Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Látástól mikulásig megy Kása Ferenc

Hiányoznak neki a felnőttek, de szeret az utánpótlással foglalkozni. Fiával, Péterrel együtt azon dolgozik, hogy minél ügyesebb kenusok legyenek a fiatalokból. Ahogy az EDF Démász-Szegedi VE mesteredzője, Kása Ferenc mondja, látástól mikulásig megy, hogy foglalkozást tartson.
– Jó napot, főnök!
A híváskor jellegzetes, rekedtes hang szólal meg a telefonban. Kicseng belőle a derű, a vidámság és – hiába tűnik talán gúnyosnak a megszólítás – a tisztelet is. A hang tulajdonosa is jellegzetes: kismotorral vagy kerékpárral, magyar címeres, nemzetiszínű melegítőben télen vagy nyáron bárhol feltűnhet a városban. Ha intenek neki, visszaint, ha van ideje, megáll, ha nincs, akkor csak odakiabál. Sokan ismerik. Szeged egyik felét edzette. A másikat majd edzi.

Az EDF Démász-Szegedi VE kenusait gardírozza már évtizedek óta, 2004-ig a felnőttekkel is foglalkozott, azóta csak az utánpótlásban dolgozik Kása Ferenc. Merthogy róla, a népszerű Kacsáról van szó.

– A felnőttekkel könnyebb dolgozni, jobban odafigyelnek az edzőkre, akik így szem előtt is vannak. Már a nagyok mellett is edzettem serdülő, ifjúsági és kezdő gyerekeket, így különösebb gond, nehézség nem volt abban, hogy csak velük foglalkozzak. Persze azért hiányzik a felnőtt közeg, mert más jellegű edzéseket kell tartanunk a kissrácoknak, mint a nagyoknak – jegyezte meg Kása Ferenc.

Többes számról beszél, úgy mondta: edzést tartanunk. Ha eredmény érkezik, már nem lepődünk meg, ha a gyerekek felkészítőjeként két név van feltüntetve. Az övé és Kása Péteré.

Kása Ferenc mesteredző a fiával közösen hat éve fiatal kenusokkal foglalkozik. Fotó: DM/DV
Kása Ferenc mesteredző a fiával közösen hat éve fiatal kenusokkal foglalkozik.
Fotó: DM/DV

– A fiam, merthogy őt takarja ez a név, már 2003-ban is segített, 2004 óta pedig hivatalosan is edző mellettem. Egyenrangú kolléga, jó pár: nálam van a tapasztalat, nála a lendület és a másfajta szemszög. Jó kézilabdás volt, Nagy Lacival, Laluskával, Nagy Leventével, Vadkertivel játszott egy csapatban a Széchenyiben, de nem ragadt meg, jobban kedvelte a kenuzást. Volt junior Eb-n tartalék, utánpótlásbajnok. Végül inkább a tanulás felé fordult, és elvégezte a pécsi egyetemet. Talán ezért nem lett belőle világbajnok – vélte Kása Ferenc.

Mesteredző, aki tanárember. Reggel hatkor elindul, megjárja az iskolát (Dózsa), az újszegedi sportuszodát, a Felső Tisza-parti vízitelepet – ahogy mondja, látástól mikulásig megy.

– A fiatalok képzésének lényege, hogy minél hamarabb bekerüljenek a rendszerbe. Így gyorsan természetes lesz számukra, hogy keményen kell dolgozni, és ők még pozitívan értékelik a terhelést is. Egyre több energiát kell azonban rájuk fordítani, hiszen kevés, a sportolásban lényeges tulajdonságot hoznak magukkal. Eleve kevesebb a gyerek, az ügyesebbek a labdás sportágak felé fordulnak, az eltökélteknek és a szorgalmasaknak azonban tökéletes terület a kenuzás – íme Kása elemzése a mai fiatalokról.

Azokról, akik ha Kása és fia mellett felnőnek, Vécsi Viktorhoz kerülhetnek.

– Olyan anyagot kell átadnom fiatal kollégámnak, amellyel ő minőségi munkát tud végezni. Azt kellene megértenie mindenkinek, bármilyen sportágról legyen is szó, hogy mennyit számít az utánpótlásedzők munkája. Sportágunkban ez azért nagyjából rendben van, de még inkább figyelni kellene rá – jegyezte meg végül Kása Ferenc.
Egyetértünk.

Tanítványok

Kása Ferenc tanítványai között több ismert nevet is találhatunk, de olyat is, aki a közeljövőben lehet az. Nézzük őket! A mesteredzőnek 1988 óta minden olimpiai terminusban volt kimagasló tanítványa. Boldizsár Gáspár, Bohács Zsolt egyaránt világbajnok volt, edzette Terhes Beát is, majd jött Fürdök Gábor, Vajda Attila – Kása Ferenc mellett lett 2004-ben olimpiai harmadik – és Pajkó Zsolt, de Horváth Gábor is eljutott vb-elsőségig.

A fiataloknál rendszeresek az utánpótlás-válogatottak. Ilyen Juhász Norbert és Kiss István (1988–89-esek), Belicza Bence, Csanádi Attila (1991-esek), Csizmadia László, Szabó Gábor, Olajos Tamás (1992-esek), Forgó Christofer, Danis Richárd (1993-asok), Bózsó Bence, Virág Zoltán (1994-esek), illetve Buknicz Zoltán, Posztós Patrik, Hajdú Botond és Magyar Tamás (mind 1997-es). Igaz, utóbbiak már színtisztán a fia tanítványai.

Olvasóink írták

 • 4. NTK 2010. szeptember 16. 23:43
  „Sajnálom, hogy a ´80-as évek elején nem ő edzett engem és a társaimat. Nem is igazán voltak sikerei az akkori 11-14 éves kenusoknak. Pedig verseny volt bőven. A Bohács féle korosztály akkor volt serdülő, ő foglalkozott velük.”
 • 3. telemetrik 2010. szeptember 16. 18:08
  „Kacsa :) de régen hallottam már ezt. Erőt egészséget Kacsa bának.Sokat köszönhetek neki, akkor bezzeg nagyon nem szerettem, de most belátom, hogy igazavolt mindenben.Nem hiába csinálta azt velünk amit csinált.”
 • 2. cyt 2010. szeptember 16. 12:14
  „Csak így tovább Kacsa, ... no és bárcsak ismét 20 évesek lehetnénk mi is!”
 • 1. boldiat 2010. szeptember 16. 08:00
  „Szép emlékek amikor még engem is tanított az öreg Feribá!-) További jó egészséget kívánok neki és köszönöm mindazt amint tett érteünk, értem! Üdvözlet: Boldizsár Attila”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi lovasarany Kiskunhalasról

Kiskunhalason rendzeték meg a Fiat díjugrató magyar bajnokságot, azon belül a B/1a stílusversenyt… Tovább olvasom