Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Kiss nem szereti az izlandi cápát

Kiss Olivér, a Pick Szeged egykori kapusa egy éve Izlandon játszik. A 21 éves hálóőr munka mellett a másodosztályú Afturelding játékosa. A fiatal sportoló az ünnepeket itthon töltötte, hétfőn utazik vissza a gejzírek országába. Tegnap délelőtt a Pick törzshelyén, a Number 1 pubban beszélgettünk vele.
– Nem is lehet más az első kérdésem: mi újság Izlandon, a pénzügyi válság miatt rosszkedvűek az emberek?

– Az izlandi nép pozitív gondolkodású, épp ez az, amit mindenképpen szeretnék megtanulni tőlük. Még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is képesek jókedvűek, mosolygósak lenni. Persze, hogy érződik az országon a válság, saját bőrömön is tapasztalom, hiszen kevesebb pénzt keresek.

– Számunkra nem sokat mond az Afturelding neve, milyen játékerőt képvisel a csapata?


– Jelenleg a másodosztály negyedik helyén állunk, tavaly még a legmagasabb ligában szerepeltünk. Rajtam kívül Valaczkay Attila még légiós a keretben, azonban mindenki iskola és munka mellett sportol. Ez igaz az első osztályra is, csak elvétve lehet találni profi sportolót. Nagyon fiatal a csapatunk, még minden esélyünk megvan a feljutásra.

– Milyen ország Izland?


– Érdekes. Szerencsére dolgozom, mert amúgy biztos, hogy megőrülnék.
Egy ipari cég laboratóriumában tevékenykedek. Különböző kísérleteket végzünk és tesztelünk.

Kiss Olivér Szegeden töltötte szabadságát. Fotó: Segesvári Csaba
Kiss Olivér Szegeden töltötte szabadságát.
Fotó: Segesvári Csaba

– Pályázik a kémiai Nobel-díjra?


– Azt azért nem, hiszen nem ez a szakterületem. Nem egy bonyolult művelet, amit csinálnom kell, néhány hét alatt betanítottak rá.

– Megéri ilyen távol dolgozni és sportolni?


– Jobban keresek, mint itthon. Igaz, jelenleg csak a munkámért kapok fizetést, a klub bérli a lakást és az autót. A válság előtt még kaptunk egy kis apanázst az egyesülettől is, ez mára sajnos megszűnt, nincs pluszpénz.

– Mit csinál szabadidejében?


– Mivel városunk, Mosfellsbaer egy hétezres település, sok mindent nem tudunk itt magunkkal kezdeni. Szabadidőnkben Reykjavíkba megyünk, ott „plázázunk".

– Amikor leültünk beszélgetni, azt mondta: nagyon furcsa, hogy Szegeden milyen hideg van. Azt ne mondja, hogy Izlandon melegebb van?


– Pedig igen! Maximum mínusz három fok van, ilyen mínusz tízfokos hideg nincs is. Igaz, akkora hó van, hogy néha alig látszunk ki. Tavaly egy tizenöt éves rekord dőlt meg, napokig hullt a hó.

– És milyenek a helyi lányok?


– Szépek. Szőkék és kék szeműek. De én foglalt vagyok. Kedvesem volt is kint, úgy volt, hogy ő is Izlandra igazol. Végül nem jött össze a szerződése, mert spanyol klubjától ki kellett volna vásárolni, így Ciprusra ment játszani.

– Eddig sem voltak közel egymáshoz, most még távolabb kerültek.


– Volt olyan, hogy négy hónapig nem találkoztunk. Európa két legtávolabbi pontján játszunk majd, de ilyen az élet.

– Elárulja, hogy ki a párja?


– Persze, nem titok: Gagyi Erika, a HNKC egykori játékosa. Székelyudvarhelyen született, Kiss Szilárd idejében játszott Vásárhelyen. Ő is 21 éves, mint én. Remélem, azért egyszer közelebb kerülünk egymáshoz, és akár egy helyen kézilabdázunk.

– Marad jelenlegi csapatánál?


– Azért annyira nem jó Izlandon. Keresem a lehetőséget, de mindenképpen külföldön szeretnék védeni.

– Nem bánja, hogy a Pickben nem kapott komolyabb szerepet?


– Nem szoktam ezen gondolkozni. Nekem nagy élmény volt a BL-ben egy hetes erejéig a Barcelona ellen beállni a kapuba, és magyarkupa-győzelmet ünnepelni. Én védeni szerettem volna, a Pickben pedig erre nem volt lehetőségem és esélyem.

– Mikor megy vissza a csapatához?


– Hétfőn. Furcsa lesz, mert ilyenkor ott jóformán állandóan sötét van. Délután négytől másnap délelőtt tizenegyig csak a lámpák világítanak. Igaz, nyáron meg végig világos van.

– Evett már bálnahúst?


– Nem, de cápát már igen! Szerveznek kirándulásokat, ahol bálnákat lehet figyelni, de még nem voltam ilyenen. Az izlandiak halat hallal esznek, de a cápa nem ízlett nekem.

– Zárásként mennyire van képben a Pick Szegeddel kapcsolatosan?


– Naprakész vagyok, van időm kint internetezni. Voltam is kint a srácoknál az edzésen, örömmel láttam, hogy mindenki egészséges. Sajnáltam, hogy a KEK-ben nem a Haukart kapta a Pick, mert akkor legalább kint is találkozhattam volna volt csapattársaimmal.

Olvad Kristjansson hűtője

Az ősszel a Pick szurkolói nagy reményeket fűztek egy 24 éves izlandi beállóshoz, a Haukar válogatott játékosához, Kari Kristjan Kristjanssonhoz. A 191 centis játékos járt is Szegeden, a Pick szerette volna szerződtetni. Kristjansson azonban nemet mondott a Tisza-parti szerződtetésre.

Patkós Attila, a Rádió 88 népszerű műsorvezetője úgy kommentálta Kristjansson döntését, hogy olvadjon le a beállós izlandi hűtője...

– Lehet – számolt be az izlandi fiú jelenlegi helyzetéről Kiss Olivér –, hogy leolvad, mert még mindig a Haukar játékosa. Sok hír megjelent róla, hogy esetleg a Pickben játszik, ő azonban azt mondta mindenkinek, hogy nem volt jó a szerződése, és Németországban szeretne játszani. Én úgy tudom, hogy minden német ajánlatnál jobb volt a szegedi. Egyelőre úgy néz ki, hogy nem lesz új csapata, pedig tényleg remek játékos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiesett a Legrand-MetalCom-Szentes

A futsal magyar kupa egymeccses nyolcaddöntőjében a Legrand-MetalCom-Szentes hazai pályán kikapott a… Tovább olvasom