Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Lázár és Hódi sikere Fábiánsebestyénben

Hazai sikerekkelért véget a 2010-es Fábiánsebestyéni Lovasnapok nemzetközi fogathajtó verseny és világkupa forduló.
4. nap

A lovasnapok utolsó versenynapján hirdettek eredményt az egyes fogatok között akadályhajtásban. Első helyezett lett Szilágyi Zsolt, második Lantos Gábor, harmadik Fábián László.

Az egyes fogatok összetett versenyében – azaz a díj-, maraton és akadályhajtásban elért eredmények alapján – az élen Cividini Cristiano végzett, második helyezett Szilágyi Zsolt, míg Fábián László harmadikként zárta a versenyt.

A negyedik versenynapon a kettes fogatok nemzetközi összetett versenyében is eredményt hirdettek. A kettes fogatok között első díjban részesült Hódi Károly, másodikként Rákóczi Gergő, harmadikként Pál Attila zárta a versenyt.

- Kezd összeállni a fogat! - állapította meg elégedetten a győztes. – Tavaly még gyengécskék voltunk, jövőre Jardyban már komoly erőt képviselünk!

Az akadályhajtás versenyszámban a négyes fogatok között első helyezett lett Fábiánsebestyénen Dobrovitz József, alapidőn belüli hibátlan hajtással. Másodikként Lázár Zoltán, harmadikként a német Josef Zeitler zárta a rangos megmérettetést.
A négyes fogathajtók összetett versenyében Lázár Zoltán győzött, megelőzve a szintén hazai hajtót, Dobrovitz Józsefet (2.), és a harmadik helyezett szintén magyar indulót, Váczi Csabát.

3. nap
Szombaton 10 órától a maratonhajtók versenye kezdődött el Fábiánsebestyénen. A leglátványosabb versenyszám megtekintésére már délelőtt többezer ember érkezett a helyszínre, hogy szemtanúja legyen a 80 egységből álló mezőny versenyének.

Az egyesek a nyár végi római világbajnokságra készülve építik fel az évet. Általánosságban nézve a papírfoma érvényesült.

- Úgy éreztem jól mentünk! - jelentette ki Gáspár Szilvia. – Nem tévesztettünk akadályt, ám a végén kiderült, nem voltunk elég gyorsak. Nehéz lesz a négy római induló közé bekerülni - folytatta a kétszeres országos bajnoki harmadik.

Kettesek között is a válogatottságra leginkább aspirálók vitték a prímet. Hódi és Selyben is jól ment és főként gyorsan.

A négyeseknél Lázár Zoltán is remekül és a szokott vehemenciával hajtott. Egészen a négyes akadályig. Aztán a hatoson is fönnakadt. Egyik akadálynál a kordon fellökött pár nézőt. Egyikük lábát törte.

A junior akadályhajtásban, a 7-9 évesek korosztályában első helyezett lett Tabajdi Ábel. A 10-12 évesek között első díjban részesült Érsek Anett, második Szajkó Liliána, harmadik Genzwein Marina. A 14-18 évesek versenyében, Pony 2-es kategóriában Kovács Zsófia, Pony 1-es kategóriában Mórocz Tamás győzött. A 12-14 éveseknél első helyezett Hölle Martin, második Palkovics Dávid, harmadik Vörös Viktória lett.

A junior derbyhajtásban 5 korcsoportban hirdettek eredményt. A 7-9 évesek között győzött Tabjdi Ábel. A 10-12 éveseknél Genzwein Marina, a 14-18 évesek Pony 2-es versenyében Rohr Máté, Pony 1-es kategóriában, szintén ebben a korcsoportban Mórocz Tamás lett az első. A 12-14 évesek versenyében első díjban részesült Hölle Martin.
 
Vasárnap a végső sorrendet meghatározó akadályhajtásra kerül sor 9 órától Fábiánsebestyénben.

2. nap
Két kétszeres világbajnoki ezüstérmes teljesítménye fémjelezte a mai napot. Nem egyformán pozitív előjellel.

Először a negatív hír. Selyben Zsolt nem hozta megszokott és egyben megbízhatóan jó formáját. – Egyik lovam pár hónappal ezelőtt került hozzám. Ijedezett, rángatott. Kell még dolgoznunk vele a jövő nyári vébéig! - summázott Selyben.

Kitűnően szerepelt a másik „kétszeres", Hódi Károly. A legszerkesztettebb hajtást  nyújtotta az egész mezőnyben és ezzel az első szám után vezeti is a mezőnyt.

- Életem második legjobb díjhajtása volt! – örvendezett Hódi. - Tavaly a világbajnokságon pár hónapos közös munka után álltunk rajthoz. Be is bizonyosodott: nem szabad. Ígéretes a fogat, remélem, biztos csapattagok lehetünk Jardyban!

Délutánra maradtak a jövő reménységei a juniorok. Bár közülük többen még az óvodás kor határán tipegnek, bemutatóik pompásra sikeredtek, egytől-egyig közönségsikert aratva.

Szombaton 10 órától a közel 80 egységből álló mezőnyre a leglátványosabb szám a maratonhajtás és több ezres szurkolói tömeg vár Fábiánsebestyénben.

Kettes fogatok
1. Hódi Károly
2. Rákóczi Gergő
3. Pál Attila

1. nap
Az első szám után az egyesek mezőnyében az Amigot hajtó Bajáki Ferenc vezet 50 hibapont alatti jónak mondható teljesítménnyel. A szebbik nemet képviselő Nyúl Katalin, korábbi világbajnokunk lánya, állhatott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

Még nem biztos! - kezdte Lázár Zoltán nyilatkozatát a fogatverseny.hu-n. Kijelentése az amerikai vébé részvételre vonatkozott. Esetleges támogatók beszervezésével megoldhatóvá válik a tengeren túli turné lebonyolítása.  A hatszoros világbajnok vezet a díjhajtást követően, a svájci Würgler és a világbajnok csapattárs Dobrovitz előtt.

aet
Fotó: www.fogatverseny.hu

A kettes fogatok díjhajtását rendezik péntek délelőtt 8:30-tól. Délután a juniorok bemutatóját tartják Fábiánsebestyénben.

Az első nap eredményei:
Egyes fogatok
1. Bajáki Ferenc (Amigo)
2. Cristiano Cividini (olasz, Tango)
3. Nyúl Katalin (Ziezo)
4. Jámbor Vilmos (Vulcano)
5. Fábián László (Mester)
6. Farkas József (Timpex Brayen)

Négyes fogatok
1. Lázár Zoltán (Maestoso X-9, Favory Cudar, Mike, Favory Palotás)
2. Daniel Würgler (svájci, Nando IX, Bismarck II, Jivago, Zorro XVII)
3. Dobrovitz József (Riant, Waltstar, Conversano VI25, Amadeus)
4. Váczi István (Iris, Siglavy Capriola Sunny, Ikar, Fiu-Mámor)
5. Bozsik József (Vandál, Gitta, Káplár, Monaco)
6. Váczi Csaba (Tulipán Koppány, Bíbor, Siglavy Capriola X-51, Tulipán, Katero P)

Póni egyes fogat
1. Kovács Roland (Szenátor)

Póni kettes fogatok
1. Osztertág Kristóf (Rinaldo, Birthday Present)
2. Fülöp Sándor (Szilaj, Chaplin)
    
Korábban
A lovassportjáról híres településen vasárnapig hét kategóriában tíz ország legalább hatvan fogata mutathatja meg tudását.

A pályák építője a szövetségi kapitány Finta Gábor volt, aki természetesen a helyszínen nézte végig a nyitónap eseményeit. Finta Gábor a verseny honlapján elárulta, a fábiánsebestyéni verseny is egy állomás a 2011-es franciaországi kettesfogathajtó világbajnokságig vezető úton, így aki jól szerepel a hétvégén, de leginkább az év fő versenyének számító aacheni viadalon, az jó esélyel páyázik majd a kerettagságra.

Fábiánsebestyénben a lovakról szól a hétvége. Fotó: Segesvári Csaba
Fábiánsebestyénben a lovakról szól a hétvége.
Fotó: Segesvári Csaba

A versenyen ma a juniorok és a kettes fogatok díjhajtására kerül sor, szombaton a maratonhajtást rendezik meg, míg vasárnap az akadályhajtás küzdelmeit bonyolítják.

Olvasóink írták

  • 1. liongate 2010. május 01. 08:41
    „Bárcsak mindig a lovakról szólna minden:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bordányban az éllovas Baks

Huszonegy bajnoki után, 15 győzelme mellett 6 döntetlennel vezeti az Arany Ászok labdarúgó megyei… Tovább olvasom