Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Kiss Csabának Down-szindrómás kislánya, Grétike a mindene

Bordány – Amióta megszületett, átértékeltem mindent, amit kaptam a sorstól – mondta lapunknak Kiss Csaba, korábbi válogatott tollaslabdázó, amikor négyéves Down-szindrómás kislányáról, Grétikéről beszélt. A sportember kétszeres magyar bajnokként vonult vissza az élsporttól, 1985 óta pedig a bordányi általános iskolában dolgozik testnevelő tanárként.
Kétszer nyert felnőtt országos bajnokságot tollaslabdában Kiss Csaba. A zsombói származású sportoló 1986-ban a jelenleg Szegeden edzősködő Englert Istvánnal férfi párosban, 1989-ben Fórián Csillával vegyes párosban ért fel a csúcsra. 1999-ben vonult vissza, jelenleg Bordányban dolgozik testnevelő tanárként.

Ütővel a kézben. Kiss Csaba pályafutása során két magyar bajnoki címet nyert tollaslabdában.
Ütővel a kézben. Kiss Csaba pályafutása során két magyar bajnoki címet nyert tollaslabdában.
– Édesapám, aki negyven évig volt körzeti orvos Zsombón, 1973-ban látott először tollaslabdameccset. Beleszeretett a sportágba, így gyerekeket toborzott, és 1974-ben elkezdett edzéseket tartani. A kerítés fölött ütögetve kezdtünk el játszani, majd beengedtek minket a kultúr- otthonba, ahol édesapám és a mindenki által csak Tilda néniként ismert édesanyám irányítása mellett kezdtem el edzeni a bátyámmal, Lajossal és a húgommal, Andival – mondta a 49 éves testnevelő.

Zsombóról sokan eljutottak az ország legjobbjai közé, a település versenyzői több bajnoki címet is szereztek az utánpótlásban. A felnőttek között Kiss Csaba mellett Bálintné Szikszer Katalin ért el sikereket – ő jelenleg is foglalkozik tollaslabdával Bordányban.

– Bár a magyar bajnoki címeimre is büszke vagyok, nem ezt tartom a legnagyobb eredményemnek. A nyolcvanas évek végén ugyanis elindulhattam a moszkvai Európa-bajnokságon, ahol a selejtezőből indulva a legjobb 16 közé jutottam. A nyolcaddöntőben aztán meccslabdáról kaptam ki egy izlandi sráctól, nem sokon múlt a még nagyobb bravúr – emlékezett.

Kiss Csaba utoljára 1999-ben szerepelt magyar bajnoki döntőben, azt Nagy Annával párban elvesztette – éppen egykori társa, Fórián Csilla és Károlyi Ákosellen. Azóta főleg a testnevelésórákon mozog, ugyanis 1985 óta a bordányi általános iskolában tanít.

– A családommal itt telepedtem le, a bordányi iskolában sok jó embert ismerhettem meg. Két gyermekem van: az első házasságomból született a fiam, a 21 éves Péter, feleségemmel – akivel hét éve élünk boldogan – pedig négy éve neveljük a kislányunkat, Grétikét – mondta.

A kislány Down-szindrómával, azaz veleszületett kromoszómaeltéréssel jött a világra, ami középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékossággal jár. Nála az utóbbi eset áll fenn.

Amióta Grétike megszületett, átértékeltem mindent
"Amióta Grétike megszületett, átértékeltem mindent."

– A kezdeti riadalom után szépen lassan rájöttem, hogy ő életem legszebb csodája. Amióta Grétike megszületett, átértékeltem mindent, amit kaptam a sorstól. Mindent megadunk neki, ami a fejlődéséhez szükséges, rajtam és a tanító néni édesanyján kívül az egész nevelőtestület igyekszik tenni érte. Egyelőre nem tudni, élhet-e majd teljes életet, de mivel tudunk olyan Down-szindrómásokról, akik egyetemet végeztek, bizakodunk, és igyekszünk mindig a maximumot elérni vele. Erre tettük fel az életünket. Szuper kis csaj – mondta végül Kiss Csaba.

Olvasóink írták

 • 13. Smerdis 2013. január 23. 06:50
  „7. segedi 2013.01.22. 12:29

  pl Dániában ha fogyatékos gyermeked születik, egy komplett fizetést kapsz, mert úgy kezelik, hogy neked onnantól ez a munkád. ami igaz is, sőt, ez keményebb, mint egy munkahely, mert itt nincs szabadság, nincs ünnepnap, ez 24 órás műszak 365 napban.”
 • 12. toth.andras.akos 2013. január 22. 22:47
  „Jó egészséget, erőt, kitartást, boldogságot! Minden tiszteletem, fejet hajtok!”
 • 11. jozko 2013. január 22. 22:32
  „Tisztelt Kiss Csaba!

  Éljenek boldogan Grétikével - ezek a gyermekek olyan tiszta lelkűek, hogy hozzájuk fogható szeretetet
  kevesen tudnak adni!
  Még valamit - nem olcsó vigasznak szánom, de személyesen tapasztaltam, hogy Down kórral született gyermek
  gyakorlatilag teljes "értékű" életre vált alkalmassá - viszont nagyon "különc" maradat, hihetetlen érzelmi és szellemi összpontosításra vált képessé.
  Nem volt szükség másra, mint szerető, de jól gazdálkodó párjára, aki a rendkívüli / művészi/ képességű ember
  hétköznapi méretekkel mérve hatalmas, "kézzel is fogható" eredményeit felügyelte, mert nála az érzelmi és a racionális kontroll felváltva működött!
  Kedves Csaba, ön egy Csodát tart a kezében!
  Legyenek nagyon boldogok!”
 • 10. nagymacika 2013. január 22. 14:03
  „Azt hiszem mindenki példát vehetne azokról a családokról akik fogyatékos vagy tartósan beteg gyermeket nevelnek.”
 • 9. nie 2013. január 22. 12:51
  „Grétinek érdemes volt megszületni, szeretik és bíznak benne! Sok örömet a családnak, egészséget, boldogságot!”
 • 8. Mozart53 2013. január 22. 12:45
  „Mindamellett, hogy minden tiszteletem a Tiétek, kitartást, sok sok erőt és örömet a Kislányotokban Csabi!”
 • 7. segedi 2013. január 22. 12:29
  „Köszönet minden családnak akik fogyatékkal élő gyermeket nevelnek, családban tartanak. A köszönet mellé nagyobb állami támogatást is megérdemelnének!!!”
 • 6. KLUB88 2013. január 22. 10:30
  „Köszönöm a hírt, jó végre ilyen cikket olvasni! Egy kislányos apuka....”
 • 5. Pöttömke24 2013. január 22. 10:22
  „a testnevelő tanárom volt a felesége pedig állt.iskolában 1-4ig az osztályfőnököm hát kitartás nekik és hatalmas tisztelet!!!”
 • 4. bambulla 2013. január 22. 09:37
  „kitartást és sok boldogságot kívánok !”
 • 3. lepkehalo 2013. január 22. 09:06
  „Szívet melengető a sok baj, gond, viszály közt egy ilyen családról olvasni. Köszönöm, hogy hírt adtak róluk!”
 • 2. lamatic 2013. január 22. 08:40
  „Respect!”
 • 1. rózsakert 2013. január 22. 08:09
  „Gratula-minden szempontból !
  A lélek gyümölcsei jutnak ilyenkor az eszembe - ők azok a "segédszerek" , amelyek igazi értékükkel segíteni tudják a teljes élet megélését.

  Én is ezt kívánom Önöknek: BÉKÉT-ÁLDÁST ÉS SOK-SOK MOSOLYGÁST !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ziccer ziccer hátán, hiába: UTC Futsal Team-Győr 0-3

Helyzeteket kidolgozott, gólt viszont nem lőtt a listavezető Győrnek az UTC Futsal Team NB I-es… Tovább olvasom