Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Kovács Katalin otthonra lelt a Maty-éren

Kovács Katalin váratlan lépése – kedden elhagyta Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportját – még párostársát, a Démász-Szeged kétszeres olimpiai bajnokát, Janics Natasát is meglepte.
Az MTK 23-szoros vb-elsője nyugalomra vágyik, és tegnap már a Maty-éren edzett Sári Nándor irányításával. A Janics, Kovács duót Sári és Vécsi Viktor készíti fel.

„Jó érzékkel nyúl egy kényes témához, és így sikerül kellemetlenség nélkül kikerülnie belőle, sőt végérvényesen le is tudja zárni végre az ügyet" – áll az egyik internetes honlap május 21-ére vonatkozó napi horoszkópjában a halak csillagjegynél. Hogy ez miért érdekes? Mert az MTK 23-szoros világ-, 16-szoros Európa- és egyszeres olimpiai bajnok kajakosa, Kovács Katalin éppen ebben a csillagjegyben, február 29-én született. És tegnap már nem Szolnokon Fábiánné Rozsnyói Katalinnál, hanem Szegeden, a Maty-éren a férfi válogatott kajakosok edzője, Sári Nándor irányításával edzett. Ottjártunkkor, délelőtt még egyedül. Ugyan nem szólt senkihez, de engedte magát fotózni.

Azaz Kovács Katalin egy kényes témában robbantott. A kajakos a milánói Eb után bejelentette: tizenhárom év közös munkát követően elhagyja Fábiánnét. Azt a szakembert, akinél valamennyi eddigi sikerét elérte. Kettejük kapcsolatában már akadt egy holtpont, mégpedig 2004-ben, ám akkor Kovács úgy döntött, újra beáll a sorba, és Kati néni csoportjával dolgozik tovább. Egészen eddig. Hogy a szakítás miért történt? Kovács nem magyarázkodott, és csak annyit kért, néhány napig senki se bántsa, mert őt is megviselte a történet. Dolgozni, készülni, nyugodtan edzeni szeretne – semmi másra nem vágyik. A párostárs, Janics Natasa viszont készségesen nyilatkozott lapunknak: – Tisztában vagyok az érzéseivel, tudom, mit élhetett át, ám ennek ellenére is meglepett a döntése – mondta röviden a Démász-Szeged kétszeres olimpiai bajnoka.

Kovács edzését szerdán már Sári Sándor vezette. Fotó: Karnok Csaba
Kovács edzését szerdán már Sári Sándor vezette. Fotó: Karnok Csaba

És ezzel a Janics, Kovács páros edzőkérdése megoldódni látszik. Vécsi Viktor készíti fel egyesben Janicsot, Sári Nándor Kovácsot, Vécsi és Sári pedig együtt a párost – a Maty-éren. Azaz megszűnt az ingázás Szolnok és Szeged között.

Gyökös újra Vereckeiékkel

Rövid idő után visszatért a Vereckei Ákos, Horváth Gábor, Kökény Roland trióhoz Gyökös Lajos, a Démász-Szeged kajakosa, aki Storcz Botond helyére, sztróknak ül vissza a hajóba.
– Vereckei tette meg az első lépést, hogy újra meg kellene próbálni velem a négyest. Ősszel a fiatalok mellett tettem le a voksot, most viszont egy újabb nehéz döntés előtt álltam, és végül visszamentem. A csapat nem haragszik rám. Tudják, olyan lehetőség adódott, amivel élnem kell, más sanszom már nem lett volna elindulni a Mol-világkupán és esetleg az olimpián. Azt gondolom, ebben az összeállításban megverjük a Kammerer, Kucsera, Benkő, Kadler hajót – mondta Gyökös.

Este aztán újabb váratlan hír érkezett: az Európa-bajnokságon 500 párosban aranyérmes Szabó Gabriella és Kozák Danuta is elhagyta Fábiánné csoportját. Ami addig csupán kósza ötletnek tűnt, egy csapásra kézzelfogható közelségbe került. Egyre valószínűbb ugyanis, hogy Kovács Katalin, Janics Natasa, Szabó Gabriella és Kozák Danuta négyeshajóba ül, és ebben az összetételben megpróbálja kiharcolni az olimpiai részvételt. Információink szerint Szabó és Kozák Sári Nándor vezetésével ma már a Maty-éren készülnek.

Nem elhanyagolható tény, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tegnapi ülésén Fábiánné Rozsnyói Katalin nem jelent meg. Az elnökség távollétében is foglalkozott a kialakult helyzettel, és az alábbi határozatokat hozta: a válogatási elveket semmilyen személyes ambíció miatt nem változtatja meg, továbbá a júniusban kezdődő olimpiai válogatás eredményei alapján Angyal Zoltán szövetségi kapitánynak továbbra is lehetőséget ad arra, hogy – az edzőkkel konzultálva – javaslatot tegyen a legjobb egységek kialakítására. Emellett az elnökség felszólítja a kapitányt, vizsgálja meg, hogy Kovács Katalin edzőváltása után milyen erőforrásokra, személyi és anyagi feltételekre van szükség a sikeres olimpiai szereplés érdekében. A szövetség célja, hogy valamennyi szakágban egyenlő, egyszersmind kiváló feltételek között készülhessenek az egyes műhelyekhez tartozó edzők és versenyzők.

Olvasóink írták

 • 4. Molnár György László 2008. május 22. 17:38
  „Ha sarkosítani akarunk, akkor: Janics Natasa a világ legjobb kajakosa. Kati néni a világ legjobb edzője, neki nem kell bizonyítania, amikor ő edzette Natasát, akkor símán verte a mezőnyt, a világot.Vissza kellett volna mennie, mert félő, ez pár
  aranyérembe fog kerülni.És az idő rövid. A négyesről és a kettesről is jók az elképzelések, össze is jöhet, de akkor biztosan, ha Kati néninél készülnének mindnyájan.”
 • 3. Skipper 2008. május 22. 16:45
  „Csak nehogy a veszprémiek ezért is feljelentsék a Szegedet!”
 • 2. Drukker 2008. május 22. 12:39
  „Na most akkor jó lenne tudni, mi folyik a háttérben, ki mit ígért kinek és a szöv. kapitány keze mennyire van benne a dologban, hiszen köztudott, mennyire utálja Fábiánnét. Aljas dolog, hogy már a kajakosokat is elérte az egymást folytogatós gyakorlat, lehet, hogy ezzel megindult a sportág teljes szétzüllesztésének folyamata, pont az olimpia előtt. Ebben a dologban a hisztis és számító Janics csak eszköz volt?”
 • 1. sara83 2008. május 22. 12:10
  „Üdvözlünk Kati Szegeden!!Kívánnk nektek jó felkészülést!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetedik lett a Makói SVSE

Befejeződött az NB I-es sakkcsapatbajnokság, amelyben az MSVSE történetének legeredményesebb évét… Tovább olvasom