Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Kosártornát szerveznének

A szegedi Tóth Irén húsz éve Olaszországban él, s arra törekszik, hogy az általa irányított fiú kosárlabdás utánpótláscsapat és szülővárosának hasonló korú gárdájával szoros kapcsolat alakuljon ki. Az első lépést már megtette, hiszen a Szedeák fiataljai részt vettek egy olasz tornán. A család pedig elhatározta, hogy mindent elkövet a vendégség decemberi viszonzásáért.
Tóth Irén (középen), Tóth Erika és Kocsis Miklós az olasz–magyar kosárlabda-kapcsolat elmélyítésén dolgozik Fotó: Frank Yvette
Bizonyára többen emlékeznek még az 1985-ös szegedi kosárlabdacsapat volt játékosára, Tóth Irénre. A Szeol AK volt kosarasa immáron húsz éve Olaszországban él és dolgozik.

Az év edzője

Tegnapi szegedi beszélgetésünkkor kiderült, hogy 18 éves korában választott új hazát, tizenhárom évig úszóedzőként kereste kenyerét, hét éve pedig kosaras múltját próbálja kamatoztatni. Hogy nem is akárhogyan, azt bizonyítja, hogy az elmúlt bajnokság végén megválasztották Toscana megye év trénerének. Montespestoli után az új idényben már Castellfiorentinóban irányítja a 94–96-os korosztály foglalkozásait. Közben egy első osztályú férfiklubnál erőnléti edző. Húgát, Erikát legalább évente kétszer meglátogatja, s így merült fel az az ötlet, hogy a kitűnően megszervezett olasz kosárlabdából a szegediek is tanulhatnának, s hasznos tapasztalatot szerezhetnének. Ezért aztán az idén meghívták a Szedeák fiataljait egy tornára.

Jó utánpótlás-nevelés

– Nem lehet összehasonlítani a két utánpótlás-nevelést. Nálunk Olaszországban egy teljesen jól működő minikosárlabda-bajnokság van. A csapatom szinte minden hét végén mérkőzést játszik. De senki nem nézte le a szegedieket. Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, de hát mi előrébb járunk ezen a téren. Ezért is szorgalmazza a mi utánpótlás-vezetőnk, Piero Venterini, aki korábban a női kosárlabda-válogatott másodedzője volt, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a két klub között. Ebből az együttműködésből, azt hiszem, elsősorban a szülővárosom kosárlabdája profitálhatna a legtöbbet. Hiszen Olaszországban nagyon jól szervezett és magas szintű utánpótlás-nevelő munka folyik. Csak egyet mondanék, ott a gyerekeknek kötelező a nagycsapat mérkőzéseit megtekinteni – mégpedig az egyenmelegítőben – mondta Tóth Irén.

Tornát szerveznének

Tóth Irén húga és sógora, Kocsis Miklós hallva és tapasztalva azt a törődést, amivel a szegedi gyerekeket elhalmozták az olasz vendéglátók, elhatározták, hogy megszervezik a visszahívást. Azt eleve tudják, hogy a Szedeák költségvetése eléggé ki van számítva, ezért azon dolgoznak, hogy előteremtsék decemberre egy négyes torna rendezésének a költségeit.

– Amilyen színvonalon Olaszországban a kosárlabda utánpótlás-neveléssel foglalkoznak, abból csak tanulni lehet. Ezért is határoztuk el, hogy az év végére összehozunk Szegeden is egy tornát, amelynek egyik résztvevője az olasz Castellfiorentino lenne, amely olyan kedvesen fogadta a mieinket. Hátha egy példaértékű klubkapcsolat alakul ki. Ehhez azonban Szegeden összefogásra lenne szükség, még úgy is, hogy az olaszok még a költségeiket is magukra vállalják – mondta Kocsis Miklós.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spirková először légiós

A Szeviép-Szeged új, mindössze 23 éves légiósa, a cseh Irina Spirková hétfő óta készül az NB I A… Tovább olvasom