Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kistelekről a Wembley-be

A labdarúgó Bajnokok Ligája idei fináléját, a Barcelona–Manchester United összecsapást Kassai Viktor vezetésével magyar játékvezetők dirigálták. A héttagú kontingensben 7. számú játékvezetőként a kisteleki származású, Budapesten élő és dolgozó Kispál Róbert kapott feladatot. A 41 éves sportember felejthetetlen élményekkel gazdagodott a londoni napok alatt.
– Mikor tudta meg, hogy ön is tagja a BL-döntőben közreműködő magyar játékvezetői csapatnak?
– Május 17-én Kassai Viktor felhívott és közölte, hogy én is utazom Londonba. Őszinte leszek, nem is tudtam, hogy létezik hetedik játékvezető. Úgyhogy jókora meglepetés volt számomra, de így még nagyobb volt az örömöm. Annak ellenére, hogy nem volt a meccsen zászló a kezemben, nem kellett ítélkeznem, életem egyik legnagyobb sportélménye volt. Köszönettel tartozom Viktornak, a magyar játékvezetői bizottság vezetőjének, Vágner Lászlónak és az
európai bírók főnökének, Collinának. Amikor megérkeztünk a Wembley-be, azonnal beugrott, a tévé előtt ülve tátott szájjal figyeltem, amikor Puhl Sanyi vezetett ezen a pályán.

– Korábban működött már közre Bajnokok Ligája-meccsen?
– Nem, és ezért még nagyobb az élmény. Rajtam kívül a héttagú csapatunk minden tagjának volt már hasonlóban része, én viszont most debütáltam. Beleborzongtam, amikor élőben meghallottam a BL-himnuszt. De azt sem felejtem el soha, amikor a meccs előtt a tartalék játékvezetővel, Vad Pistivel az ilyenkor kötelező látogatást tettük a csapatok öltözőjében. Amikor beléptünk, a játékosok azonnal kikapcsolták a zenét, síri csönd támadt, kizárólag ránk figyeltek. Annyira lerítt, na ezt hívják profizmusnak.

– A döntő után az UEFA elnöke, Michel Platini a játékvezetőknek is megköszönte a közreműködést. Gondolom, ilyenben sem sokszor volt része.
– Persze hogy nem, de olyanban sem, hogy a győztes gárda, jelesül a Barcelona játékosai álltak nekünk díszsorfalat, és amikor elvonultunk közöttük, Messin át Xaviig valamennyien megtapsoltak. Még most is libabőrös leszek, ha erről beszélek. De említhetném azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a találkozó után bejött az öltözőnkbe és gratulált, miként az UEFA főtitkára, Gianni Infantino is. Miután megdicsért bennünket, elkészültek a közös fotók is.

Michel Platini, az UEFA elnöke mellett Orbán Viktor is gratulált a magyar játékvezetőknek, köztük Kispál Róbertnek (a kép jobb szélén).  Fotó: DM/DV
Michel Platini, az UEFA elnöke mellett Orbán Viktor is gratulált a magyar játékvezetőknek, köztük Kispál Róbertnek (a kép jobb szélén). Fotó: DM/DV

– Kassai Viktor 35 éves korára túl van már egy Bajnokok Ligája-döntőn, egy olimpiai finálén, vb-elődöntőn. Meddig juthat?
– Viktornak hatalmas a respektje itthon és külföldön egyaránt. Ez például abból is kiderült, hogy a barcelonai és a manchesteri vezetők közül többen is Viktornak szólították. Kollégái is elismerik, a világ egyik legjobb játékvezetőjével, az angol Howard Webb-bel kifejezetten jó viszonyt ápol. Már eddig is rengeteg mindent elért, de hol van még a vége!

– Kistelekről származik, abból a városból, amelynek csapata soha meg nem élt sikert ért el, megnyerte a megyei I. osztályt. Ez is megmelengette a szívét?

– Mi az hogy! Valaha én is rúgtam az egyesületben a labdát, arról nem beszélve, hogy az öcsém, Csaba játékosként tevékeny részt vállalt a diadalból. Büszke vagyok a csapatra!

Pályafutás

Kispál Róbert
sportkarrierjét labdarúgóként kezdte: a Kistelek serdülőben két éven át rúgta a labdát, de mivel nem tartotta magát talentumnak, idejekorán szögre akasztotta a csukát. 1984-ben sikeres játékvezetői vizsgát tett, az első felnőtt meccse (1985. március 30.) egy Dorozsma II.–Pusztamérges megyehármas találkozó volt partjelzőként, az NB II-es országos keretbe is így került. Az MLSZ Játékvezetői Bizottsága 2000-ben terjesztette fel nemzetközi partjelzőnek, Magyarországon 2008-ban az év asszisztensének választották. 253 NB I-es találkozó mellett 91 nemzetközi összecsapáson – sok mérkőzésen a szegedi Hegyi Péterrel együtt – lengetett. Három gyermek boldog édesapja: Zsófia 3, Dániel 6, Róbert pedig 9 éves.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap rajtol a 16. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála

Vasárnap a Margitszigeten kerül sor a nyár legnagyobb női sporteseményére, a 16. Coca-Cola… Tovább olvasom