Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Középpontban Hegedűs Csaba

Hegedűs Csaba (65), a Magyar Birkózó Szövetség elnöke birkózóvárosi elismerést adott át hétfőn Szeged városának. Az 1972-es müncheni olimpián 82 kilogrammban, kötöttfogásban aranyérmet szerző, világ- és Európa-bajnok korábbi sportolót a birkózás nemzetközi és szegedi helyzetéről kérdeztük.
– Szeged birkózóváros lett. Mit jelent ez az elismerés?

– A díszoklevél átadása a magyar birkózósport összefogásának eredménye: jelezni szerettük volna, hogy büszkék vagyunk azokra a városokra, ahol ezt támogatja az önkormányzat. 130 városban adtunk és adunk át ilyen díszoklevelet, ezek között kiemelt szerep jut Szegednek, ahol 90 éves hagyománnyal rendelkezik a sportág. A szegedi versenyzők rendszeresen nemzetközi viadalokon képviselték hazánkat, büszkék lehetnek a múltra és a jelenre is, mi pedig megbecsüljük azt a munkát, amellyel a magyar birkózást ezen a szinten tudják tartani.

– Főként utánpótlás-nevelő munka folyik a városban, de Kardos Róbert személyében felnőttválogatottja is van az SZVSE-nek. Meddig juthatnak el a tehetségek?

– Kisgyerekként Sárvárról indulva a testvéremmel kitaláltuk, hogy a világ legjobbjai leszünk. Ő szép helyezésekig jutott, nekem pedig összejött az álmom. Nem különleges dolog az, ha egy gyermek valóra váltja a vágyait, ám ahhoz, hogy ez összejöjjön, fantasztikus kitartás és az élet adta szerencse is kell. Ezt
a gondolatmenetet követve minden szegedi fiatal, így Kardos Róbert előtt is ott van a lehetőség, hogy eljusson a világ legjobbjai közé.

– Néhány hónapja veszélybe került a sportág olimpiai szereplése, ám a birkózás, köszönhetően a nemzetközi összefogásnak, végül maradt a programban. Mit hozhat a jövő?

– Ez a sport a test test elleni küzdelemről szól, amelyet a fej irányít. Támadó és védekező technikákat kell elsajátítani, és előfordul, hogy a védekezés utoléri, felülmúlja a támadásokat. Ilyenkor kell egyet csavarni a dolgon, néhány változást bevezetni – a legutóbbi módosítások sem az olimpiai szereplés miatt következtek be, már korábban megfogalmazódott ez a célkitűzés. Ezen az úton kell továbbhaladnunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyos aranyak

Szombaton a Szegedi Arany János Általános Iskolában rendezték a torna diákolimpia megyei döntőjét. Tovább olvasom