Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Kővári: Bármikor odaadjuk a focit

Szeged - Tizennégy éve működik a Tisza Volán SC szárnyai alatt a focisuli. Ez idő alatt korosztályos válogatottak, NB II-ben és NB III-ban játszó fiatalok kerültek ki a szegedi klubból. Az eredmények kiváló szakmai és szervezeti munkát bizonyítanak. Erről beszélgettünk Kővári Árpád ügyvezető elnökkel.
– Bizonyára kevesen tudják, hogy a Tisza Volán SC focisulijában milyen eredmények születtek az elmúlt tizennégy év alatt. Készült erről összegzés?
– Természetesen! Az 1980-as korosztállyal kezdtük a munkát, amikor átvettük a Szalai István által indított Focisulit. Innen indítva korosztályos nagypályás és magyar futsal-válogatottakat neveltünk ki. Vannak, akik az NB II-ben szerepelnek, továbbá sokan játszanak az NB III-ban és a megyei I. osztályban. De bizonyára alacsonyabb szintű csapatokban is vannak volt tanítványaink. Ezzel együtt úgy érzem, elérkeztünk a lehetőségeink határához, létesítményhelyzetünkből adódan nincs módunk minőségi felsőkorcsoportos, úgynevezett fociakadémiai képzést beindítani.

Szabics is a Tisza Volán SC-ből jutott el a címeres mezig Fotó: MTI

– A szegedi foci tele volt buktatókkal. Mindez úgy következett be, hogy volt a focisuli által nyújtott nagyon biztos utánpótlás háttér. Nem éltek e lehetőséggel?
– Függetlenül attól, hogy a szegedi labdarúgás milyen osztályban szerepelt, s milyen néven, mi a saját ritmusunk szerint, évente 350-400 gyerekkel foglalkozva, folyamatosan dolgoztunk 14 korcsoportban. Akkor jött a Nagylaki Kálmán féle vezetés, majd a Dlusztus Imre irányította klub, aztán a szerb, végül pedig a Dusan Djurics féle bosnyák alakulat. Mindegyikkel írásos megállapodásunk volt, hogy az előírásnak megfelelően biztosítjuk a bajnokságban az utánpótláscsapatokat, csak éppen semmit nem tartottak be. Egy fillért nem adtak azért, hogy versenyeztettük a fiatalokat. Egyedül a Ferencz Gábor irányította vezetés volt velünk szemben is korrekt. Hangsúlyozom, nekünk semmiféle beleszólásunk nem volt a nagycsapat dolgába.

A focisuliban tűntek fel

A Tisza Volán SC focisulijában az elmúlt tizennégy év alatt 29 nagypályás korosztályos válogatott labdarúgó került ki. Néhány név az ismertebbek közül: Szabics, Makra, Laczkó J., Laczkó Zs., Hegyesi, Hrepka, Szélpál, Burány, Vágó L., Nacsa, Hegedűs. A magyar futsalválogatottban Csúri, Németh és Puskás szerepelt. Az NB I-ben tizennégyen játszanak. Plusz a Németországban játszó Vágó Fanni, aki szintén a Tisza Volán SC-ben edződött. Rajtuk kívül 24-en a magyar másodosztályban, míg 40-en NB III-as, vagy megyei I. osztályú csapatban szerepelnek.  
– A bosnyák „befektető" aztán egy kezelhetetlen csődöt hagyott itt. Miért karolták fel a megszűnésre ítélt csapatot?

– Amikor 2005-ben Djurics itt hagyott egy adóssághalmazt, azt mi nem tudtuk átvállalni. Azt azonban kijelentettük, amennyiben a város és a megyei labdarúgó-szövetség mellénk áll, akkor átvesszük a felnőtt csapatot, s egy-két éven belül NB III-ba juttatjuk a gárdát. Bizonyára sokan emlékeznek rá, mennyi megyei csapat tiltakozott, hogy mi nem a megyei III. osztályban, hanem az elsőben indulhatunk. Aztán a második szezonban, azaz az elmúlt évben bajnok lett a Vágó-féle csapat. Ha 2005-ben nem áll mellénk a Szeviép, a város, a Tisza Volán Zrt., akkor természetesen nem jutott volna el az NB III-ba szegedi labdarúgócsapat.

– Ez azt jelenti, hogy az elmúlt év nyarától ismét semmi köze nincs a Tisza Volán SC-nek a szegedi felnőtt csapathoz?
– Pontosan! Az NB III-as felnőtt csapatot a Dlusztus Imre vezette Szeged Labdarúgó Klub Kft. irányítja, azaz önálló profi vállalkozás. A klub neve azért maradt Tisza Volán, mert a névátírás többszázezer forintba került volna. Egyébként bármikor odaadtuk, illetve odaadjuk a focit, ha olyan cég jelentkezik, amely vállalja a működtetés anyagi, szervezeti feltételeit.

Olvasóink írták

 • 5. Help 2008. február 01. 20:05
  „Hol lehet szeged cimeres polót mezt szerezni vagy vásárolni
  segítsetek”
 • 4. smoke 2008. január 31. 23:50
  „Keresztfiam 5 éve jár a focisuliba.Bízom benne,hogy a futball lesz a megélhetési forrása,és mondjuk 20 évesen mindezt Szegeden teszi.Kell ide egy erős labdarúgó klub!”
 • 3. Balage 2008. január 31. 10:50
  „A hamarosan induló aláírásgyűjtésről minden infot megtaláltok itt:

  http://www.alairas-szeged.extra.hu”
 • 2. ULTRAS 1992 2008. január 31. 09:40
  „HAJRÁ SZEGEDI LABDARÚGÁS!!!

  ALÁÍRÁSGYŰJTÉS INDUL EMBEREK!!!

  SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ SZOMBATON 10 ÓRAKOR A SZEGED ÉTTEREMBEN!

  MINENKIT SZÍVESEN LÁTUNK!

  VOLT PÉNZÉHES PARAZITÁKAT NEM!
  POFÁRÓL ISMERŐSEK INKÁBB NE JÖJJÖNEK, EZ EGY JÓ TANÁCS VOLT!

  ÜDV”
 • 1. tibno 2008. január 31. 06:33
  „GRATULÁLOK Csoda az edzők és szülőkáldozatvállalása,az eredmények Szegeden a labdarúgás gyökerei nagyon mélyek HAJRÁ SZEGED”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalapács Anett gyorskorcsolya aranyérme

A szegedi műjégpályán rendezték meg a 6. Tisza VSI-kupa nemzetközi rövidpályás… Tovább olvasom