Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kis sportágválasztó: a búvárúszás és a medence palackos urai

Különleges vállalkozásba kezdett lapunk sportrovata: minden hónapban bemutatunk egy sportágat, amely talán kevésbé ismert az emberek számára. Futballozni, pingpongozni mindenki próbált már. De mi a helyzet a búvárúszással?
Mivel július 28-ától augusztus 6-áig megyénkben, Hódmezővásárhelyen rendezik az uszonyos és búvárúszó-világbajnokságot, az esemény rajtja előtt mindenképpen szerettük volna kipróbálni az úszás e válfaját. Trénernek pedig ki lehetett volna alkalmasabb, mint a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub világ- és Európa-bajnok „játékos-edzője", Kanyó Dénes.

Ránézésre sem könnyű

A múlt héten már elkezdtem hangolódni az edzésre, és belegondoltam, mi jellemző leginkább a búvárúszókra: a barna bőr és a kockás hasizom. Mivel én egyikkel sem rendelkeztem, úgy döntöttem, inkább az előbbit valósítom meg a tréningig, ezt végül is kicsivel könnyebb volt elérni.

Ahogy megérkeztünk az újszegedi sportuszodába, már zajlott a murénák edzése. Kanyó is köztük volt, ám amikor a medence széléhez ért, hiába köszöntem rá, csak inteni tudott, mivel olyan erős etapon volt túl, hogy percekig kapkodta a levegőt. Hiába na, ez már a hajrá a vb előtt.

Aztán elkezdte magyarázni az alapokat. – Jól szappanozd be a lábad, anélkül nem tudod felvenni az uszonyt. A versenyeken mindig a „kétlábas" verziót használjuk, az úgynevezett békatalpak csak edzésre alkalmasak – mondta, majd egy határozott mozdulattal be is döntött a vízbe a medence széléről.

– Egyenes testtel, fel-le mozgasd a lábadat, a kezed pedig előre nyújtva legyen – magyarázta, de számomra nem tűnt ilyen egyszerűnek a mozdulatsor. Haladtam én, csak nem gyorsan és nem egyenesen, véletlenszerű sávváltásaimmal átírva az úszók délutáni edzéstervét. 

A tréning végére kollégánk belejött a sportágba.  Fotó: Schmidt Andrea
A tréning végére kollégánk belejött a sportágba.
Fotó: Schmidt Andrea

Alulnézetből

Miután látszott, nem csak azért nem vehetek részt a vásárhelyi vb-n, mert már lejárt a nevezési határidő, kisebb pihenőt kértem és kaptam. A murénások közben rótták a hosszokat, trénerük hol őket irányítva, hol velük együtt haladva figyelt. A második próbálkozásomnál már az oxigénpalack is előkerült. Ez mindenképpen megkönnyíti azt, hogy az ember a víz alatt levegőt kapjon, ám a teljes szerelés 12 kilogrammos tömege (amelyről ugye Arkhimédész óta tudjuk, a vízben könnyebbnek számít) semmiképpen sem segíti a haladást. Talán csak annyiban, hogy míg nélküle rendszeresen feljöttem a víz tetejére, és a lábammal a levegőben kalimpáltam, addig a palackkal szépen a medence aljára süllyedtem, így alulnézetből is figyelhettem rutinosabb társaim technikáját.

– Ne félj, belejössz – biztatott Dénes, tovább magyarázva a hibáimat.
Aztán palackról pipára váltottam, és szinte megtáltosodtam, ami annyit tesz, hogy 25 métert egész szabályosan le tudtam úszni. Ráadásnak elkértem Dénes szemüvegét, amely piros színben pompázott. Hogy miért?

– Így mindig tűzben égek – mondta a maximalista versenyző, hogy aztán a tudomány is választ adjon a kérdésünkre: az internet szerint „a piros szín ösztönzi a vérkeringést, segíti az adrenalinképzést". Hát ezért.

A siker ára

Amikor már belejöttem, akkor kezdett el fájni a lábfejem az uszonyban. Ezt meg is említettem az edzőmnek, aki tovább biztatott: – Akkor siess, mert ennél csak jobban fáj majd! Én egy keményebb edzés után még a medence szélére sem tudok ráállni – mondta.

Egy újabb „elképesztő", 25 méteres távot teljesítve boldogan másztam ki a partra, fájdalom ide vagy oda, az alapokat elsajátítottam. Ahogy pedig néztem a versenyzőket, biztossá vált bennem, a világ leggyorsabb úszói (a világcsúcsok a hagyományos úszáshoz képest 30–40 százalékkal gyorsabbak) elképesztően látványos versenyeket vívnak majd Hódmezővásárhelyen.

A búvárúszás válfajai. A búvárúszásnak több válfaja is létezik. Az uszonyos úszás medencében, a felszínen zajlik, a versenyző uszonyt visel a lábán, és légzőcső segítségével vesz levegőt. A hivatalos versenytávok a felnőtteknél: 50, 100, 200, 400, 800 és 1500 méter. A búvárúszásnál palackkal úsznak, ezt tartja maga előtt a versenyző, aki nem jöhet fel a felszínre. Különleges válfaja a rövid távú, 50 méteres búvárúszás, amikor egy levegőt véve „sprintelnek" végig a versenyzők víz alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick Szeged: ezt nevezik halálcsoportnak

Tegnap Bécsben elkészítették a férfi kézilabda Bajnokok Ligájánák csoportbeosztását. A Pick Szeged a… Tovább olvasom