Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Lávasivatag várja Csőke Balázst

Az egyik leginkább embert próbáló versenyre másodszor is kvalifikálta magát Csőke Balázs. A szegedi triatlonos október közepén a hawaii Ironman-világbajnokságon szerepelhet, a helyszínen százezrek, a tévék előtt milliók követik majd a szereplését, amelyre döbbenetes edzésmennyiséggel készül.
– Egy kicsit szálkás – állapítottuk meg a kollégákkal a Facebookon közétett képekről, és a reakcióval rendesen visszafogtuk magunkat. A szegedi Csőke Balázs nemcsak azért szolgál rá a vasember jelzőre, mert már nyert Ironman triatlonversenyt, hanem azért is, mert kidolgozott teste alapján Robert Downey Jr. helyett beszállhatna a Vasember 4 főszerepére. Páncéljelmez nélkül.

– Három hónapos felkészülés előzi meg a szereplést, hétfőtől szombatig napi négy edzés szerepel a programban, amelyek összesen 35-40 órát tesznek ki. Ezek a foglalkozások nagyon intenzívek, ma reggel is háromszor hittem azt, hogy leszédülök a biciklimről – vázolta fel döbbenetes menetrendjét Csőke Balázs, aki 2011 után újra kvalifikálta magát a triatlon legnehezebb formájának legnívósabb versenyére, a hawaii világbajnokságra, amelyet október 12-én rendeznek. – A páratartalom elképesztő lesz, a maratoni futást például a lávasivatagban kell teljesítenünk – árulta el a sportoló, azt pedig mi tesszük hozzá: mindezt 180 kilométer kerékpározás és közel 4 kilométer úszás után.

Csőke Balázs: Itt a dobogó nem számít úgy, mint más sportágakban, örülünk, ha célba érünk. Fotó: DM/DV
Csőke Balázs: Itt a dobogó nem számít úgy, mint más sportágakban, örülünk, ha célba érünk.
Fotó: DM/DV

Az Ironman mezőnyéről mindent elmond, hogy a triatlonosok hiába gyötrik egymást közel kilenc óráig, a versenyek így is sprintbefutóval szoktak véget érni. Az Egyesült Államok legrégebbi versenyén, Lake Placidben is így volt, ahol minden méter számított.

Óriási üzlet az Ironman

A triatlon legnehezebb válfaja a világ egyik legnépszerűbb sportága, amit a kiegyensúlyozott mezőnynek is köszönhet: körülbelül 700 olyan profi sportoló is van, aki papíron képes bejutni a világranglista első 50 helyére. A hawaii világbajnokságot az egyik legnagyobb amerikai televízió élőben közvetíti, a helyszínen pedig több százezren szoktak szurkolni. Nem véletlen tehát, hogy az Ironman márkanevet tavaly 280 millió dollárért adták el.

– Ott dőlt el, hogy indulhatok-e a világbajnokságon, az első hét hely valamelyikét kellett ehhez megcsípnem, szerencsére sikerült negyedikként végeznem. Itt a dobogó nem számít úgy, mint más sportágakban, örülünk, ha célba érünk, és egy ilyen eredménnyel jegyet váltunk a triatlon Mekkájához – árulta el Balázs, aki idei négy szereplésével (Új-Zéland – 5. hely, Ausztrália – 15., Texas – 7., Lake Placid – 4.) a világranglista 32. helyére küzdötte fel magát.

Ehhez természetesen segítség is szükséges, hiszen költséges sportról van szó. A kiadások legnagyobb részét egy magyar egészségügyi cég állja, de neve elhallgatását kéri, ez is bizonyítja, hogy nem a reklám, hanem a tehetség támogatása miatt elkötelezett, ami önbizalmat és biztonságot ad Balázsnak. Emellett egyre több amerikai szponzora van, lassan húsz kisebb cég is segíti munkáját, van köztük bank, magánkórház és autókereskedés is, így a felkészülésből minden téren a legtöbbet lehet kihozni.

A világbajnokságon 50 férfi és 30 nő indul, Csomor Erika személyben pedig a gyengébbik nemet is képviseli egy magyar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hittek magukban

A debreceni 12–1-es vereség után gyorsan jött a javítási lehetőség, és az UTC Futsal Team gyorsan javított is. Tovább olvasom