Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kovács Ágnes Vásárhelyen is sztár volt

Olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónk, Kovács Ágnes Vásárhelyen is sztár volt – a hétvégén nemzetközi versenyen adott át érmeket. Ma már civil, kisfia, Gábor Dominik 3 és fél évesen már tud úszni, édesanyja akadémiájának oszlopos tagja.
– Örülök, hogy itt lehetek a versenyen, sok tehetséges fiatalt láttam – mondta Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellúszónk, aki a fiataloknak adta át az érmeket. Közölte: nem lesz, nem lehet mindenkiből bajnok, de nem is ez a legfontosabb, hanem hogy megtanuljanak úszni, egészségesen éljenek, amihez Vásárhelyen minden körülmény adott, és a kicsik élvezzék, amit csinálnak. A sportoló fiatalon, 14 évesen, 1995-ben robbant be a nemzetközi élvonalba, 1996-ig az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina mestere, Kiss László irányította a felkészülését.


– Érdekes időszakban tűn- tem fel, ugyanis a legendák – Egerszegi, Darnyi, Rózsa és Czene – visszavonulását követően 1996 után öt éven át csak én szereztem a magyar úszósportnak világversenyen aranyérmet. Nehéz volt ezt feldolgozni, de motivált, hogy mindig dobogón legyek – a családom, az edzőm büszke legyen rám! A kabalám a 14 évesen édesanyámtól kapott magyar zászló volt, minden versenyre elkísért – mondta. Hozzátette: a kudarcokból (nem sok akadt...) is építkezett, tanult, fejlődött, és a kitűzött célokat mindig elérte.

Példaképével, Egerszegivel egy váltóban úszhatott, de Sydney után, illetve pályafutása végére maga is példaképpé vált.


– A mai napig szerepet játszik az életemben az olimpiai arany, egy-két havonta megnézem a finálét. Megható, akad olyan ismerősöm, aki elmondta: ha nagyon maga alatt van, megnézi a döntőt, mert ha az lehetséges, amit 150 méter után megcsináltam, hajráztam, akkor semmi sem lehetetlen. Erővel, energiával tölti fel – mesélte.

Kovács Ágnes a civil életben is helytállt, legalább olyan sikeres és elhivatott, mint sportolóként. Három diplomát szerzett, az elsőt Amerikában, az Arizona State Universityn, marketing– kommunikáció szakon. A Corvinuson a közgazdász–szociológus képzést végezte el, emellett úszóedző oklevelet szerzett a Testnevelési Egyetemen. Utóbbi intézményben a Nemzetközi Igazgatóság tagja. A nevével fémjelzett Aquaworld-Kovács Ági Úszóakadémiát vezeti, a Magyar Olimpiai Bizottság környezetvédelmi és fenntartható bizottságának elnöke.


– A fő „csapásirány", vagy egyszerűbben fogalmazva életem legfontosabb része most az, hogy édesanya vagyok. A 3 és fél éves Gábor Dominik sok örömöt szerez, és természetesen már tud úszni, oszlopos tagja az úszóakadémiámnak, és egy darabig még biztosan rendszeresen úszni fog, mert az alapsportág – árulta el Kovács, majd azzal folytatta: nem erőlteti, hogy gyerekéből úszó, élsportoló legyen, azt csinálhatja, amihez kedve, tehetsége van.

Jelenleg a Testnevelési Egyetemen készül a doktorijára, amelynek témája: „A sportolók és a média kapcsolata a 21. század elején Magyarországon". Megkérdeztem, miben kellene nekünk, sajtómunkásoknak javulni, fejlődni, változtatni.

Kovács Ágnes arcai. Az olimpiai bajnok civilként is sikeres. A szerző felvétele
Kovács Ágnes arcai. Az olimpiai bajnok civilként is sikeres. A szerző felvétele

– Még nem mondhatok semmit, mert ez egy nagyon összetett kérdés, nehéz lenne röviden válaszolni rá. A 2-3 éves kutatás elején tartok, most készülök az első, ezzel kapcsolatos publikációmra. De ígérem, amint összeáll, meglesz, elküldöm e-mailen – tette hozzá Kovács Ágnes.

Névjegy

Kovács Ágnes 1981. július 13-án született Budapesten. Az olimpiákon Sydney-ben 200 méter mellen aranyat, négy évvel korábban Atlantában bronzérmet szerzett. A világbajnokságokon 1998-ban Perthben és 2001-ben Fukuokában is a legjobb lett – a szám továbbra is 200 mell –, a kontinensviadalokon pedig, Bécstől Budapestig, 7 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzérem a termés, főként mellúszásban, 50-től 200 méterig. 2014-ben beválasztották a sportág halhatatlanjai közé, a Hírességek Csarnokába, az International Swimming Hall of Fame-be Fort Lauderdale-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meccslázban: Sallai Róbert tippelt a megyeegyes hétvégére

Holnap rendezik a Csongrád megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság tizenhetedik fordulóját. A… Tovább olvasom