Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Kis sportágválasztó: cselgáncs, az esés művészete

Különleges vállalkozásba kezdett lapunk sportrovata: minden hónapban bemutatunk egy sportágat, amely talán kevésbé ismert az emberek számára. Futballozni, pingpongozni mindenki próbált már. De mi a helyzet a cselgánccsal? Kipróbáltuk, és tetszett.
Kis sportágválasztónkban először a cselgáncsra esett a választásom. A látványos sportágat korábban csak a televízióból ismertem. Azt tudtam, mi az a juko, vazaari és ippon (a dzsúdó pontrendszerének japán kifejezései), és azt is, hogy hazánk eddigi első és egyetlen olimpiai bajnoka a 92-es, barcelonai aranyérmes Atom Anti, azaz Kovács Antal. De hogy hogyan kezd el valaki dzsúdózni, mik az alapok, arról fogalmam sem volt.

Felkerestem hát a Szegedi Judo SE Hattyas sori edzőtermét, hogy kipróbáljam a sportágat. Amikor odaértem, már javában folyt a tréning. A négy évtizede a sportágban tevékenykedő Bürgés Mihály edző egyből kiszúrt, rá is kérdezett: „Te jöttél megveretni magad?" Bár egy kicsit megrémültem, nem hátráltam meg, és amikor azt javasolta, a keményebb állásharc helyett inkább a földharccal ismerkedjek meg, sietve bólogattam.

Előzékeny tanár. Pfeffer Árpád (kékben) előzékenyen hagyta, hogy kollégánk többször is földhöz vágja. Fotó: Schmidt Andrea
Előzékeny tanár. Pfeffer Árpád (kékben) előzékenyen hagyta, hogy kollégánk többször is földhöz vágja.
Fotó: Schmidt Andrea

Már a beöltözés is élmény volt, azt gondolom, a dzsudogi, tehát a cselgáncsosok ruhája mindenkin jól áll, valahogy „keményebbnek" érzi benne magát az ember. Az pedig, hogy egyből fekete övet kaptam, különösen inspiráló volt, ahhoz azért normál esetben jó pár évet kellene küzdeni a tatamin.

A dzsúdó alapjaival Pfeffer Árpád edző ismertetett meg, ő tartja a foglalkozásokat a kezdő csoportnak is. A paksi származású sportoló a leszorítással kezdte a magyarázást, és ha csak szemernyi kétségem lett volna afelől, ez mit jelent a gyakorlatban, úgy levágott a földre, hogy moccanni sem bírtam. Hasonló volt a helyzet a fojtásokkal és a feszítésekkel, hiába próbálkoztam, nem tudtam szabadulni – nem csoda, hiszen már ő is másfél évtizede él a sportágban. Amikor cseréltünk, azaz én gyakoroltam rajta, már sokkal élvezetesebb volt a dolog, és szerencsére igen segítőkész volt, így többször ippont adhattam neki. Itt is érvényes a mondás: jobb adni, mint kapni.

– Egy kezdőhöz képest egész ügyes vagy – mondta, amitől annyira lelkes lettem, hogy a dobásokba is bele akartam kóstolni. Utólag azt mondom, megérte, mivel esni korántsem annyira fájdalmas, mint amennyire látszik.

– Ha egy edzésen ötszázszor csinálnád, nem élveznéd ennyire – mondta Árpi mosolyogva. Amikor pedig én „vágtam földhöz" őt, az volt addigi dzsúdós tanulmányaim csúcsa.

Összességében amellett, hogy élvezetes, hasznos is volt az edzés, hiszen a cselgáncs tökéletes arra, hogy az ember megtanuljon esni, fájdalom nélkül. Ez pedig nemcsak az összes többi sportágban, de az életben is hasznos tudás lehet.

A cselgáncs

A cselgáncs vagy dzsúdó a 19. század végén született japán küzdősport. Jellemzői a test test elleni harc, az ellenfél földre dobása, gáncsolása, földön való leszorítása, karjának kifeszítése, illetve az ellenfél fojtása. A küzdelem helyszíne a tatami, a hivatalos dzsúdóruha neve dzsudogi. A küzdelem a rendelkezésre álló idő végéig vagy az első ipponig tart, ezt el lehet érni közvetlenül, ha a hátára dobjuk ellenfelünket, esetleg két vazaarival, amikor majdnem a hátára esik. Akkor is véget ér a mérkőzés, ha az ellenfél vállát és hátát 25 másodpercen keresztül tartjuk leszorítva.

Olvasóink írták

 • 2. teraszmosó-katona 2011. április 06. 17:53
  „Gratulálok a Tisztelt István úrnak!
  Kíváncsian várom a vadvizi kajak, barlangászat, búvárkodás című cikkeket.
  További balesetmentes próbálgatást kívánok a Szerkesztő úrnak.

  Tisztelettel: T.K.”
 • 1. Podesta 2011. április 06. 00:01
  „Jó az ötlet, gratulálok!
  Kár hogy Én már túl öreg vagyok ehhez!
  P”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napraforgós sikerek

A financiális problémákkal küszködő szegedi Napraforgó Futóklub sportolói a nehézségek ellenére a… Tovább olvasom