Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Lajtos Szandrát megviselte a döntés, de nem adja fel

A Szegedi Korcsolyázó Egyesület olimpikonja, Lajtos Szandra a szövetség illetékeseinek döntése értelmében – erről tegnap már beszámoltunk – nem utazhat a torinói ötkarikás játékokra. A sportolót ez érzékenyen érintette, de máris dolgozik benne a dac, és megvan az új cél: a 2010-es vancouveri téli olimpia.
Fotó: Karnok Csaba
Az téli olimpiát az idén február 10-étől 26-áig rendezik meg Torinóban. Lajtos Szandra nélkül. A szegedi sportoló, a rövidpályás gyorskorcsolya szakág egyik egyénisége ugyanis nem tudta kiharcolni az indulási jogot.

– A szerencse is elpártolt mellőlem – árulta el Szandra –, betegeskedtem, szívproblémával és megfázással küszködtem, ezért nem tudtam mindig teljes értékűen részt venni a válogatott munkájában. A csíkszeredai junior-világbajnokságon is lázasan versenyeztem, ezért sem szerepeltem jobban egyéniben. Ha nem lettem volna beteg, úgy gondolom, 500 méteren az elődöntőig juthattam volna. A döntés? Számítottam erre is, ennek ellenére kicsit összetörtem, elkeseredtem, de tisztában vagyok azzal, hogy az olimpián a legjobb formában lévőknek kell indulniuk.
A 19 esztendős versenyző azt is elmondta, hogy már így is büszkén tekint vissza pályafutására, amit még esze ágában sincs befejezni. Az elért eredmények miatt valóban nem kell lesütött szemmel, szégyenkezve rónia Szeged utcáit, legutóbb éppen a már citált korosztályos vb-n ért el történelmi sikert, a váltó tagjaként bronzérmet szerzett.

Riválisa jobb volt nála

– Reális, jogos döntést hoztak a szövetség illetékesei – mondta Szabó Krisztián edző. – Szeptembertől négy válogatási szakaszra osztották fel az elmúlt időszakot és ezekben Szandra Darázs Rózsa mögött rendre a harmadik helyen végzett. Vagyis nem lehetett vita, az eredmények alapján jobbnak bizonyult a rivális. Akkor keveredhettek volna meg egy kicsit a „lapok", ha az olimpiai kvalifikációs szakaszban előtte végez, azt ugyanis negyven százalékkal vették figyelembe, a másik hármat pedig egyaránt húsz-húsz százalékkal. Összegezve, ha megkérdeznek, én is így döntöttem volna.

– Fantasztikus élmény volt! A döntőben, mivel tulajdonképpen Erdélyben rendezték a világeseményt, mindenki nekünk drukkolt, értünk szorított. Azt tudtuk, hogy negyediknél rosszabbak nem lehetünk, de többet szerettünk volna elérni, és sikerült, az egyik váltásnál megelőztük Kanadát. Kína és Korea verhetetlen. Nem nagyon ünnepelhettünk – a közeljövőben ugyanis még várnak ránk komoly viadalok –, de egy pohár pezsgővel azért koccintottunk.

A legközelebbi feladat a lengyelországi Krynica Zdrójban január 20-ától 22-éig tartandó felnőtt rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság lesz, itt a váltóban számít Szandrára a szakvezetés: – Az esélyek? Nagyszerű lenne, ha bekerülnénk a fináléba – ilyen sem fordult még elő a sportág női históriájában –, és úgy érzem, erre reális az esélyünk, hiszen a Világkupákon csak két európai ország előzött meg bennünket. De szép is lenne egy újabb dobogó...

Ünneprontóként ismét szóba hoztam az ötkarikás játékokat, azt, hogy nem utazhat Torinóba. Csak annyit kérdeztem: mi jut arról a szóról eszébe, hogy olimpia?
– Szomorú vagyok, és biztos nagyon fáj majd a szívem, amikor a televízióban a közvetítéseket nézem. De fokozottan dolgozik bennem a dac, a bizonyítási vágy, négy évig még biztos korcsolyázom, és szeretnék kijutni a 2010-es játékokra, Vancouverbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemes-kézbe került a kupa

Zalaegerszegi versenyző, Nemes Attila nyerte a Ferroép-kupa nemzetközi A kategóriás egyéni férfi… Tovább olvasom