Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Lázár-napok Fábiánsebestyénben

Remek versennyel ünnepelte 30. születésnapját a Fábiánsebestyéni Lovasnapok rendezvénysorozat. 1983 óta a verseny a hazai lovassport egyik legnagyobb eseményévé nőtte ki magát. Az idei év a ketteseknél a Lázár testvérekről, a négyeseknél pedig a Dobrovicz családról szólt.

Vasárnap

1. Lázár Vilmos, 2. Lázár Zoltán, 3. Lázár Zoltán.

Ez a végeredménye a hétvégén Fábiánsebestyénben megrendezett nemzetközi fogathajtóversenyen a ketteseknél. Nem, nem elírás, Lázár Zoltán valóban duplán lett dobogós, hiszen egy új szabálynak köszönhetően egy hajtó két fogattal is elindulhat, a lehetőséggel pedig már az idénynyitón élt a világbajnok sportoló.Fábiánsebestyénben 31. alkalommal rendeztek lovasnapokat, 1983 óta számít a Kinizsi Park a sportág egyik hazai bástyájának. Idén, a 30. születésnapon is kiváló mezőny gyűlt össze, hét nemzet 53 fogata vágott neki az akadályoknak. Mivel ezúttal is a kegyeibe fogadta az időjárás a rendezvényt, több ezren szurkoltak a helyszínen.

Bevált a szervezők döntése, a díjhajtást sikerült egy napba belesűríteni. Már ekkor az élen álltak Lázárék a kettesfogatoknál, a négyeseknél pedig, ahol világkupaverseny is volt a hétvégén, Dobrovitz József és fia, ifjabb Dobrovitz József vitte a prímet. A fiú végül nyert is, míg édesapját kizárták.

Nemzetközi fogathajtóverseny, Fábiánsebestyén. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Két Csongrád megyei hajtó volt ott a mezőnyben, a rutinos Hódi Károly és a korábbi C kategóriás bajnok, a legjobbak között első alkalommal induló domaszéki Szécsi István.

Három magyar és egy lengyel arany

Végeredmény, egyesek: 1. Bartlomiej Kwiatek (lengyel), 2. Jámbor Vilmos, 3. Rondzik Gábor. Kettesek:  1. Lázár Vilmos, 2. Lázár Zoltán (1), 3. Lázár Zoltán (2), ...15. Hódi Károly, Szécsi Istvánt kizárták. Négyesek: 1.  ifj. Dobrovitz József, 2. Váczi István,
3. Galbács Ferenc. Póni,
négyesek: 1. Palkovics Dávid.

– Sokat kell még tanulnom, hogy ebben a mezőnyben is megálljam a helyem – mondta lapunknak Szécsi. – Fiatal a fogatom, megint meg kell másznom a szamárlétrát. Ennek, azaz a rutintalanságnak volt köszönhető, hogy a maratonhajtás során elvétettem egy akadályt, ezért kizártak. Összességében remek élmény volt a verseny – tette hozzá.
 
Azt, hogy a rendezvény igazi társasági eseménynek számít, bizonyítja, hogy többek között Lukács János megyei rendőrfőkapitány, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, és Kiss-Rigó László megyés püspök is kilátogatott a Kinizsi Parkba.

A magyarok számára a ketteseknek vb-, a négyeseknek pedig Eb-válogató volt a verseny. Éppen ezért probléma, hogy a Fesztivál SE színeiben versenyző szegedi Hódi Károlynak nem sikerült jól a hétvége, a 15. helyen zárt.

Nemzetközi fogathajtóverseny, Fábiánsebestyén. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

– A rendezés fantasztikus volt, ám én végig problémákkal küzdöttem. A díjhajtás során a feleségem, aki a segédhajtóm, elfelejtette felvenni a kesztyűjét, emiatt öt büntetőpontot kaptunk. Szombaton és vasárnap pedig az egyik lovam volt használhatatlan, így visszább estem az összesítésben. Van még négy válogató idén, azokon kell majd javítanom – mondta Hódi.

A szervezés valóban kiváló volt, évről évre látványosan fejlődik a lovasnapok. Mindössze egy apró malőr történt: az egyik hajtó, Margitai Sándor könnyebb sérülést szenvedett, és feladni kényszerült a versenyt, miután leesett a fogatáról.

Nemzetközi fogathajtóverseny, Fábiánsebestyén. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

– Fábiánsebestyén egy olyan márkanév, amelyről mindenkinek a fogathajtás jut eszébe – nyilatkozta Lázár Vilmos, a kettesek versenyét megnyerő világbajnok hajtó. – Két ok miatt indulok mindig el ezen a versenyen: egyrészt azért, mert ez az idénynyitó, és itt lehet felmérni, hogy hogy sikerült a téli felkészülés. Másrészt pedig azért, mert szerencsére megtehetem, hogy csak olyan versenyeken veszek részt, amelyeken jól érzem magam, és a fábiánsebestyéni ilyen – fogalmazott, majd hozzátette, számára az idei év főversenye a szlovákiai Kistapolcsányban sorra kerülő világbajnokság lesz.

Ma az is kiderült, hogy Fábiánsebestyén megpályázza a 2015-ös kettesfogathajtó-világbajnokság rendezési jogát. A sikertörténet tehát harminc év után is folytatódik.

Korábban írtuk:

Szombat


Kettesben a Lázár-, négyesben pedig a Dobrovitz-család áll az élen a szombati maratonhajtást követően a fábiánsebestyéni fogathajtó Világkupa-fordulóban.

A második napi versenyszámot a ketteseknél a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán nyerte alig megelőzve bátyját, a hétszeres vb-aranyérmes, a Magyar Lovasszövetség elnökeként is tevékenykedő Vilmost, aki összetettben így is több mint öt ponttal vezet fivére fogatai előtt. Lázár Zoltán kihasználta azt az új szabályt, hogy egy versenyen két fogattal is indulhat, igaz az összetett végeredménybe majd csak az egyik számít bele.

Nemzetközi fogathajtóverseny, Fábiánsebestyén. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A négyeseknél ifjabb Dobrovitz József nyerte a maratonhajtást, ezzel összetettben feljött apja mögé a második helyre. Az egyesfogatoknál a 2010-ben vb-ezüstérmes lengyel Bartlomiej Kwiatek győzött maratonhajtásban, ahogy pénteken díjhajtásban is, így végső sikeréhez szinte kétség sem férhet.

A magyarok számára a fábiánsebestyéni verseny – amelyen hét nemzet 53 fogata vesz részt – a ketteseknek vb-, a négyeseknek pedig Eb-válogató. A viadal vasárnap az akadályhajtással zárul.

Nemzetközi fogathajtóverseny, Fábiánsebestyén. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Állás a maratonhajtás után,
egyesek:

1. Bartlomiej Kwiatek (lengyel) 115,23 hibapont
2. Bettina Jachs (osztrák) 144,28
3. Pál István 145,58

kettesek:
1. Lázár Vilmos 110,29 hibapont
2. Lázár Zoltán (II.) 115,50
3. Lázár Zoltán (I.) 115,77
4. Nagy Tibor 118,21

négyesek:
1. Dobrovitz József 138,75 hibapont
2. ifj. Dobrovitz József 140,13
3. Váczi István 146,95
 
Nemzetközi fogathajtóverseny, Fábiánsebestyén. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Korábban

- Sok nagy múltra visszatekintő hazai fogathajtó verseny van, például a szilvásváradi, vagy a hortobágyi, és természetesen ide tartozik Fábiánsebestyén is. A május elsejei verseny hozzátartozik az emberek életéhez a térségben. Minden évben fejlődik a rendezvény, a szervezők mindig kitalálnak valami újdonságot, ami feldobja a körítést. A Lázár Team ha csak teheti, elindul a versenyen, egyrészt azért, mert ez az év első komoly versenye, ahol le lehet mérni, ki hogyan dolgozott a téli felkészülés során, másrészt pedig azért, mert szeretünk itt hajtani - mondta szombat délelőtt a delmagyar.hu-nak Lázár Vilmos világbajnok fogathajtó, aki testvérével, Zoltánnal ezúttal is a verseny nagy esélyesének számít a kettesfogatok között.

Korábban
Rajthoz állnak a CAI-A/P 1-2-4 fogatok, CAI-A 1-2 fogatok és a CAI/W 4-es fogatok. A versenyre 53 hajtó nevezett öt kategóriában: 7 egyes-, 32 kettes-, 12 négyesfogathajtó, valamint egy-egy pónikettes- és -négyesfogathajtó adta le nevezését. A maratonhajtás 10 órakor indul.

Péntek
Lázár-siker született a pénteki díjhajtásban a kettesek között a fábiánsebestyéni fogathajtó Világkupa-fordulón.

A hétszeres világbajnok Lázár Vilmos mögött hatszoros vb-aranyérmes öccse, Lázár Zoltán végzett a második és harmadik helyen két külön fogattal.

A Magyar Lovasszövetség elnökeként is dolgozó idősebb Lázár fivér nemzetközi szinten is kiemelkedő, 40 hibapontot alig túlhaladó eredménnyel nyerte a nyitószámot. Testvére kihasználta azt az új szabályt, hogy egy versenyen két fogattal is indulhat, igaz az összetett végeredménybe majd csak az egyik számít bele.

Mivel Lázár Zoltán ezúttal mindkét fogatával a kettesben versenyez, az elitkategóriában, a négyesek között a 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz József vált az első számú esélyessé, és ennek megfelelően ő kezdett a legjobban. Mögötte Móró Lajos és Váczi István várja a folytatást a második és harmadik helyről.

Nemzetközi fogathajtóverseny, Fábiánsebestyén. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Az egyesfogatoknál a 2010-ben vb-ezüstérmes lengyel Bartlomiej Kwiatek győzött díjhajtásban.

A magyarok számára a fábiánsebestyéni verseny – amelyen hét nemzet 53 fogata vesz részt – a ketteseknek vb-, a négyeseknek pedig Eb-válogató.

A viadal szombaton a maratonhajtással folytatódik, és vasárnap az akadályhajtással zárul - a hétvégi eseményekről és eredményekről a helyszínről számol majd be a delmagyar.hu.

Állás a díjhajtás után:
egyesek:

1. Bartlomiej Kwiatek (lengyel) 44,22 hibapont
2. Kun Andrea 62,34
3. Bettina Jachs (osztrák) 64,45

kettesek:
1. Lázár Vilmos 40,51 hibapont
2. Lázár Zoltán (II.) 44,86
3. Lázár Zoltán (I.) 46,08
4. Margitai Sándor 47,62

négyesek:
1. Dobrovitz József 49,13 hibapont
2. Móró Lajos 53,93
3. Váczi István 54,58

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. május 05. 21:36
    „Ha így halad, lehetnek itt még nekünk Lázár éveink is. Legfeljebb nem a fogathajtókat fogjuk emlegetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Család és karrier összefér az élsportolóknál

Honti Kata és Vajda Anna külföldön élő sikeres élsportolók, de -
elmondásuk szerint - karrierjük… Tovább olvasom