Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Kiss Lászlónál 2011-ben rákot diagnosztizáltak, 2012-ben maratont futott

Hódmezővásárhely - Az év testnevelője címmel díjazták a múlt héten a vásárhelyi Kiss Lászlót, a HISZK Gregus Máté Tagintézmények tanárát. Legendás testnevelőkről szóló sorozatunkban őt mutatjuk be: a pedagógusnál 2011-ben rákos megbetegedést diagnosztizáltak, egy évvel később viszont váltóban lefutotta a Békéscsaba–Arad szupermaratont.
Rangos elismerésben részesült a múlt héten Kiss László, a HISZK Gregus Máté Tagintézmények pedagógusa: az 57 éves vásárhelyi szakembert a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete Az év testnevelője címmel tüntette ki. Az elismerést összesen 35-en kapták meg az országban, Csongrád megyéből a szegedi Cziberéné Noel Gizellát díjazták még.

– Az, hogy Az év testnevelőjének választottak, annak a több évtizedes munkának az elismerése, amelyet az iskolában végzek. Számomra nemcsak ez jelent pozitív visszajelzést, hanem az is, hogy tanítványaim közül ötvenen választották a testnevelő tanári pályát, és közel százan érettségiztek a tantárgyból – fogalmazott Kiss László.

Kiss László
Kiss László
A pedagógus 1956. március 1-jén született, 1979-ben biológia–testnevelés szakon végzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. A Testnevelési Főiskolán 1983-ban középiskolai testnevelő tanárként diplomázott.

– Több mint harminc éve dolgozom az intézményben, „őskossuthosnak" számítok. Azért választottam ezt a szakmát, mert gyermekként kiváló tanáraim voltak, akikre fel lehetett nézni. Példaképemnek Bán Sándort és Vörös Bálintot tekintem. Bán Sándorról köztudott, hogy a langyos vizet nem szereti, míg Vörös tanár úrnak az volt az ismert mondása, hogy egy játékosnak, sportolónak szívet és lelket nem lehet adni. Bár biológiát sohasem tanítottam, hatalmas segítséget jelent, hogy ez volt a másik szakom – mondta.

Kiss Lászlót 2009-ben a Magyar Tudományos Akadémia a mindennapos testnevelés élettani hatásainak vizsgálatáért tüntette ki, és a mostani elismerésének is köze van ehhez, hiszen Hódmezővásárhelyen nyolc éve működik a mindennapos testnevelés, amelyet országosan tavaly vezettek be.

Kiss László (a jobb szélen) diákjaival.
Kiss László (a jobb szélen) diákjaival.

– Igaza volt Hemingwaynek és Lakat Károlynak: előbbi mondta, hogy a sport mindenre megtanít, utóbbi pedig azt, hogy aki hét közben firkál, az hét végén nem tud szépen rajzolni. A legfontosabb nem a győzelem, hanem az, hogy saját magunkat felülmúljuk. Egy testnevelésórán az igazi öröm az, amikor a tanítványaim homlokán megjelennek az izzadtságcseppek. Ezeket igazgyöngyöknek nevezem, mert annak a bizonyítékai, hogy valaki becsületesen dolgozott – fogalmazott.

Kiss László és csapata egy régi Békéscsaba-Arad-Békéscsaba szupermaratonon.
Kiss László és csapata egy régi Békéscsaba-Arad-Békéscsaba szupermaratonon.

A jelenleg úszó-, korábban triatlon- és kézilabdaedzőként is dolgozó Kiss Lászlónál két éve nyirokcsomórákot találtak. – Szerencsém volt, időben észrevették a bajt, és jó kezekbe kerültem, így mára tünetmentes vagyok. Amikor 2011-ben, még kopaszon feküdtem a kórházban, őssejt-transzplantáció előtt, megfogadtuk a barátaimmal, hogy 2012-ben újra lefutjuk a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba szupermaratont. Igaz, hogy a váltóban én teljesítettem a legrövidebb távokat, 11–13 kilométereket, de sikerült befejeznünk. Ezért örökre hálás leszek a barátaimnak és a sportnak, hiszen ennek köszönhető, hogy lélekben is túltettem magam a nehéz időszakon – tette hozzá Kiss László.

Olvasóink írták

 • 10. Rary 2013. április 15. 16:13
  „Valahogy nem latom itt a rajongok nepes taborat...Ne mossuk mar ossze a dolgokat. Mint sportolo,rendben. Vagy edzo. De mint testnevelo, egyaltalan pedagogus, nem engednem gyerekek kozelebe sem. A betegseg pedig sajnalatos,de nem jogosit fel mindenre. Lettek volna valoban jo testnevelok,akik megerdemlik a dijat, de ez egy ilyen varos,ilyen orszag,barki kaphat kituntetest,szobrot,hatalmat.”
 • 9. tűzszekerek 2013. április 12. 23:33
  „5. Rary 2013.04.12. 13:09

  Azért nincs szó, mert az ilyen tanítványokat gyorsan elfelejtik!!! Sajnos találkoztam már én is ilyen emberekkel, akiknek nem született a Földön még jó testnevelő.

  Köszönjük ezt a cikket, nagyon motiváló, lelkesítő sok szempontból. Gratulálok Lászlónak! Ő egy hiteles testnevelő, hiszen nem csak követel, hanem maga is versenyez.”
 • 8. skinny_valence 2013. április 12. 22:59
  „Kedves Rary,

  Talán azért, mert nem a nyekenyókákról szól ez a cikk!!!!”
 • 7. airwaves 2013. április 12. 21:03
  „Jó egészséget!
  Méltó követője lettél Bán Sanyinak :)
  Köszi, hogy megemlítetted a tönkretett sulinkat!”
 • 6. Phenom 2013. április 12. 21:02
  „Egykoron a tanítványa voltam, s bár akkor nagyon kegyetlennek tűnt, és az óráin egy életre megfogadtam, hogy ha egy veszett kutya kerget, akkor sem fogok életem során többet egy métert sem futni, de ha ma kellene választanom, újra őt választanám. Nem voltam élsportoló így nem tartoztam a kedvencei közé, de a próbálkozást mindig korrektül értékelte, sokat tanultam tőle a kitartásról.
  Gratulálok és jó egészséget kívánok!”
 • 5. Rary 2013. április 12. 13:09
  „Azokrol mert nincs szo,akiknek miatta ment el a kedve egy eletre a sporttol? Ugy latszik, egy sulyos betegseg mindent feledtet es mindenre feljogosit.”
 • 4. Szercsi 2013. április 12. 10:17
  „Kedves Kiss Tanár Úr!
  Gratulálok! Jó egészséget, leld örömöd a mozgásban és a tanításban még nagyon sokáig!
  Büszke vagyok arra, hogy a tanítványod lehettem, és azt hiszem nem vagyok egyedül!”
 • 3. Legolas 2013. április 12. 06:55
  „Gratulálok, jó egészséget és még sok-sok tanítványt Laci!”
 • 2. triatlonos 2013. április 11. 21:24
  „Gratulálok, mindenek előtt jó egészséget kivánok: Makóiak nevében”
 • 1. MW2012 2013. április 11. 13:44
  „Szép volt Laci, gratulálok, kellenek az ilyen kitartó emberek, és az ilyen történetek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztálykülönbség: Szedeák-Debrecen 95-75

Győzelemmel búcsúzott közönségétől a Naturtex-SZTE-Szedeák A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Tovább olvasom