Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Könnyek és aranyak után barackok hullanak

Szeged - Az EDF DÉMÁSZ- Szeged kajakosa, Kárász Anna két aranyérmet szerzett a Maty-éren rendezett ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon, egyéniben 200 és 500 méteren is nyert. Sok nehezítő körülménnyel kellett szembenéznie, mégis sikerült elérni céljait, amiből a közelgő felnőtt vb-n is erőt meríthet.
– A 200 méteres döntő után, amint kiszállt a hajóból, párja vállán elsírta magát. A körülményeket ismerve jó néhány oka lehetett a könnyekre.

– Nem is tudom, hol kezdjem. Egyrészt kijött belőlem az elmúlt egy hét fegyelmezettsége, amire minden másodpercben szükségem volt. Másrészt hihetetlenül fárasztó volt a sprinttáv, ráadásul a verseny egy pontján nem is hittem az éremszerzésben. Aztán még ott volt a sokszor említett torokgyulladásom, amely alaposan legyengített, és a lehető legrosszabbkor jött. A két érem eddigi teljesítményem alapján egyértelműen elvárható volt tőlem, méghozzá hazai közönség előtt, ráadásul ez volt az első világbajnokságom. Nagy teher volt rajtam. Örömkönnyek voltak ezek, mert tudtam, hogy Szegeden szól majd nekem a magyar himnusz, és ennek már a gondolata is megható volt.

– Élete legnehezebb versenye volt?

– Egyértelműen. Két nap alatt ennyit még nem szenvedtem.

– Egy tízes skálán mennyire volt fáradt?

– Tizennyolc.

– Ennek ellenére sikerült elérni céljait. Ez olyan teljesítmény, amely évek múltán is bármelyik nagy eseményen erőt adhat.

– Pont ezen gondolkodtam én is. Rengeteg erőt meríthetek a mögöttem álló napokból. Egy ilyen hét után jöhet bármilyen zavaró körülmény, állok elébe!

Anna öröme. Ahogy mutatja, első lett, ráadásul kétszer is. Fotó: Karnok Csaba
Anna öröme. Ahogy mutatja, első lett, ráadásul kétszer is. Fotó: Karnok Csaba

– Emiatt bátorodott fel annyira, hogy a két döntője után azt nyilatkozza, az augusztusi felnőtt világbajnokságon is két aranyat nyerne?

– Nem, ez már a sikeres Európa-bajnokság alatt megfogalmazódott bennem. Velem szemben egy aranyat várnak el, hiszen csalódás lenne, ha a kajaknégyes nem elsőként érne célba Moszkvában. A második arany már csak saját elvárás magammal szemben, hiszen a 200 méteres párosunkat is esélyesnek érzem, a távon összehozott egyéni szegedi elsőség pedig csak megerősített ebben.

– Mennyi pihenőt kapott két héttel a felnőtt vb előtt?

– Két napot, ez elég is, hogy feltöltődjek és kikúráljam magam, mert most jobban köhögök és náthásabb is vagyok, mint eddig.

– A vb-ig hátralévő időszakban még ki tudja valami kapcsolni?

– Több mint két hónapja nem voltam a szüleimnél, de a szolnoki edzőtáborban kapunk annyi kimenőt, hogy végre ellátogassak Dunaújvárosba. Már nagyon hiányzik az otthoni gyümölcsöskertünk, ahonnan folyamatosan küldik nekem a termést, de az az igazi, ha magam szedem a barackot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zúgott az újszegedi sportcsarnok

˝Isten hozott Szegeden˝ – ez a szurkolók által készített drapéria várta a Pick férfi kézilabda-csapatának játékosait az együttes idénynyitó, nyílt edzésén. Tovább olvasom