Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Kiváló utánpótlás: az SZVSE birkózószakosztálya

Szegeden a birkózóutánpótlás-nevelés mindig híres volt. Rengeteg tehetség, válogatott sportoló nevelkedett az SZVSE-ben. Jelenleg bármennyire is mostoha körülmények között dolgoznak a vasutasok, országos szinten is kiváló eredményeket érnek el.
– Még jó, hogy most nem esik az eső! Nem kell kipakolnunk a vödröket – fogad a köszönés után Kiss Károly háromszoros országos bajnok birkózó, az SZVSE utánpótlástrénere. A vasutas sportolók visszaköltözhettek régi helyükre, a lelátó alá, ami ha esik, akkor beázik.

– De jó itt! Ez a mienk, kifestettük, kicsinosítottuk. Ha minden igaz, megcsinálják a mennyezetet, és akkor több szőnyeget is be tudunk tenni a terembe. Ötven-hatvan fiatal jár edzésre, jelenleg többet nem is tudnánk fogadni. Majd ha jó lesz az edzőtermünk, remélem, még többen leszünk – folytatta a beszélgetés az ob-aranyak mellett csapatbajnoki aranyéremmel, BEK-ezüstéremmel, junior Eb-bronzéremmel és IBV-aranyéremmel büszkélkedő birkózó.

– Savanya Ferenc a szegedi birkózósport életben tartója. Feri bácsi a vezetőedző, mellette Kalcsevics Csaba barátommal tartjuk a tréningeket. Heti négyszer van foglalkozás. Ügyesek a srácok. Bocsánat, a lányok is, hiszen Dollák Tamara a 12 éveseknek kiírt diákolimpiát megnyerte. Nagymihály Norbert, Kahr Kristóf, Borbola Imre és gyermekem, Karcsi is a tehetséges versenyzők közé tartozik.

Az SZVSE birkózói nem dúskálnak az anyagiakban.

A tagdíjakból és a szülők támogatásából tudnak versenyekre elutazni.

Gyűrik egymást. A tucatnyi gyermek a mostoha körülmények ellenére is motiváltan edz az SZVSE birkózószakosztályában.  Fotó: Veréb Simon
Gyűrik egymást. A tucatnyi gyermek a mostoha körülmények ellenére is motiváltan edz az SZVSE birkózószakosztályában.
Fotó: Veréb Simon

– A közelmúltban az egyik apuka adott 50 ezer forintot nekünk. Ennek nagyon megörültünk, hiszen legalább három versenyre el tudunk utazni. Igaz, sokszor spórolunk is, mert a gáz- és villanydíjat nekünk kell fizetnünk. Téli időszakban ez komoly megterhelést ró ránk – mondta Kiss Károly.

Egy biztos, hogy az SZVSE birkózóinak edzői nem gazdagodnak meg, nem keresik „halálra" magukat.

Az SZVSE birkózószakosztálya. Fotó: Veréb Simon (galéria)

– Miért csinálom? Mert jó látni a gyerekeket mosolyogni, ha nyernek, vigasztalni őket, ha kikapnak. Mégis ami erőt ad, az az, hogy egyszer odaállt elém egy kisfiú, és azt mondta: „Mester! Én magát szeretem!" Ezért érdemes dolgozni, hatalmas szeretet kapott a fiataloktól.

800 néző

A Szeged Birkózó Egylet hazánk egyeduralkodó klubja volt. A már megszűnt egyesület zsinórban nyerte a csapatbajnokságokat, az egyik BEK-meccsen 800 néző volt az újszegedi sportcsarnokban. Igaz, akkor Majoros István (olimpiai bajnok), Deák Bárdos Mihály (vb-ezüstérmes) és Kiss Károly is a csapatot erősítette.

Olvasóink írták

  • 2. prince73 2010. május 21. 17:56
    „Nagyon szépen köszönjük BENKÖ GYUSZI bácsinak a kitartó munkáját!!!”
  • 1. mamek77 2010. május 21. 12:53
    „Nagyon ügyesek a gyerekek. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reflektor, 2010. 05. 20.

Tovább olvasom