Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kopasz Bálint két sportág bajnoka

Algyő - Az algyői Kopasz Bálint univerzális tehetség: az elmúlt hónapban kajak-kenuban és atlétikában is országos bajnoki címet szerzett. A 15 éves sportoló számára a kajakozás az első számú, ebben szeretné egyszer kiharcolni az olimpiai részvételt.
Egy hónapon belül két sportágban egyaránt magyar bajnoki címet szerzett az algyői Kopasz Bálint: a 15 éves sportoló kajakosként az Algyői Sportkör színeiben nyerte meg Győrben a Héraklész fizikai felmérőbajnokságot, míg atlétaként a Titán TC-t képviselve volt a székesfehérvári minimaratonon az aranyérmes csapat tagja.

– A kajakozással kezdtem hamarabb foglalkozni, mivel szüleim és testvérem is ezt a sportot űzi, én is hamar kipróbáltam. Egy algyői túrán kedveltem meg igazán, és már hat éve versenyzem – mondta a 15 éves fiatalember.

Kopasz Bálint elsőszámú sportága a kajak. Fotó: Karnok Csaba
Kopasz Bálint elsőszámú sportága a kajak. Fotó: Karnok Csaba


Bálint tehetségére hamar felfigyeltek, a már említett Héraklész felmérőt például idén már zsinórban hatodszor nyerte meg, ami különösen úgy értékes eredmény, ha hozzátesszünk, hogy minden évben 60–80 versenyző között végzett az élen. Idén megnyerte a szegedi Hanzok Örs-emlékversenyt is, ezzel kiérdemelte a győztesnek egyéves használatra járó hajót.

– Bálint hatalmas tehetség, legnagyobb erőssége az állóképessége – mondta róla Kopaszné Demeter Irén, édesanyja és egyben edzője.
– A gyermekek részére 4000 méteres versenyeket rendeztek, most kell majd specializálódnia a felnőtteknél megszokott távokra. A K1 1000 méter fekszik majd számára a leginkább, de a K1 5000 méteren is nagy dolgokra lehet képes – tette hozzá.

Bálint potenciális olimpikon: egy magyar sikersportágban tartozik a legnagyobb tehetségek közé. Egyelőre a 2014-es ifjúsági olimpiára készül, de később eljöhet számára az „igazi" ötkarikás játékokon való szereplés is.

– Szeretnék olimpikon lenni, ez a legnagyobb vágyam, ott aztán majd meglátjuk, milyen eredményre leszek képes – mondta a Béke utcai Általános Iskola 8. osztályos tanulója, aki a Dugonics András Piarista Gimnáziumban folytatja majd tanulmányait. Hobbija egyébként az ásványok tanulmányozása.

Bálint számára a kajak-kenu élvez prioritást, ám atlétikában is remekel. A szegedi Titán TC színeiben tavaly minimaratont és mezei futó ob-t nyert csapatban, idén a minimaratonon megvédték csapatban szerzett aranyérmüket, egyéniben pedig második lett.

– Még tavaly a Szeol-pályán edzettünk, amikor Menyhárt Zoltán szólt, kellene egy ember a csapatba, és Bálintot gyorsnak találja. Természetesen a kajak rovására nem mehet az atlétika, de kiegészítésnek tökéletes – tette hozzá az édesanyja.

Olvasóink írták

 • 9. graboplast99 2012. május 13. 16:17
  „Na ne! Ne nevettessenek már.. még hogy 2 sportág bajnoka egy hónapon belül ??? ehhez csak gratulálni tudok -.-" a futást elismerem mint sikert de a Heráklész felmérővel kapcsolatban már nem értek egyet. Ez a verseny egy egyszerű fizikai erő felmérő ez nem igazi verseny, itt nem a vízen versenyzünk ergo nem nevezhető kajak versenynek. Ezért nem értek azzal egyet, hogy két sportág országos bajnoka.
  Egy valamit nem világos számomra ... ha valaki "potenciális bajnok" akkor szerintem elengedhetetlen feltétel az, hogy válogatott legyen az adott sportágban, huzamosabb ideig( 2-3 év). Vagy nem ??? Úgy érzem az anyukája részéről ez egy elhamarkodott kijelentés volt.(hogy ő igazi olimpiai reménység)”
 • 8. krissz88 2012. május 13. 14:15
  „mit okoskodsz mr. kajak-kenu??”
 • 7. adambaby94 2012. május 13. 14:03
  „Na ne.. :O
  MKKSZ- Magyar Kajak-Kenu Szövetség
  Illetve versenyek is egy időben egy helyen szoktak megrendezésre kerülni, a két szakág, szorosan összetartozik, ezért írtam egybe.”
 • 6. tótottó 2012. május 12. 21:26
  „A kajak-kenu NEM EGY hanem KETTŐ sportág!”
 • 5. adambaby94 2012. május 12. 20:48
  „Valahogy a képről egy valami ugrik be, mégpedig ez az álat: http://fekosz.gportal.hu/gindex.php?pg=12251070&nid=2295427
  Nem is csoda hogy hosszú távon 15 kilós testsúllyal ott tud lenni az élen, egy kis hátszél csupán és már repül is. Ha a kajak-kenu nem jönne neki össze, még mindig lehet lóversenyen zsoké.
  Viszont miután vettem a fráadtságot és utánnanéztem a nevének, amit látok az csak az, hogy tele van minden az őt istenítő cikekkel, viszont még sem akkora sztár, nagyszabású országos kajakversenyeken sok mindenkit látok aki elkeni a száját.
  Amúgy egy erőfelmérőre miért is mondják, hogy magyar bajnok kajakban? Ezek szerint egy távfutó, úszó, vagy súlyemelő is lehet magyar bajnok kajakos? :/

  Egyébként nincs kicsit túlsztráolva ez a kissrác? Rengeteg nála sikeresebb fiatal sportoló is van, akár kajak-kenun belül vagy azon kívül, mégis egy parfisról szólnak a hírek?
  Nehogy az legyen, hogy ilyen istenítés után, az első vereségnél összetörjö na pici lelke”
 • 4. Sophie 2012. május 12. 20:14
  „Való igaz....a gyerek rengeteget sportol. Sokkal többet, mint amit a korosztályjának kellene. Sok gyermekkora szabadideje nincs, már nagyon rég óta...és nem is lesz, míg az anyja edzi. Akinek a módszerei, törtetési vágya, és nem túl gyakran létező sportszerűsége csak kritizálható. Ennek ellenére sok sikert a gyereknek. Kívánom neki, hogy csak akkor sportoljon ha ő is ezt szeretné csinálni...Önszántából..nem anyáéból...Kívánom, hogy boldog, kiegyensúlyozott felnőtt váljék belőle...majd csak azután olimpikon...stb...ja, és kívánom, hogy lelje örömét a sportban.”
 • 3. Supercharge 2012. május 12. 13:31
  „Csak nem Ronnie Coleman ???? Ne haragudjon nem ismertem fel először.....”
 • 2. krissz88 2012. május 12. 12:56
  „mi az hogy ifijúsági olimpia? talán válogatottnak kéne lenni először..egy hónapon belül kajakban magyar bajnok?? hol? mert az biztos, hogy ez a heráklész erőfelmérő nem számít semmit ebben a sportban...számos olyan versenyző van aki középmezőnyben van ezen a versenyen, de vízen meg a legjobb... az édesanyja elviszi a futókhoz futni, meg a más csapathoz a démászon belül kondizni hogy a bálintka fejlődni tudjon. közben nem a démász versenyzője és még sorolhatnám a dolgokat amik az anyja ellen szólnak. ja és AZ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG AUGUSZTUSBAN VAN”
 • 1. aranyjani10 2012. május 12. 12:27
  „Mi ez a seprűnyél a hajóba?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tatai Péter: Közel sem lehetetlen a győzelem

Beszélgetés Tatai Péterrel szerencséről és a jó védekezés fontosságáról. Tovább olvasom