Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Kővári: Nagy Lászlóval elődöntőig juthattunk volna

Másfél éven keresztül - 1995-1996-ban - a szegedi Kővári Árpád volt a magyar férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitánya. Az utóbbi években kissé hátrébb lépett szakembernek természetesen azóta is megvan a maga szakmai véleménye.
Ráadásul ő is tagja annak a szövetség által megbízott, három tagú bizottságnak, amely jelenleg is tárgyalásban áll a menni vagy maradni kérdésen immár másfél éve gondolkodó barcelonai játékossal, Nagy Lászlóval. A SamungSport.hu először a magyar győzelemmel végződött, ezzel vb-7. helyet eredményezett lengyelek elleni meccsről kérdezte Kővári Árpádot.

- Számomra egyértelmű volt a kérdés: a lefelé tartó lengyelek, vagy a szép lassan, de felfelé lépkedő magyarok közül ki nyeri meg a mérkőzést? Döntőnek bizonyult, hogy a korábbi világversenyeken rendre nálunk magasabb helyezéseket elért lengyelek a svédországi
világbajnokságon nem csak a tervezett első négy hely egyikéről, de még az 5-6. pozícióért való játék jogáról is lemaradtak. A mieink ezzel szemben a választott taktikát precízen és következetesen végigvitték. Ebben a rendszerben Ilyés és Mocsai lövései rendre betaláltak, őket jól egészítette ki közbelövéseivel Császár. Az Iváncsik-fivérek pedig élni tudtak futógyorsaságukkal. Talán előbb kellett volna a kapus Fazekast dicsérnem, mert ő a németek után ez alkalommal is várakozáson felül teljesített.

- Miként értékeli Carlos Perez játékát?
- Összességében nem sikerült azt a teljesítményt hoznia, amire nagyon sokan számítottunk. Ha viszont azt veszem alapul, hogy a sorsdöntő, németek elleni hatvan perc során nagyot alakított, akkor már megérte őt kivinni. Talán jobb lett volna, ha a torna elejétől ott van, s akár kevesebb időt is játszik egy-egy alkalommal, de végig szervesen illeszkedett volna az együttesbe.

- Perez legalább ott volt, Nagy László viszont ezúttal is távol maradt. Mit gondol, mennyi ideje van még Nagynak az alkudozásra?
- A meccs után azonnal küldtem neki egy sms-t, amelyben azt írtam: vele benne lehettünk volna akár az első négyben is. Most, hogy kedvezően alakult a nemzeti együttes sorsa, végképp döntéskényszerbe került. Annál is inkább, mivel a korábbi, elvesztegetett időt követően most komoly válaszokat, érdemi garanciákat kapott az általa felvetett hiányosságokra. Szerintem neki februárban egyértelműen válaszolnia kell: magyar akar maradni, vagy átigazol a spanyolokhoz. Ha visszaáll, a következő Európa-bajnoki selejtezőkről már nem hiányozhat.

- Hogyan látja a londoni részvételünk esélyeit?
- Azt hiszem, a legnehezebb akadályon túljutott a Mocsai Lajos által kitűnően irányított legénység. További gondos munkával egyenes lehet az út az olimpiára. Nagy Lászlóval pedig kimondottan merész céljaink is lehetnének. Konkrétan: a legjobb négy közé kerülésre gondolok.

Jocha(Press) Károly

Olvasóink írták

 • 20. W666W 2011. január 30. 22:25
  „ÉN nem értem az embereket ..egyrészt azért mert miért kell mindent Nagy Lászlóra kihegyezni ????
  Azt ugye szereti mindig mindenki elfelejteni, hogy az EGÉSZ CSAPAT KIÁLLT mellette és elmondták, hogy amit N.L CSAPATKAPITÁNYKÉNT KÉRT azok JOGOS kérések voltak..Ami nagyon fontos csapatkapitányként kéri/ kérte és NEM ÖNÖS ÉRDEKBÖL !!!!! Ez fontos..Keres Ö évente 500 millát, hogy ne az MKSZ-töl kapott pénz hiányozzon, viszont tudomásul kéne venni, hogy egy csapat felkészüléséhez és a világversenyen elért helyezéséhez is igenis fontosak az olyan "aproságok" mint megfelelö szállás, Meleg hotelszobák, megfelelö ételek..Plusz olyan játékosbiztosítások amik esetlges sérüléskor garanciákat biztosítanak a játékosoknak..Ugyanis ha tetszik ha nem pl N.L fizetését a "munkaadója " a Barcelona adja és ha megsérül akkor nuku fizetés..Nem tudom itt sokan mit szolnának ahhoz ha pl betegség miatt nem tudnának melózni egy egy kurva fillért nem fizetne a betegsége alatt senki ??????

  Egyébként meg Gratula a csapatnak, mert igen igen jól játszottak, és kevesen mulott a még jobb hely...Kár Kövári apánknak azon filozofálni, hogy mi lett volna nagy lacival inkább azon filozofáljon, hogy miként tette tönkre Ö és szabadcsapatata Szeged kézilabdáját.....

  Ugye Árpi bácsi jó végignézni a meccset a sportcsarnok egy kis szobájában egy üveg borocskával a Tv-n keresztül ????? Mert nem bírjuk az izgalmakat ?? Emlékszünk még azokra a csodálatos igazolásokra amikor Árpi bácsi ide hozott 2 darab szerb játékost akik egy PERCET annyit nem játszottak mert annyirra gyengék voltak, de aztán jo ok volt a két játékos arra hogy az edzöt basztassa miattuk..”
 • 19. Gumbacsi 2011. január 30. 21:27
  „Szivaros frici a pickszegednek megvette a csődtömeg Lendvait! Ekkor nálam teljesen leírta magát.”
 • 18. sagan 2011. január 30. 21:20
  „Másfél éven keresztül - 1995-1996-ban - a szegedi Kővári Árpád volt a magyar férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitánya. vs.VB eredmény 1995 - 17., 1997 - 4.

  Mi lett volna ha kérdéseknek sok értelme van.
  Nem szeretem a kézilabdát,de összességében szép a hetedik hely.”
 • 17. bj029 2011. január 30. 20:31
  „6. történész 2011.01.30. 15:16
  Aha, és az is érdekes, hogy ez csak azután számít amikor már fizetnek is "több ezer EUR jövedelmet" külföldön? Előtte jó volt játszani itthon? Jó volt itthon keresni? Jó volt kinevelni, hogy aztán több ezret kereshessen külföldön? Azért egy sport karriert nem csak egy pillanatban kell nézni, annak volt eleje, közepe és remélem az ő esetében minél hamarabb lesz vége is.. Amit leírtél temészetes neked és más olyanoknak, akik hasonlóan tesznek de nem mindenkinek, nem véletlen van erről vita. Ne általánosíts sztem..”
 • 16. xene@freemail.hu 2011. január 30. 20:11
  „Na én ilyen sms után végleg lemondtam volna a válogatottságot!
  1 emberen múlna az elődöntő? Akkor már miért nem döntő? :)

  A magyar csapat ott van a legjobbak között, szerintem a világ 200 országa között a legjobb 10-ben lenni, nem szégyen :). De tudom, valakinek csak az arany számít valamit.....
  Tisztában kell lenni azzal, hogy 7-12. helynél nem vagyunk jobbak. Tudunk 1-2 bravúros eredményt felmutatni, de utána a lényeges meccseken mindig kidurran a lufi. Nem véletlen, hogy eddig csak kétszer jutott a csapat a legjobb 4 közé, pedig szerintem volt már ennél jobb csapata is Magyarországnak.

  VB-eredmények:
  * 1958 - 7th
  * 1964 - 8th
  * 1967 - 8th
  * 1970 - 8th
  * 1974 - 7th
  * 1978 - 9th
  * 1982 - 9th
  * 1986 - 2nd
  * 1990 - 6th
  * 1993 - 11th
  * 1995 - 17th
  * 1997 - 4th
  * 1999 - 11th
  * 2003 - 6th
  * 2007 - 9th
  * 2009 - 6th
  * 2011 - 7th”
 • 15. gumikacsa111 2011. január 30. 19:33
  „7. hahaha62 2011.01.30. 15:19
  HA MAGYAR LENNE!!!!----tetszik...a maygarságért még senki semkap semmit a boltban----más :csak gratulálni lehet a nyilatkozatért-szépen ledegradálta akint megjelent játékosokat----a szó elszáll-----de ez az írás megmarad---sportpolitikai öngól-a javából !

  Tanulj már meg Magyarul ( írni ) vagy ha nem megy már akkor ......................”
 • 14. szpirigonzálesz 2011. január 30. 19:05
  „RE.:13. történész 2011.01.30. 18:41

  Ha a HAZA csak pénz kérdése lenne, nemzetünk már nem létezne.
  Te is csak ZSEBMAGYAR vagy?”
 • 13. történész 2011. január 30. 18:41
  „El kell gondolkodni azon,hogyan élnek jó politikusaink...el kell képzelni mit kapnak a tv-k ben a Qrv..képző résztvevők... stb ..stb. és mit kap egy Magyar élvonalbeli sportoló? többet és jobbat kap a kiutazó küldöttségi tag sztem mint aki végig küzd, mert azok úgy vannak vele: az én érdemem,hogy a játékos tud...
  Talán ezek a sportolók míg"""eredményesek""" és nem a pártot istenítik többet kapnának mint a Metró építő nagy főnök,vagy polgármester-vezető-képviselő akkor bizony újra lehetnénk mi a Magyar nép büszke. Ha ilyen klasszisunk van mint Nagy Laci, vagy Bundzsák vagy bárki..akkor fizessük meg őket és kapjanak többet bőven mint párt halmozóink, ha meg gyengék akkor tűnjenek el mint Brazíliába vagy bárhol”
 • 12. studyfy 2011. január 30. 16:44
  „sandman, Nálad a pont. A szövetség által elkövetett hibák:
  - későn kezdett tárgyalni a három fős bizottság Nagy Lacival,
  - Perez szereplésével kapcsolatban lehetett volna szerencsésebb megoldást találni,
  - későn utaztunk ki a VB-re,
  - a játékosok élelmezése, szállása színvonal alatti volt és még amiről az ember nem tud.
  Ha ezek nem lettek volna, az első meccsen lett volna sanszunk megverni Izlandot és már is az 5. helyért játszunk.”
 • 11. Sandman 2011. január 30. 16:23
  „Már sokszor leírtam, de itt is elmondom: a Magyar Kézilabda Szövetség a hunyó az egész ügyben. Ez nem NL ügye, hanem a válogatotté. Egy kicsivel több akarással és anyagi áldozattal a szövetség részéről tényleg előrébb végezhettünk volna. Nem, nem csak a Nagy Laci, hanem a körülmények miatt is! Köszi MKSZ!!!”
 • 10. Elendur 2011. január 30. 15:42
  „Az egy szivar Kővári kezében???!!!”
 • 9. messzegedi 2011. január 30. 15:31
  „Szerintem semmi baj nincs azzal, ha nem akar a válogatottban játszani NL. Csak kicsit hosszú már ez a szenvelgés vele kapcsolatban. Nekem amúgy nem hiányzott. Tetszett a csapat elszántsága, harcossága. Csak így tovább, lesz ez még jobb is! Lesz még Magyarországon sok új tehetség, akire büszkék lehetünk.

  Az egy emberre épülő csapatok egyébként nem jutnak általában túl sokra. Előbb utóbb semlegesítik a kulcsembert, aztán annyi. (Hány gólt is lőtt Messi a foci VB-n? Nullát. Pedig a Barcelona focicsapatában hétről, hétre ontjotta a gólokat.)”
 • 8. hahaha62 2011. január 30. 15:22
  „TÖRTÉNÉSZNÉL A PONT...DE LEHET MENNI MÁSNAK ODA JÁTSZANI-HA JOBB,MINT PÉLDÁUL NAGY LACI...SZABAD A PÁLYA !”
 • 7. hahaha62 2011. január 30. 15:19
  „HA MAGYAR LENNE!!!!----tetszik...a maygarságért még senki semkap semmit a boltban----más :csak gratulálni lehet a nyilatkozatért-szépen ledegradálta akint megjelent játékosokat----a szó elszáll-----de ez az írás megmarad---sportpolitikai öngól-a javából !”
 • 6. történész 2011. január 30. 15:16
  „Lacas
  Valóban az az igazság,ha te külföldön élnél,ott fizetnéd a számláid,ott építenéd a jövődet,mint kimagaslóan tehetséges akármi, akkor gondolkodnál azon is,hogy mit dönt a téged foglalkoztató főnök. talán mese,hogy lemondanál egy heti több ezres EUR jövedelemről azért,hogy itthon kapjál 5 ezer ft.ot.
  Érdekes egyik orvos ,profi bunyós sem játszik itthon mert ő abból él jól és csak addig míg kint megy neki...ez egy természetes emberi dolog.”
 • 5. pinkfloyd60 2011. január 30. 14:45
  „Hello! Az utóbbi évek sikertelenségei után valóban nagy siker a 7-hely! A kézilabda valóban csapat sport,de a csapat is egyénekből,játékosokból áll! Azon sem lehet vitatkozni,hogy Nagy László a legjobban jegyzet magyar játékos,hiszen a világ egyik legjobb csapatában játszik lassan 11-éve közmegelégedésre! Amit viszont nagyon elítélek az az,hogy lehetne annyira tökös,gerinces ember,hogy megmondja a frankót!!! Vagyis,hogy a pénz nagy úr,és nem olyan mondva csinált kifogásokat keresni ami egy szegényebb szövetségnek teljesíthetetlen!!!”
 • 4. Lacas 2011. január 30. 13:41
  „Ha magyar lenne,itt lett volna alku nélkül is.Egy nemzeti válogatottban szerepelni elsősorban nem pénz vagy akármilyen alku kérdése.Csak alibizett volna itt.Perez se találta a helyét.Jobb ha nagy nincs itt.Maradjon csak a kedvenc spanyoljainál”
 • 3. hecsedli 2011. január 30. 12:34
  „N L részvételével még ide se jutottunk volna,ha pályán van mindent köré építenek,vagyis nincs csapat.Így legalább volt csapatunk és tartása a csapatnak.Csak így tovább,ettől a csapattól lehet még a későbbiekben többet is várni.”
 • 2. frakk 2011. január 30. 12:19
  „Kővárinak el kell ismerni az erényeit először is. Nélküle a PICK SZEGED nem létezne.
  Ugyanakkor valóban neki kellene leginkább ismernie , mire is költi el a kézi szövetség a forrásait, és milyen egyéb problémák vannak a szövetségen belül. Tiszta és világos, nem akar nyíltan ezekről beszélni, hiszen a stílusa amúgy is már sok esetben maga ellen fordított kézis szakembereket, játékosokat.
  Egy ingyen telefon a fizetett költségeivel sok ember gondolkodását befolyásolja?”
 • 1. dmonlájn 2011. január 30. 10:37
  „ne már, egy emberre fogni, hogy csak a 7. helyért játszottak nagy bunkóság!
  Nem csodálkoznék, ha ezek után Nagy a spanyolokat választaná! ez csapat sport, ahol a csapat csak annyira erős, mint a leggyengébb tag! Együtt örülünk és együtt sírunk! Ez így lenne korrekt, de ez a Kővári ezeket nem tudja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudta tartani a Fradival a lépést a Bodrogi Bau

Végig vezetve, magabiztos győzelmet aratott az FTC a szentesi ligeti uszodában a Bodrogi Bau Szentes… Tovább olvasom