Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kokszi bácsi újra élvezi az élsportot

Szeged - Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE női kajakos csapata napi két edzéssel, a futást, az úszást, a kondizást és az erométerezést váltogatva készül az olimpiai ciklus első évében. A tréner, Kovács László újra örömét leli az élsportban.
Fiatalok, már több mint tehetségesek, bájosak, mosolygósak, miközben kőkemények. Hat és nyolc kilométer közötti távot futnak, negyven percet, azaz úgy nagyjából tíz kilométert ergométereznek, hat-hét tonnát emelnek meg, 2500 és 4000 méter közötti távokat úsznak – mindezt „vetésforgóban" vasárnap kivételével a hét minden napján.

A fenti adatokból is látszik, az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE felnőtt női kajakos csoportja Kovács László vezetésével elkezdte a téli felkészülést. Tegnap reggel éppen az ergózás volt a programba beiktatva, délután pedig egy kiadós töltésfutás várt a trióra, így a jövő Janics Natasájának tartott Kárász Annára, Horváth Alexandrára és Seprenyi Sárára.

Kovács László figyeli tanítványait. Balról Seprenyi Sára, Horváth Alexandra és Kárász Anna. Fotó: Frank Yvette
Kovács László figyeli tanítványait. Balról Seprenyi Sára, Horváth Alexandra és Kárász Anna. Fotó: Frank Yvette


A reggeli edzés előtt Kárász a legfrissebb („Rögtön öltözöm a szponzori pólóba" – mondja), aztán érkezik Seprenyi, végül pedig Horváth a Felső Tisza-parti vízitelepre, annak is az első emeletére.

– Olyan fáradt voltam az este, hogy alig bírtam elaludni – jegyzi meg mosolyogva Seprenyi. – Hú, nekem meg nagyon fáj itt – mutat Horváth a belső combjaira. Hiába, az előző esti kondizás, a felsőtest erősítése a lábizmokat is igénybe vette... Persze zokszó nélkül ülnek mindhárman az ergométerekbe, és kezdik a délelőtti penzumot: negyven perc, nagyjából tíz kilométer lehúzása a gépen. – Mivel csak egy kajakos ergónk van, ezért úgy oldjátok meg, hogy húsz percet abban edzetek, aztán jön a másik, miközben átültök az evezősök gépébe – adja ki az utasítást Kokszi bácsi. – Nem lehetne harminc perc? – kérdez vissza Kárász.
– Ha van időtök... Nézzétek az órát, mehet! – teszi hozzá végül a szakember.

Miközben a lányok fent edzenek, addig Kovács Lászlóval, becenevén Kokszi bácsival az épülő, szépülő, megújuló vízitelep csendes zugában beszélgetünk.

– Csak néhány hetes pihenő volt az országos bajnokság után, és már el is kezdtük az olimpiai ciklus első évében a felkészülést. Most tesszük le az alapokat. Kárászra már a felnőttkeretben számítanak, Horváth az U23-as nemzeti csapat tagja, de esélyes, hogy feljebb kerül. A 2016-os olimpia idején mindhárman 24-25 évesek lesznek, azaz pályafutásuk csúcsán lehetnek, így az én motivációm is visszatért, vagy inkább megmaradt, miközben az elmúlt időszak történései, csalódásai után újra örömömet lelem az élsportban. Ami az előző évet illeti: mindhárom lány maximálisan teljesítette, amit én vártam tőlük, vagy akár ők saját maguktól, sőt Kárász még túl is teljesítette a célokat. Örülök, hogy a sport mellett, amelyben hozzák az eredményeket, a főiskolát, egyetemet is kellő komolysággal végzik, mert a tudás később segíthet nekik, rajtuk – tette hozzá a tréner.

Bár egyikük sem mondta azt, hogy nem szeretik ezt a fajta munkát, az azért felüdülést jelenthet a számukra, ha februárban eljutnak egy meleg vízi edzőtáborba. Ott majd kamatozhat a test szárazföldi gyötrése.

Olvasóink írták

 • 4. Ferrer 2012. november 10. 20:28
  „Vajon miről árulkodhat a "Kokszi" becenév? :)”
 • 3. SP 2012. november 10. 20:08
  „Fotó: Frank Yvette
  Kokszi bátyó kobakja torz lett!

  Krumpli vagy körte, tojás vagy kókusz fejet csinált Kokszi fejéből FY ?”
 • 2. nacus 2012. november 10. 18:21
  „Hajrá Kokszi és lányok ! Mutassátok meg ,hogy Szegeden "itt vidéken" is terem igazi jó sportoló és edző.Én azt csodáltam, hogy bírtad idegileg idáig a sok alattomos vádat,bár jól tetted,hogy nem mentél bele magyarázkodásokba.Ne arról írjanak,mit mondtál,hanem hogy milyen jó kajakosok kerülnek ki a kezed alól ! Már fiatal sportoló korod óta a céltudattosság, kitartás és szerénység és a kőkemény munka jellemezte egész életedet.Kokó /mert így hívtunk akkor 1964-70 /csak előre nézz ! Mindenki elnyeri az élete során azt a mit megérdemel és neked még sok szép érem, elismerés jut majd,csak csináld azt amihez igazán értessz!.Lesz aki meg a remélt nagy dicsőség és anyagi elismerés dobogójáról nagyot fog esni !
  Lányok hajrá !! Mindannyiótoknak szurkoltam és szurkolok ezután is !”
 • 1. kormoska 2012. november 10. 16:04
  „Reszkess Janics!Itt az utánpótlás.A három csinos csaj közül az egyik el fog verni Rióban!
  Remélem addig egyikük sem vált országot......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török Béla: eljött a várva várt pillanat

Az A-Híd Szeged VE férfi vízilabdacsapatának kerete ma lehet teljes ebben a szezonban, hiszen péntek éjfélkor járt le Török Béla féléves eltiltása. Tovább olvasom