Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Kramnyik sikerével zárult a miskolci rapid csata

Lékó Péter 2004 ősze óta nem nyert partit a világbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen. Az átok a miskolci rapid páros mérkőzésen megtört, de a végső siker így is az orosz nagymesteré lett.
Töredelmesen bevallom, életemben először indultam útnak sakkmérkőzésre, és a Miskolci Nemzeti Színházhoz érkezve az újdonság varázsával táplált kíváncsiságom még tovább fokozódott. Nem kellett csalódnom.

Miskolc a 2001-ben elindított Bartók plusz elnevezésű operafesztivál mintájára két évvel ezelőtt hívta életre a Lékó plusz nevet viselő eseményt, és ahogyan a Bartók-klasszikusok mellett egy-egy világhírű zeneszerző műveit bemutatják, úgy érkeznek a városba évről évre a földkerekség legkiválóbb sakkozói, hogy összemérjék erejüket a szegedi nagymesterrel. Verdi, Puccini és Csajkovszkij megfelelője a tábla mellett Adams, Karpov, avagy az idei vetélytárs, az aktuális világbajnok Vlagyimir Kramnyik.

Rossz ellenfél

Lékó–Kramnyik. Futballban Brazília–Olaszország. A 2004 őszén Svájcban lejátszott klasszikus világbajnoki döntő óta valahogy másképp tekintünk az orosz sakkmonstrumra. Akkor Kramnyik az utolsó partiban aratott győzelmével 7:7-re mentette a finálét, és a döntetlennel megőrizte világbajnoki címét. Lékó ott Brissagóban, a nyolcadik játszmában tudta utoljára legyűrni Kramnyikot.

Ezúttal nyolc felvonásos rapid páros mérkőzést vívtak, és az orosz öt parti után 3,5:1,5-re vezetett.
– Az ötödik csatánk alatt végig az járt a fejemben, hogy rossz ellenfelet választottunk – értékelt jó adag iróniával Lékó Péter. – Kramnyik zseniálisan játszott, nem tudnék még egy embert mondani, aki ilyen végjátékot képes lett volna rám verni.

Brissago emléke

A hatodik ütközetre a földszinti nézőtér már teljesen megtelt, és az első emeleti páholyokban is nehéz lett volna üres helyet találni. Péter a szurkolók sokaságán túl is otthon érezhette magát, a miskolci teátrum ugyanis – akárcsak hatvan évvel később a szegedi – neobarokk stílusban épült, a belső tér felettébb hasonlít a Stefánia ékességéhez. A falakon két óriási kivetítő, rajta a legfontosabb információkkal. Jóllehet a tét legfeljebb a presztízs, a csodaszép díszletben tapintani lehetett a feszültséget.

Lékó a világos bábukat vezetve a tizenötödik lépés után tízperces időelőnyre tett szert, és a biztató állás a nézőtéren egyre nagyobb mocorgást keltett. Az egyik érdeklődő alighanem tüdőszűrés helyett választotta a sakkderbit, köhögési rohamát Kramnyik értetlen pillantással jutalmazta. Szorult helyzetében a világbajnok gyalogot áldozott, és könnyed léptekkel eltűnt a függöny mögött. Akciója minden bizonnyal sikerrel végződött, mert ötvennégy másodperc elteltével elégedett mosollyal tért vissza az asztalhoz. A széksorok felől érkező újabb zörejekre széttárt karokkal válaszolt, majd rövidesen két gyalog hátrányba került, és a negyvennegyedik lépésben feladta a játszmát.

Dörgött a vastaps, de Péter arcán nyugodt maradt a mosoly. A magyar sakkozó 2004. október 8., azaz a vb-döntő nyolcadik partija, az emlékezetes Marshall-támadás bevetése óta először győzte le Vlagyimir Kramnyikot.

– Bizsergető ez az érzés, mindennél többet ér – mondta Lékó, aki a személyes gratulációt immáron fülig érő szájjal fogadta. – Kramnyikot rapid mérkőzésen legyőzni óriási bravúr, annál is inkább, mivel a pályafutásunk során lejátszott összes rapid partit tekintve hat-hét sikerrel többet számlál.

Az orosz játékos az első értékelésében nem tudta megmondani, hol hibázott, „kellemetlen állás volt és kész". A veresége nem a közönségen múlott, de szépen kérte a nézőket, a zárónapon fegyelmezettebben viselkedjenek.

Két remi a végén


– Az alapzaj természetesen engem is zavart – így Lékó –, de tudtam jól, hogy a szurkolók a nyerő állásom miatt fészkelődnek. Édesapámról tudom, hogy a kívülállók az izgatottságukat általában köhögéssel és a torkuk köszörülésével próbálják palástolni, ami a vesztésre álló sakkozót bizony zavarhatja. Boldog vagyok, hogy ezzel a győzelemmel maradt esélyem az utolsó partikra.

A remény valóban tovább élt, ám a felek tegnap előbb a 31., majd a 30. lépésben döntetlenben egyeztek meg, így a páros mérkőzést Kramnyik nyerte 4,5:3,5-re.

A vereség ellenére a hatodik játszma sikere jót tehet Lékó Péter önbizalmának, és talán a remek folytatás sem marad el.
Utóirat: a tudósító is gazdagabb lett. Lékó plusz Kramnyik. Lékó plusz egy felejthetetlen élmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vereség nem jár egyedül

A női kézilabda NB I rájátszásában nem jártak sikerrel a Csongrád megyei csapatok: az 5–8.… Tovább olvasom