Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Könnyű a békát tónak ugrasztani

A szegedi atlétaedző, Antal Andor január 22-én ünnepelte 70. születésnapját, a bulit az egykori és a mostani tanítványokkal pedig a közelmúltban tartotta. Pályafutása legjobbjai, meghatározó egyéniségei köszöntötték, ez volt a legszebb ajándék. Legendás edzőkről, testnevelőkről szóló sorozatunkban vele beszélgettünk.
– Eleinte nem nagyon akartam ezt a születésnapi bulit, de barátom, Ludvig Zoltán erősködött, győzködött és tulajdonképpen ő szervezte meg az egészet – mondta a 70 éves atlétaedző, Antal Andor, aki még az esztendő elején, január 22-én ünnepelte a kerek évfordulót.

– De nem tiltakoztam, ahogy a mondás tartja: könnyű a békát tónak ugrasztani. Nem bántam meg, szívbe markoló volt, szinte mindenki eljött, csupán páran mondták le a részvételt, de a jelentősebb egyéniségek, például Sipos István, Visnyei Márta és a legnagyobb csóka, Dudás Gyula mind ott voltak, utóbbi Angliából, Cseh Katalin Ciprusról érkezett.

Az SZVSE sporttelepén található Kisbakter étteremben gyűltek össze a barátok, pályatársak, tanítványok, és köszöntötték a páratlan sikereket elérő trénert, aki még ma is aktív: jelenleg a Biacsi ikrekkel, Ilonával és Bernadettel dolgozik. 1975. január 1-jétől a klub, a Szegedi VSE vezetőedzője, tanítványai eddig 199-szer voltak válogatottak, bajnokságokon 372-szer álltak dobogón, ebből 146 az aranyérem. De térjünk vissza a bulihoz, ami a legkitartóbbaknak hajnalig tartott.

Meglepetés! Antal Andor (jobbra) természetesen tortát is kapott 70. születésnapjára. Fotó: Schmidt Andrea
Meglepetés! Antal Andor (jobbra) természetesen tortát is kapott 70. születésnapjára. Fotó: Schmidt Andrea

– Sok szép ajándékot kaptam, de a legmeghatóbb Gyula vallomása volt: először fogalmazta meg ennyire összefogottan, kereken, hogy számára több vagyok edzőnél, apja helyett apjának tekint, és nekem köszönheti, hogy ember, sikeres sportoló, boldog családapa lett – könnyezve öleltük át egymást. Visnyei Márti azt emelte ki, hogy nem hajtottam ki, vagyis nem utáltattam meg vele a sportágat, ehhez többen csatlakoztak, aminek örültem. Mert számomra valóban nem a pillanatnyi siker, eredmény volt a legfontosabb, hanem az, hogy mindannyian tisztességes, becsületes emberré váljanak, és ebben a sport segíthet – vallotta Antal Andor.

Beszélgettünk, emlékeztünk – ennyi magánjellegű közlést talán a sorok írója is megengedhet magának, hiszen legalább 20 éve ismeri a trénert –, és előkerültek az ismert ultramaratonistához, Sipos Istvánhoz kötődő sztorik is.

– A Cagliari–Sassari 256 kilométeres futóversenyen történt: mikor kocsival mellé értem, igyekeztem tartani benne a lelket, és azt mondtam: nyugi, a kanyar után már lejtő következik. Nem örült neki, megjegyezte: köszi, lefelé sokkal nehezebb futni. Egy 48 órás viadalon pedig mellé érve egyfolytában beszéltem hozzá, Pista szorgalmasan, kötelességtudóan válaszolt mindenre. Mikor vége lett a versenynek, megjegyezte: tudom, miért beszéltél hozzám, ha nem válaszolok, bezsuppolsz a kocsiba és feladjuk, ezt nem akartam. Valóban így lehetett, és örültem a kitartásának. És még most is vannak céljaim: a Biacsi ikrekkel szeretnék eljutni a riói paralimpiára, de Tokió is szép lehet, elképzelhető, 2020-ban még mindhármunknak belefér – jósolt Antal Andor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asztalitenisz: magyar–szerb találkozók

Magyar és szerb kerekes székes sportolóknak rendezett versenyt az ATSK Szeged sportegyesület az Európai Unió által támogatott InterPingpong 2 című projektjében. Tovább olvasom