubja, 2007 júliusától az osztrák Hypo NÖ volt. Háromszoros magyar (2000, 2002, 2007) és szintén háromszoros osztrák bajnok (2008, 2009, 2010), kupát a sógoroknál háromszor, Magyarországon kétszer nyert. Klubcsapattal nemzetközi porondon BL-döntőig (2002, 2008) és EHF-kupa-győzelemig (2006) jutott. A válogatottal Európa-bajnokságot (2000) és világbajnoki ezüstérmet (2003) nyert, az athéni olimpián 5. lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második vonal, 2010.08.31.

Tovább olvasom