Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kommentátor: Lékó Péter

A tavalyi, versenyekkel teli év után pihen és Szegeden készül a nemzetközi sakknagymester, Lékó Péter. A kiválóságnak így van ideje figyelni a kedvenceire, a saját hibáira és a közelgő komoly feladatokra – valamint a kommentátori szakmára is.
– A BL helyett az EHF-kupában menetel a Pick Szeged – nem furcsa ez egy rajongónak?

– Sajnálom, hogy nem a BL-ben játszik a csapat, hiszen a teljesítménye alapján látszik, hogy simán ott lenne a helye. Az utóbbi, versenymentes időszakban van időm követni az eseményeket, így azzal is tisztában vagyok, hogy az EHF-kupa igen nívós sorozat. Egyre több a komoly klub, így ha a Pick továbbjut a csoportból, további óriási meccsekre van kilátás. Hogy bejut-e a négy közé? Bízom benne, hogy igen, a berlini Final Four csodálatos élmény lenne. Ha ez így lesz, akkor nyugodtan mondhatjuk, jó, hogy az EHF-kupában szerepelt.

– Nincsenek ilyen jó híreim a másik kedvencről, a Dortmund labdarúgócsapatáról...

– Sokáig hiányoztak a meghatározó játékosok, így például a védelemből Hummels, illetve a középpályáról Gündogan. Minden élcsapatnál alaphelyzet, hogy magabiztos a védősor, amelyben előre is tudnak játszani a labdarúgók – ez most nincs meg a német együttesnél. Hiszem, hogy a tavaszi BL-folytatásra egyenesbe jön a csapat, és akkor megint meglepetést szerezhet a Dortmund.

– Versenymentes időszakról beszélt, de azért a sakkélet zajlott. Hogyan éli meg a hosszú szünetet?

– Tavaly szinte megállás nélkül játszottam, emellett Anandnak szekundáltam, így brutális évem volt. Jól jött a szünet, és azt is terveztem, hogy az idei év első néhány hónapját kihagyom. Valóban zajlottak az események, és ugyan nem játszottam, de Zürichben ott voltam – mint kommentátor.

Új szerepben. A zürichi versenyen Lékó Péter sikerrel közvetítette az esemény mérkőzéseit. Fotó: Schmidt Andrea
Új szerepben. A zürichi versenyen Lékó Péter sikerrel közvetítette az esemény mérkőzéseit. Fotó: Schmidt Andrea

– Nocsak, műfajt, szakmát vált?

– Nem, ez csak egyszeri dolognak számít. A viadal tiszteletbeli vendége voltam, és ha már részt vettem rajta, besegítettem a kommentálásba. Aztán pozitív visszhangja lett a közönség körében, és megkértek, mindennap kommentáljak. Ismerem az ellenfeleket, a gondolataikat, és ezeket próbáltam meg átadni a közönségnek. Talán egyedülálló élmény volt a nézőknek – nekem biztosan. Megvannak az egyéni ambí-
cióim a sakkban is, így ez a próba megállt egy kísérletnél.

– Hiányzik a versenyzés?

– Igen, nagyon. A zürichi minden idők legerősebb viadala volt, és eszembe jutott, vajon én itt mire lennék képes? Felrémlett 2003 és Linares, ahol például Kaszparov előtt nyertem meg a nagy versenyt. Szakmailag nem okoz gondot a világ legjobbjaival a játék, inkább a gyengébbek elleni motiváció hiányzik. Tudom, hogy ez a gyengém. Teljesen más játékot igényelnek, mint a legjobbak.

– Ezt úgy képzeljük el, mint a felállt védelem elleni játékot a kézilabdában vagy a futballban?

– Nem egészen. A sakk speciális játék, amelyben nagyon sok múlik a megnyitáson. Amelyeket én alkalmazok folyamatosan, azok nem megfelelők a gyengébbek ellen, ezért is van a sok remim. A döntetlenekben nem maga a remi ténye a lényeg, hanem hogy milyen minőségű partin értem el. Hiányérzetem van, mert a játszmáimból sokkal többet ki lehetne hozni. Nyerésközeli állásokat rontok remire. Ezen változtatni kellene, és akkor nem a 23., hanem újra a top tízben lennék a világranglistán. Nem az a célom, hogy gyengébb versenyeken javítsak ezen a helyezésen, és akad is bőven nagy esemény, amely jobban vonz.

– Melyek ezek?

– Augusztusban sakkolimpia lesz, előtte áprilisban pedig az orosz csapatbajnokságon szerepelek a bajnokesélyes Jekatyeringburg színeiben például Griscsuk, Karjakin, Shirov társaságában. Komoly csapat, de az ellenfelek is komolyak. Aki itt nyer, az a világ legerősebb csapata – és ez nem túlzás. A válogatottal szeretnénk minél többet együtt készülni a sakkolimpiára, hiszen ott is komoly feladataink vannak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húzós hét előtt a Pick

A sikeres eperjesi meccs után (31–29) a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a héten két mérkőzést is játszik. Tovább olvasom