Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Labdarúgás: egy újabb Gera a Fradiban

A 36 esztendős, 86-szoros válogatott Gera Zoltán mellett Gera Dávid is helyet kapott a Ferencváros keretében a téli törökországi edzőtábor során. A labdarúgó NB I-et vezető együttesben a 18 éves makói középpályás egyre többet edzhet a Thomas Doll vezette első csapattal, ám játszani egyelőre az NB III-as és az U19-es együttesben szokott.
Gera a Fradiban. Ha csak ennyit mondunk, a legtöbbeknek az utóbbi húsz év egyik legjobb magyar labdarúgója, a 2014 óta újra a Ferencvárosnál szereplő, 36 esztendős, 86-szoros válogatott Gera Zoltán ugrik be. Ám a télen még egy Gera, a makói Dávid is a csapattal utazhatott a tíznapos törökországi edzőtáborba, aki 18 évesen igyekszik megragadni az NB I listavezetőjének első keretében.
 
Edzés az első csapattal. Gerával (jobbra) ez egyre többször előfordul.

– 2013-ban igazolt le a Fradi, miután a Maros-menti UFC-ben kiszúrtak egy edző- meccsen, és próbajátékra hívtak. Akkori edzőmmel, Krucsó Ákossal utaztam Budapestre, és szerencsére már a második napon jelezték, hogy kellek nekik – emlékezett a középpályásként szereplő Gera Dávid, aki Kovács Lászlónál kezdett játszani Makón, majd Mazula Zoltán, Méhes Tibor és Brakszatórisz András foglalkozott vele. Érdekesség, hogy családjából csak a dédapja futballozott, ő mégis ezt a sportot választotta.

– Eleinte furcsa volt, hogy távol vagyok a szeretteimtől, nem ismerek senkit, de hamar kiderült, hogy jó helyre kerültem, befogadtak. A népligeti edzőközpontnál lévő hotelben lakom, és az edzések mellett tanulok, végzős vagyok a gimnáziumban. Egyéni tanrendem van, így a délelőtti edzéseken is részt tudok venni.

Először 2015 őszén, a Csákvár elleni kupameccsen kapott helyett az első csapat keretében, majd egyre többet edzhetett Thomas Dollal. Amikor nem a német szakember irányította a felkészülését, akkor az FTC II. NB III-as csapatánál Lipcsei Péter foglalkozott vele. Mindkét szakember olyan, akitől sokat tud tanulni.

– Már azt is alig akartam elhinni, amikor Lipcsei Péter jelezte, a következő alkalommal a felnőttek edzésére menjek. Képzelheti, mit éreztem, amikor az edzői stáb megkérdezte, van-e kedvem kiutazni a csapattal a beleki edzőtáborba. Azonnal elkezdtem csomagolni, remek tíz napot töltöttünk Törökországban – fogalmazott.
Az edzések mellett három felkészülési mérkőzést is játszott kint a Fradi, ezek közül a lengyel Wisla Kraków elleni 2–2 alkalmával léphetett pályára a 76. percben csereként.
 
2013-ban még Makón edzett, jelenleg a Ferencvárosnál próbál bekerülni az NB I-es keretbe Gera Dávid. Fotók: fradi.hu

– Egy szabadnapunk volt, akkor elmentünk buggyzni, remek csapatépítésnek bizonyult a kalandtúra. Végig rendes volt velem mindenki, a fiatalokkal, Nagy Ádámmal és Nagy Dominikkal egyből megtaláltuk a közös hangot, de a rutinosabb játékosok közül Gera Zoli és Hajnal Tamás is sokszor segített. Jó lenne megragadni az első keretben, de tudom, hogy sokan szeretnék ugyanezt. Az utánpótlásban amúgy irányítóként szerepeltem, de Doll a szélen számít rám. Továbbra is rendszeresen edzek a felnőttekkel, de játszani egyelőre az NB III-as és U19-es csapatban szoktam.

Nem ő az egyetlen makói a keretben: a csapatkapitány, Gyömbér Gábor is onnan származik.

– Persze, előjött már a téma, pedig korábban nem ismertük egymást. Ő is sok tanácsot adott, de ez általában mindenkire igaz. Igyekszem ezeket megfogadni, hogy egyszer majd én is hasonló karriert futhassak be – tette hozzá.
Rögös út előtt

Hogy Gera Dávid előtt még rögös út áll az NB I-es keretig, azt az ásotthalmi Bokányi Richárd példája bizonyítja. A tehetséges játékosról három éve írtunk (Újabb Csongrád megyei futballista a Ferencvárosban, 2013. február 11.), amikor 19 évesen ő is elutazhatott a Fradival a törökországi edzőtáborba. Az akkori vezetőedzőnél,  Ricardo Moniznál megkapta a bizalmat, edzőmeccseken játszott is az első csapatban, ám tétmérkőzésen nem tudta magát beverekedni oda. Fél évvel később, 2013 nyarán aztán visszatért a megyeegyes Mórahalomba, ahol jelenleg is játszik, a szezonban 13 meccsen három gólnál jár.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZEOL SC: kettős érzésekkel várják a tavaszi rajtot

A labdarúgó NB III Közép csoportjában harmadik helyen álló SZEOL SC számára is elkezdődik a tavaszi szezon: szombaton 14 órakor a Gyula otthonában lép pályára. Tovább olvasom