Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Laluska Balázsékat szeretik Leónban

Laluska Balázs, a Pick Szeged egykori játékosa második idényét húzta le a spanyol León csapatában. A válogatott átlövő remek tavaszt tudhat maga mögött, a bajnokságban harmadik helyen végzett, a KEK-ben és a Király-kupában ezüstérmes lett.
Laluska Balázs, a Pick Szeged egykori játékosa második idényét húzta le a spanyol León csapatában. A válogatott átlövő remek tavaszt tudhat maga mögött, a bajnokságban harmadik helyen végzett, a KEK-ben és a Király-kupában ezüstérmes lett. A szegedi közönség egyik kedvencével a Stefánián beszélgettünk, ahol természetesen ott volt felesége és 14 hónapos kisfia, Bence is.

– A közelmúltban volt a lakodalmuk, majd pedig Kubában voltak nászúton. Hogy sikerült a nagy esemény és milyen volt a karibi országban?
– Nagy bulit csaptunk a Novotel Hotelban. Százhúsz vendéget hívtunk meg, köztük természetesen a barátokat. Ilyés Feri, Vadkerti Attila, Nagy Laci, Mocsai Tamás és a szövetségi kapitány, Skaliczki László is velünk ünnepelt. Ezután feleségemmel, Nórával két hétre utaztunk Kubába. Hatalmas élmény volt, egy igazi időutazás. Nagy a szegénység az országban, de gyönyörű helyeken jártunk. Nagyon jól éreztük magunkat. A családdal pedig a Balatonnál jártunk, ez is nagyon jó volt.

– Csapatára, a Leónra sem lehetett panasz az idei szezonban, három érmet is szereztek. Gondolta volna?
– Nagy vérátömlesztésen ment át az elmúlt nyáron a csapat, hiszen nyolc új játékos érkezett hozzánk. Szerencsére az edzőnk, Manolo Cadenas gyorsan összegyúrta a társaságot, így az eredmények is jöttek.

– Decemberben megsérült a bokája, éppen a bajnokság közepén. Nem ijedt meg, hogy emiatt háttérbe kerülhet?

– Többször is gond volt a bokámmal. A helyi orvosok azt javasolták, hogy műtsük meg, mert ez már halaszthatatlan. Nem sokáig gondolkodtam a beavatkozáson. Azt, hogy milyen jól döntöttem, csak most érzem igazán, hiszen gyorsan le is kopogom, már nincs gond vele. Persze, hogy nehéz volt visszaverekednem magam a csapatba. Előfordult, hogy még a keretből is kimaradtam. Szerencsére amikor szerepet kaptam, akkor ezt megháláltam. Gólokkal, és jó játékkal. Végül is szépen fejeződött be az idény. A bajnokságban bronzérmesek lettünk, a KEK-ben egyetlen gólon, és húsz másodpercen múlott a végső győzelmünk, és a Király-kupában is másodikok lettünk. Soha rosszabb szezont.

– Lemaradt a németországi vb-ről, nem volt szomorú emiatt?

– Dehogynem! Főleg, amilyen hangulat volt a világbajnokságon... Nagy szurkolósereg előtt mindig felemelő érzés játszani, jó lett volna ott lenni.

– Leónban mennyire népszerű a kézilabda?

– León Spanyolországban kisvárosnak számít, körülbelül százötvenezer lakosa van. A férfi kézilabdacsapat a legjegyzettebb. Sokszor megállítanak az utcán, gratulálnak a sikerekhez. Jó érzés sportolónak lenni a városban, megbecsülnek bennünket.

– A Barcelonát megelőzték, Nagy László pedig a barátja. Volt „fűzge" egymás között?

– A bajnokság hajrájához érve egyre többet beszéltünk telefonon. Érdeklődtünk egymás csapatáról. Persze sokszor vettük viccesre a figurát, a zrikák nem is maradtak el. Laciék jól járnak, hiszen a már említett Manolo Cadenas lesz a Barca új edzője, 12 év után távozott Leónból. A mi új mesterünk Jordi Ribera lesz, ő a brazil válogatott szövetségi kapitánya volt. Új edző, új remények. Az biztos, hogy most mindenki tisztalappal indul.

– Bence kisfia nagyon aktív, és rengeteg nőtt. Kézilabdás lesz?

– Nem erőltetjük a sportot, de már most a labda köti le a legjobban. Talán nem véletlenül. Hihetetlen ügyesen dob, remek a csuklója. Engem még tizennégy évesen is tanítani kellett a helyes dobásra, ő már most szebben dob.

– Bajnok lett a Pick Szeged. Számított rá?

– Sokáig nem, de a veszprémi győzelem után igen. Kétszáz napig az MKB volt az aranyesélyes, utána ez egy nap alatt megváltozott. Feleségem a Rádió 88-as internetes közvetítést hallgatta, én pedig „Körtével" és Fecivel tartottam a kapcsolatot. Nagyon boldog voltam a győzelem után.

– Barátja, Ilyés Ferenc a Veszprémhez igazolt. Mit szól hozzá?

– Feci váltani akart, és ezt el kell fogadni. Ennek csak az a pikantériája, hogy a riválishoz igazolt. Higgyék el, sokszor szükség van erre, más sportolók is hasonlóan cselekednek. Én is hasonló cipőben jártam. Továbbra is szeretem Szegedet, szívesen gondolok a Pickre, de nem bántam meg, hogy Leónba szerződtem.

– Meddig szól a szerződése?

– Még egy évig. Szeretnék jó teljesítménnyel előrukkolni, éppen ezért komoly kihívás előtt állok.

– Jövőre olimpia Pekingben. Ott lesz a magyar férfi kézilabda-válogatott?

– Nagyon remélem. Nehéz csoportba kerültünk, de ha legyőzzük a svédeket és az izlandiakat, akkor meg lehet minden esélyünk. Igaz, ezután még következik Norvégia, de ha egy üzlet beindul...


Barátságos spanyolok

Laluska Balázs abban a szerencsés helyzetben van, hogy párja már a leóni kezdetek óta vele van. Sőt. Kisfiuk érkezésével már népes kis család várja haza a válogatott kézilabdást. Milyen távol élni Szegedtől? – többek között ezt a kérdést is feltettük Laluska-Bagaméry Nórának.

– Már amikor megérkeztünk Leónba, akkor nagyon kellemes benyomások értek bennünket. Mindenki segítőkész, barátságos, nagy örömmel fogadtak bennünket. Nagyszerű emberek vesznek körül, nagyon szeretünk kint élni. Pedig nem egyszerű, hiszen Balázs azért sokszor távol van, de rengeteg segítséget kaptunk. A szomszédok, a csapattársak feleségei ha kell, mindig mellettünk állnak. Így azért jóval könnyebb. Bence már többször is volt Balázs meccsén, és nagy népszerűségnek örvend, mindenki vele játszik. Férjem nagyon szerény, de tényleg nagyon szeretik, a csapat pedig elismert a városban. Persze szeretünk itthon is, hiszen nagyszülők itt élnek. Ilyenkor tudunk kikapcsolódni, elmenni vacsorázni, a barátokkal találkozni. Kint a meccsek és edzések miatt erre kevés lehetőségünk van. Kistestvér? Szeretnénk, és már tervben van. Jövő héten azonban már Leónban leszünk, augusztus 1-jén kezdődik a csapat felkészülése.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodor és Kiss a rasicei vb-n

Két szegedi fiatalember, Bodor Attila (kajak) és Kiss István (kenu) is ott lesz a hét végén az… Tovább olvasom