Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kiss Norbert: Négy négyzetméter és az arany

Negyedik felnőtt világbajnoki címét szerezte meg a GabonaTransz-Szeged tekése, Kiss Norbert (28), de az elsőt egyéniben. A kiválóság mesél örömről, nehéz sorsolásról, minősíthetetlen játékról és négy négyzetméterről.
Párosban (2002) és csapatban (2004, 2007) már volt világbajnoki címe Kiss Norbertnek, a GabonaTransz-Szeged tekésének. És most már egyéniben is van.

– Vágytam rá, mert ilyen arany még nincs a gyűjteményemben – mondta a kiválóság. – Mindenki azt sulykolta, az az igazi, ha valaki egyéniben is nyer vb-t. Hát megtörtént!

Nem volt egyszerű, amíg idáig jutott Bosznia-Hercegovinában, hiszen a klasszikus egyéni számban kegyetlennek tűnt a sorsolása: a világbajnok Fucskar (macedón) után jött a kiemelt Bogdanovics (horvát), majd a hétszeres(!) ifjúsági vb-első szerbiai Zavarkó, a negyeddöntőben Musanics (horvát), az elődöntőben pedig a kategória későbbi világbajnoka, a román Lupu.

– A fináléba kerülésért az első hatvan dobásom például minősíthetetlen volt, és ezen el is úszott a döntő. Amikor lett volna egy kis esélyem, akkor meg szerencsém nem volt. A bronzmeccsen aztán már arra figyeltem, hogy meglegyen a kombinációhoz a lehető legjobb produkció – emlékezett vissza Kiss.

Tökéletes mozdulat Kisstől - vb-cím járt érte. Fotó: Frank Yvette
Tökéletes mozdulat Kisstől - vb-cím járt érte. Fotó: Frank Yvette

Miután a sprintben is teljesített egy remek sorozatot, a két eredmény együtt repítette a kombináció dobogójának tetejére.
– Elégedett vagyok a két éremmel, de persze lehetett volna jobb is a klasszikus egyéniben. Olyan picin múlott... – vélte Kiss.
Hogy min? Lehet, hogy a körülményeken. Mert elképesztő híreket hallhattunk a Bosznia-Hercegovinában rendezett vb kapcsán a szállásról. És ezt Kiss is megerősítette.

– Egyágyas szobában, négy négyzetméteren laktunk ketten. Ha az egyikünk felállt, a másiknak fekve kellett maradnia. A szekrényünk a táska és az ágy volt, ott szárítottuk a mezeinket. Az étkezés és a kiszolgálás minősége is katasztrófa volt. Előfordult, hogy este 11-kor vacsoráztunk, mert egész nap a pályán kellett lennünk, máskor a pincér műszakja nem kezdődött még el, azért vártunk.
Ezek után tényleg csoda az öt férfiérem, közte Kiss mellett Karsai László ezüstje tandemben...

Új szisztéma – másodszor

Ez volt a második olyan teke-vb, amelyen a korábbiaktól eltérő, teljesen új szisztéma szerint osztottak érmeket – mindent a sportág látványosabbá, érdekesebbé tétele érdekében. Négy számban avattak világbajnokot, ebből háromban egyenes kieséses rendszerben küzdöttek a játékosok, míg a kombináció két szakág összesítéséből alakult ki. A három további szabályrendszer közül a klasszikus egyéniben minden meccsen 120 dobás várt a versenyzőkre, akik 48-as tábláról indulva jutottak el a fináléig – itt lett harmadik a szegedi Kiss Norbert. Sprintben csak negyven vegyeset dobtak a játékosok két pályán, és ha a szettarány azonos volt, akkor három további dobás döntötte el a csatát. Tandem mixben egy férfi és egy nő alkotott egy párt, akik pályánként 30-at dobtak, de csapaton belül egymást váltva. Ha döntetlen lett a szettarány, akkor jött a két gurításos szétdobás. Sprintben az egykor szegedi Kovács Gábor nyert, tandemben a szegedi Karsai László az FTC-s Csongrádi oldalán második lett, míg a kombináció vb-aranyát Kiss Norbert nyerte meg, Kovács pedig harmadik lett.

Olvasóink írták

 • 4. Földesi Zsolt 2008. október 31. 19:08
  „Kedves Dagmar!
  Úgy tudom a versenykiírásban szerepelt az a kitétel, hogy az ellenfél nélkül elért eredmény nem lehet világcsúcs, és az összetett verseny végeredményébe sem számít bele, így az óvás is hiába való volt! Ezt tudnia kellett volna a szerb válogatott szövetségi kapitánynak, akinek erről szólnia illett volna a Vilinek is! Szegény így hiába hajtott az első fordulóban!

  Egy világbajnokságon fontosak az egyenlő feltételek, aki ellenfél nélkül játszik, biztos a továbbjutása, így sokkal nyugodtabban, teher nélkül tekézhet! Össze se lehet hasonlítani egy jó ellenféllel vívott küzdelmes 120 gurítással! Ezért szerepelt ez a kitétel a szabályzatban!

  Örömmel tapasztaltam hogy Vili igazi sportemberként viselkedve fogadta a történteket, és nem gyárt mindenféle összeesküvés elméleteket mint te, és még páran!
  Üdvözlettel: Földesi Zsolt”
 • 3. Albert 2008. október 29. 20:21
  „Azért ez igy nem igaz. Benne volt a versenykiírásban hogy a Vilinek le kell játszania ellenfél nélkül a mérkőzést, de az eredménye nem számít, mert egyenesen továbbjut.Magyarul: csak az ellemféllel lejátszott eredmény vehető figyelembe.”
 • 2. dagmar 2008. október 29. 12:59
  „"Ehelyett óvásunkra Makk Ferenc, a magyar szövetség elnöke, a világszövetség alelnöke mosolyogva csak annyit mondott, hogy a szövetség ,,így döntött"." december 5. nem hagyja magát!”
 • 1. Dagmar 2008. október 29. 09:03
  „Csak hogy tisztán lássunk:
  Egyéniben Zavarkó Vilmosnak sikerült megszereznie első felnőtt világbajnoki aranyát, amelyet a vegyes párosok versenyében Zorica Baraćtyal az oldalán harcolt ki. Az óbecsei fiatalember az arany mellé még két ezüstöt is kiérdemelt, miután sprintben és kombinációban második lett. Ez utóbbi kapcsán kisebb botrány kerekedett, hiszen Vilinek nem akarták elismerni az egyéni selejtezőjében gurított 660 fás eredményét, amivel megelőzte volna a magyar Kiss Norbertet. Vili nem akart ,,összeesküvési elméleteket" gyártani, Antal Árpád válogatott-társa azonban elkeseredettségében a következőket nyilatkozta azok után, hogy a szerbiai küldöttség óvását elutasították:
  - Meg vagyok győződve, hogy ez az aranyérem nem Kiss Norbert érdeme, hanem a magyar sportdiplomáciáé. Vilit kötelezték a selejtező legurítására, holott német ellenfele nem jött el a vb-re. A válogatottunk befizette az 55 eurót, Vili 660 fát ütött, s a szabályzat világosan kimondja, hogy a selejtezős eredmény igenis beleszámít a kombinációba. Ehelyett óvásunkra Makk Ferenc, a magyar szövetség elnöke, a világszövetség alelnöke mosolyogva csak annyit mondott, hogy a szövetség ,,így döntött". El vagyok keseredve az eset miatt, mert Vili érdemelte volna ki a talán legnagyobb súllyal bíró kombináció aranyérmét. Ha a magyarok így akarják rávenni a szerbiai válogatottakat, szerepeljenek nekik, akkor megértem csapattársamat, aki már évek óta nemet mond a felkérésükre. Magyar a magyarral tol ki ismét?! - mondta elkeseredettségében Árpi, aki korábban maga is világbajok volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a középmezőnyben a Legrand-MetalCom-Szentes

A Gödöllő után a Kecskemét ellen is győzött, így már a középmezőnyben szerepel a… Tovább olvasom