Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kovács Gyula: kajaklapát és szólógitár

Harmincnyolc éve ugyanott, a szegedi Déri-szakközépiskolában tanít testnevelést. Emellett, ha az időjárás engedi, napi rendszerességgel kajakozik a Tiszán, illetve a klasszikus rockzenei feldolgozásokra szakosodott Memphis együttes szólógitárosa. A legendás Csongrád megyei testnevelőket, pedagógusokat bemutató sorozatunkban Kovács Gyulát kerestük fel.
Rend és fegyelem. Ez látszik a SZISZSZI Déri Miksa tagintézményének kilencedikesein. Testnevelésóra van, a huszonnyolc ifjú gépészjelölt libasorban futja a bemelegítő köröket.

– Egy, kettő, egy, kettő, nem kell gyorsan, csak szabályos legyen – szól a „békában" lévő diákokhoz Kovács Gyula, amikor a gimnasztikában a fekvőtámasz következik.

– Nagyon fontos a fegyelem – mondta Kovács Gyula már az irodájában, amikor lehuppantunk a székre. – Szakmai felkészültség és személyes varázs kell hozzá – ez az ars poeticám, és higgyék el, működik. Rendre jó gyerekanyag érkezik hozzánk minden évben, de így is el kell telnie heteknek, amíg nagyjából egy minimális alapszintre hozzuk a fizikai állapotukat. A mindennapos testnevelés bevezetése révén lesz olyan, hogy száz gyerek tolong majd a sportcsarnokban, de itt minden tárgyi és személyi feltétel adott a munkához.

És valóban. Egykor egy osztályteremnél alig nagyobb helyiségben voltak rossz idő esetén a tesiórák – a helyzetet és például az önfeledt futballt nehezítette az oszlop a terem közepén –, míg manapság a sportcsarnok ideális helyszín. Kovács Gyula pontosan tudja, milyen változáson ment át az iskola, hiszen 1976. augusztus 1. óta tanít a Dériben.

Rend és fegyelem: Kovács Gyula a déris diákok között – immár a 38. tanévben. Fotó: Frank Yvette
Rend és fegyelem: Kovács Gyula a déris diákok között – immár a 38. tanévben.
Fotó: Frank Yvette

– Ez a 38. tanévem, és még szűk kettő vár rám, mielőtt nyugdíjba megyek – mondta, miközben azon gondolkodtunk, miért nem látszik rajta, hogy 61 éves. – A JGYTF testnevelés– földrajz szakát végeztem el, majd a testnevelési egyetemet, 1984-ben pedig doktorrá avattak. 1995-től napjainkig mentor és vezető tanár voltam a Semmelweis egyetemen, vizsgatanítással és diplomahonosítással is foglalkoztam. Ezenkívül szakmai anyagokat készítek, előadásokat tartok – minden írást megőrzök. Híres diákunk Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, illetve a tehetséges íjász, Banda Árpád, aki éppen végzős.

Kovács Gyuláról a kötetlen és közvetlen beszélgetés mellett sok mindent elárult a pólója: az EDF DÉMÁSZ-Szeged egyenfelsőjét viselte.

– Kajakban gyerekmenő voltam: vannak serdülő bajnoki érmeim, illetve vidékbajnoki címem is. Egykori tanítványom Kajner Gyula, Páger Zoltán, Petrovics Kálmán, Béla és László. Mivel a hivatásomnak a tanári pályát tartom, ezért csak időszakosan szálltam be a kajakosok felkészítésébe. Ha az időjárás engedi, nincs olyan nap, hogy ne kajakoznék mondjuk 10 vagy akár 20 kilométert a Tiszán – tette hozzá.

Petrovics Kálmánnal nem csak a kajak a kapocs: a szegedi klub igazgatója és Kovács Gyula egy zenekarban játszik.

– Az általános iskola nyolcadik osztályában már színpadon voltam, majd megnyertünk egy amatőr zenekari fesztivált. Ott lett a nevünk a Radnóti helyett Memphis – ez máig elkísér bennünket. Feldolgozásokat játszunk, én szólógitáros vagyok, Pedró pedig basszusgitáros. Shadows,
Deep Purple – csak két példa a repertoárunkból – jegyezte meg végül Kovács Gyula.

Olvasóink írták

  • 1. PTG-s 2013. szeptember 29. 21:21
    „Szakmájában legalább olyan felkészült, kivételes ember, mint iskolája legendás gépész- és villamosmérnök tanárai voltak.
    Gratulálunk Tanár Úr! Mint egykori tanítvány és sporttárs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szedeák edzőmeccs

A Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapatának a felkészülés során már volt Szegeden… Tovább olvasom