Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kuharszky-tanácsok Hajnalnak

Hajnal István, a Gellért Tenisziskola vezetőedzője és két tanítványa, Susányi Zsófia és Bíró André közel három hetet töltött az Amerikai Egyesült Államokban, Tampában. A GTI kiscsapata, a Kuharszky Zoltán edzette Szávay Ágnes-teammel készült fantasztikus körülmények között. A fiatal szegedi szakemberrel beszélgettünk.
– Azért nem kis dolog Kuharszky Zoltánnal együtt dolgozni, hogy kerültek kapcsolatba?
– Szávay Ágnes edzője többször is járt Szegeden, klubunk elnökével, dr. Gellért Ákossal pedig baráti kapcsolatot ápol, így adva volt a lehetőség, hogy közelebbi munkakapcsolatba kerüljünk. Tanítványom, Susányi Zsófi pedig szeretett volna csatlakozni a Kuharszky-teamhez. Hosszas beszélgetés után abban maradtunk, hogy Zsófi velem készül, de többször közösen edzünk majd, a híres tréner pedig segít nekünk. Ilyen volt a tengerentúli edzőtábor is, fantasztikus három hetet töltöttünk el Tampa Bay-ben.

– Látott új dolgokat?
– Csodák a teniszben sincsenek: az egyenest és a keresztet a nagyok is úgy ütik, mint mi. Csak a körülmények: azok nagyon mások.

– Meséljen!
– Tampában 46(!) pálya van. Elég csak azt megemlíteni, hogy valamikor Pete Sampras és Jennifer Capriati is itt edzett, és most is több világnagyság edzőtáborozik a központban rendszeresen. Most éppen a férfi világranglistán 10. helyen álló James Blake edzett mellettünk. Különböző borításúak ezek a pályák, füves, salakos és kemény borításúak találhatóak. Persze most az Ausztrál Open közeledtével mindenki kemény borításon készült, edzett. Szóval olyan kiegészítő létesítmények is vannak, amelyekről mi csak álmodunk. Van egy olyan konditerem, amely csak a teniszezőknek lett kialakítva, olyan gépek vannak benne, ami csak nekik jó, az ő kondijukat fejleszti.

Hajnal István és Susányi Zsófia heteket edzett együtt Kuharszkyval. Fotó: Miskolczi Róbert
Hajnal István és Susányi Zsófia heteket edzett együtt Kuharszkyval.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Éppen erre akartam kitérni, hogy Magyarországon talán a fizikai felkészítéssel van a legnagyobb baj, hiszen nemcsak a teniszben, hanem más sportágban is jellemző, hogy fiatalkorban még felvesszük a versenyt a nagyokkal, felnőttkorban viszont ellépnek mellettünk.
– Ezt én is látom, és tapasztalom, hogy a világ élvonalába tartozó országokban micsoda hangsúlyt fektetnek a fizikai felkészítésre. Zsófinak is van Szegeden kondiedzője, és remek dolgokat csinálunk, kiváló szakmai háttérrel. Mondok egy példát: volt az edzőtáborban egy orosz lány, jóformán nem is teniszezett, hanem napi négy konditréningen vett részt. El tudják képzelni, milyen az erőnléte. Nekünk is éppen ez lesz a legfontosabb feladat: még jobb fizikai állapotba kerülni.

– Szávay Ágnessel gyakoroltak közösen. Milyen Magyarország legjobb játékosa?
– Nagyon rendes! Végtelenül közvetlen, sokat beszélgettünk. Zsófi egyszer párosozott vele, élvezte a játékot.

Kuharszky Zoltán. Fotó: Segesvári Csaba
Kuharszky Zoltán 2006 óta Szávay Ágnes munkáját irányítja.
Fotó: Segesvári Csaba

– És Kuharszky Zoltán?
– Ő nagy szaktekintély. Kicsit visszahúzódó ember, nem szeret a középpontban lenni. Sokat kérdeztem, remek tanácsokat adott, amit a későbbiekben hasznosítani tudok.

– Ha jól tudom, nem Szegeden szilvesztereznek!
– Valóban nem, útra kelünk. Zsófi Costa Ricában, Venezuelában és Kolumbiában indul ITF-versenyeken. Nem láttuk értelmét elindulni az ausztrál nyílt bajnokságon, mert hihetetlen költséges lett volna, és ebből az összegből most négy héten keresztül versenyezhetünk, szaporíthatjuk a világranglistás pontjaink számát.

Martina Hingistől a legjobb magyar játékosig

Sokan kérdezhetik, hogy ki is valójában Kuharszky Zoltán. A Tücsi becenévre hallgató játékos 1959. augusztus 7-én született Budapesten. A nyolcvanas években töltött be meghatározó szerepet a világ teniszéletében, legjobb világranglistás helyezése az 53. volt. Pályafutása alatt 43 egyéni győzelmet könyvelhetett el, és 217 ezer 169 dollárt teniszezett össze. Játszott a magyar Davis Kupa-válogatottban, a nyolcvanas években azonban Svájcba távozott, és állandó lakhelye azóta is ott van. Volt a magyar és a svájci FED-kupa válogatott kapitánya, többek között Martina Hingis is játszott a csapatában. Egykor Anke Hubert és Anna Ivanovicsot is edzette, a szerb játékos vele indult el a világranglistán felfelé. A jelenlegi legjobb magyar játékos, Szávay Ágnes munkáját 2006 óta irányítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volános óévbúcsúztató

Szegeden, a Kereskedelmi és Iparkamara nagytermében búcsúzott el az óévtől a Tisza Volán SC… Tovább olvasom