Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Kis sportágválasztó: amerikai futball, a kemény legények játéka

Különleges vállalkozásba kezdett lapunk sportrovata: minden hónapban bemutatunk egy sportágat, amely talán kevésbé ismert az emberek számára. Futballozni, pingpongozni mindenki próbált már. De mi a helyzet az amerikai futballal?
Szegednek évek óta létező amerikaifutball-csapata van a Szeged Bats révén, ám az Denevérek jelenleg semmilyen bajnokságban nem szerepelnek. Bár tagjai más csapatok színeiben lépnek pályára, keddenként és csütörtökönként így is együtt edzenek az Etelka soron.

A tréning előtt rögtön ki lehetett szúrni, kiket is keresek. A legtöbben erős felépítésű játékosok, igazi keménylegények. Az öltözőben kiderült, a sportág nem annyira költséges, mint gondolná az ember, de nem is olcsó mulatság: 40–50 ezer forintért szerezhető be a legegyszerűbb védőfelszerelés. Bár a csapat mindent biztosított a számomra, két hiányosságom azért akadt: egyrészt a teremcipő helyett stoplist illett volna vinnem, másrészt ijedten vettem észre, hogy csak nekem nincs szuszpenzorom.

– Az csak a kisfiúknak kell – mondta a 24 éves Tolnai Attila, aki posztját tekintve wide reciever, azaz „szélső elkapó". Ennek ellenére ő is felcsatolta a saját védőfelszerelését, így ekkor nem volt őszinte a mosolyom.

Kollégánk (13) nem sokszor érvényesült labdával a kezében.  Fotók: Frank Yvette
Kollégánk (13) nem sokszor érvényesült labdával a kezében.
Fotók: Frank Yvette

Aztán a pályán az lett, mert az öt perc alatt kiderült, remek társaságba kerültem. Hiába tiporták el olykor keményen egymást a játékosok, a hangulatra, a jókedvre nem lehetett panasz.

A szerelést egy másik játékos, Tóth Gábor adta kölcsön, a sisak mellett egy, a felsőtestet védő „páncélt" csatolt fel rám, ez ugyanis a legfontosabb. Elárulta, éles meccsen nem árt a bordákat, a csípőt és a combokat is óvni. A sisakról annyit, hogy én alig láttam ki belőle, de a többiek szerint ezt hamar meg lehet szokni.

Az amerikai futball

A játék célja, hogy a tojáslabdát az ellenfél úgynevezett „end zone"-jába vigyük, és ezzel pontokat szerezzünk. Ezt többféleképpen el lehet érni; a labda gólvonal mögé vitelével, a gólvonalon áthaladt csapattársnak való passzal vagy kapura rúgással. A játéktér egy 110 méter hosszú és 49 méter széles, téglalap alakú pálya, egy meccs négy 15 perces negyedből áll. Az amerikai futballt a pályán lévő két, tizenegy tagú csapat játssza, de a játék sajátosságából adódóan a csapatokat az edzői stábbal együtt közel 70-70 fő alkotja.

A tréning elején a passzjátékkal próbálkoztunk. Wide recieverként részsikereket könyvelhettem el, egyszer elkaptam egy átadást, ami még akkor is nagy örömet szerzett, ha nem is a túl keményen őriztek. Sőt még jobban megbecsülendő a teljesítmény, mivel az utasításoknak csak a felét értettem a kupaktanácsok során – hiába, a sportág szaknyelve nem egyszerű.

A futójáték keményebbnek bizonyult, ekkor running backként, tehát stílszerűen „futójátékosként" próbálkoztam. Volt, hogy már egy-két méter megtétele sem sikerült, olyan hamar leblokkoltak. Sőt egyszer úgy földhöz vágtak, hogy néhány kék-zöld foltot is szereztem, ám ennyi azért belefér a játékba – egy touchdownt azért így is összehoztunk a támadóegységgel.

Az edzés bonyolultabb részében már nem vettem részt, viszont az feltűnő volt, hogy amíg a labdarúgópályán mindenki Messi vagy Ronaldo akar lenni, az amerikai futballistáknál is megvannak a kedvencek.
– Én vagyok Michael Vick – kiabálta egyikük a Philadelphia Eagles klasszisára utalva.

Ha hozzá fogható sztárok nem is játszanak a Batsben, a játékosok lelkesedése mindenképpen dicsérendő. Megérdemelnék, hogy végre Szegedet képviselve is pályára léphessenek egy hazai bajnokságban.

Kis angol–magyar amerikaifutball-szótár

Field goal: amikor a támadó csapat a kapura lövést választja. Akkor sikeres, ha az U alakú kapu szárai között megy be a labda. Fumble: amikor a labdás játékos elejti a labdát. Interception: akkor történik, ha egyik csapat védője kaparintja meg a másik csapat quarterbackje által előre passzolt labdát. Sack: az irányító labdával a kezében való megállítása. Touchdown: egy játékos az ellenfél célterületére (end zone) viszi be a labdát, vagy az irányító a célterületen álló társának dobja a labdát, aki mindkét lábával érinti a földet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Június közepéig edz a Pick

A második helyen végzett a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a bajnokságban. A vasárnapi Veszprém elleni döntő után még edzésben maradt a társaság. Tovább olvasom