Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Lázár Vilmos 10. derby-győzelme Fábiánsebestyénben

A kettes fogatoknál Lázár Vilmos nyerte a maratonhajtást válogatott társa, ifj. Nagy Tibor előtt Fábiánsebestyénben.

Kedd
Lázár Vilmos 10. derby-győzelme Fábiánban
Befejeződött a 2-esek záró versenyszáma, az akadályhajtás, nyert Osztertág Kristóf, Szécsi Sándor és Margitai Sándor előtt. Az élen álló kettős közül ifj. Nagy 3 hp-tal, Lázár 6.76 hp-tal hajtotta a nehéz akadálypályát, de összetett végső helyezésüket mindez nem befolyásolta…

Összetettben győzött Lázár Vilmos, aki 10. derby-győzelmét gyűjtötte be, ezüstérmes lett ifj. Nagy Tibor, míg bronzérmes Osztertág Kristóf, aki  újonc a hazai és a nemzetközi mezőnyben.

Fábiánsebestyéni lovas napok: a keddi versenyek képekben. Fotó: Schmitd Andrea (galéria)

18 fogat indul a 2-es fogatok akadályversenyében
18 fogadt nevezett a 2-es fogatok akadályversenyébe. Az ebédszünetig a 2-eseket láthatják az érdeklődők az akadálypályán. Az első hajtó Nyúl Zoltán volt, a versenyszámban magyar, cseh és román hajtók indultak.

Hölle Martin nyerte a póni 4-es fogathajtást
A póni 4-es fogatok versenyében a Fábiánsebestyéni Fogatversenyt 2012-ben összesítésben Hölle Martin nyerte meg, legyőzve Rohr Mátét. Az akadályverseny versenyszám helyezési sorrendje ezzel megegyezően alakult: 1. Hölle Martin, 2. Rohr Máté. A póni 4-es fogatok eredményhirdetésével 1 esztendőre lezárult a verseny a pónifogatok számára Fábiánsebestyénben.

Fábiánsebestyéni lovas napok: a keddi versenyek képekben. Fotó: Schmitd Andrea (galéria)

Eredményt hirdettek a póni 2-es fogatoknál
Az akadályversenyben a póni 2-es fogatoknál Kovács Zsófia végzett az első helyen, második helyezést ért el Tímár Zoltán. A 4 napos fogatverseny különböző versenyszámaiban elért eredmények alapján, összesítésben a póni 2-eseknél is az akadályhajtás sorrendje érvényesült: 1. Kovács Zsófia; 2. Tímár Zoltán.

A póni 1-es fogatoknál összesítésben Palkovics Dávid nyert
A póni 1-es fogatok versenyében az idei évben Kovács Roland győzedelmeskedett a Fábiánsebestyéni Fogatversenyen akadályhajtásban, megelőzve Palkovics Dávidot és a harmadik helyezést megszerző Tóth Imrét. Az összesített eredmény szerint az élen Palkovics Dávid végzett, míg második helyezést ért el Tóth Imre.

Hétfő
Ma nyári 28 fokos melegben zajlott a lovat embert próbára tevő maratonhajtás, ahol látványos versenyt láthatott a publikum.

Az 1-eseknél kettős magyar siker született: Bajáki Ferenc nyert Nyúl Katalin és az olasz vb-bronzérmes Cividini Cristiano előtt. Összetettben Fábián László gyengébbre sikerült maratonjának köszönheti, hogy 2. helyről várja a végjátékot - az olasz Luca Cassottana élre állt.

Zárónap
Május 1-jén 9 órakor kezdődik a Fábiánsebestyéni Fogatverseny zárónapja. 9 órától akadályhajtás lesz kedden a programban a CAI-A /P 1-2-4 fogatok, CAI-A 1-2 fogatok számára, 13 órától szintén ebben a versenyszámban CAI-A 2 és a CAI-A/W 4 fogatokkal folytatódik a program, egészen a 15 órakor kezdődő ünnepélyes eredményhirdetésig.


A 2-eseknél Lázár Vilmos nyerte a maratont válogatott társa, ifj. Nagy Tibor előtt, összetettben ők ketten állnak az első és a második helyen, harmadik a cseh Nesvacil Jiri.  A maraton nap meglepetésembere Osztertág Kristóf volt, aki 3. lett.

A 4-eseknél a svájci Werner Ulrich nyert és összetettben is élre állt, 2. lett ifj. Dobrovitz József, 3. Móró Lajos – összetettben Werner Ulrich, Lázár Zoltán, ifj. Dobrovitz József a sorrend. A döntés itt is a holnapi akadályhajtás versenyére maradt…

Látványos volt a mai nap.
Látványos volt a mai nap. További fotók itt!Jól teljesített Lázár Vilmos a maratonhajtásban
Az idei maratonhajtásban is jól teljesítette a pályát Lázár Vilmos, aki 1999 óta résztevője a Fábiánsebestyéni Fogatversenynek. Megítélése szerint Magyarország egyik legjobb versenyhelyszíne a dél-alföldi pálya, ahol augusztusban szintén indul a többszörös világbajnok fogathajtó. A maratonhajtás után elmondta, hogy jól bírták lovai, egyikük mutatott kissé fáradtabb formát, de ő is kitett magáért. A téli hideg után a lovak mér nem szokták a meleg időjárást, de jól mentek. Az esti pihenő után pedig várhatóan felfrissülten kezdik a holnapi versenyszámot. Mint mondta, az elmúlt télen csupán heti 1-2 edzésre volt ideje fogatával, de jó kezekben voltak, hiszen testvére, Lázár Zoltán készítette fel őket az idei szezonra. – Nekem a fő verseny a Duna-Alpesi Kupa az idei évben, de Szilvásváradon és Izsákon is indulok, illetve Felvidéken, hiszen jövőre ott rendezik a világbajnokságot – mondta a fogathajtó.

Több ezren Fábiánsebestyénben
Rangos sporteseménnyé nőtte ki magát az 1983-ban induló Fábiánsebestyéni Fogatverseny. Mutatja ezt az a tény is, hogy több ezer néző látogatott ki az alföldi településre április utolsó napjaiban. A hétfői versenynapra már több ezren váltottak belépőjegyet, az egyes akadályoknál több százan figyelik a hajtókat és lovaikat. A délelőtti hajtók eredményei is mutatják, hogy a szabályoknak megfelelő, taktikus pályát alakítottak ki a szervezők a maratonhajtásra, mely kihívást jelent majd az augusztusi nem hivatalos Európa-bajnokságon is.

A legjobb hajtók versenyeznek Fábiánsebestyénen
Már a benti pályaszakaszon is láthatók a  fogatok. A mezőnyben magyar, norvég, olasz, észt, román színekben induló fogatok szerepelnek - írja a fogatverseny.hu. Érdekes verseny várható, hiszen indul például a tegnapi

Előkészület a Duna-Alpesi Kupára

A fábiánsebestyéni pálya lesz a helyszíne az augusztus 23-26. között megrendezésre kerülő Duna-Alpesi Kupának, amely a fogathajtók nem hivatalos Európa-bajnokságának tekintendő. Mint ahogyan azt Borka József elmondta, a nyári megmérettetés 12 nemzet integrációjából származik, azonban várhatóan más országok versenyzői is jelen lesznek. A szervezők felkészültek a sporteseményre, de a tervek között még további apróbb finomítások szerepelnek.

napon a ketteseknél győzedelmeskedő hétszeres világbajnok Lázár Vilmos,  illetve a négyeseknél öccse, a hatszoros vb-aranyérmes Lázár Zoltán, aki szintén a dobogó legfelső fokára állhatott a Fábiánsebestyéni Fogatverseny 2. versenynapján. Dobrovitz József, Hódi Károly, Kecskeméti László is versenyez, s talán a mai napon még nem is dől el a végeredmény. A versenypálya az idei évben is bővült, 2 új akadállyal, s az egyes akadályok megoldása lónak és hajtónak egyaránt nagy kihívást jelent.

Életképek a verseny hivatalos Facebook-oldalán ezen a linken!

Pónifogatokkal kezdődött a maratonhajtás
Junior pónifogatok versenyével kezdődött a 3. versenynap Fábiánsebestyénen. A fogatverseny junior póni versenyében Lehőczi Dávid, Genzwein Marina, Érsek Anett, Szajkó Liliána és Mátyás Márton vershajtásával kezdődött meg a maratonhajtás. Délelőtt a pónifogatok versenyeznek, kizárólag magyar résztvevőkkel. Majd az 1-es fogatok versenye indul, várhatóan fél 11-től Cristiano Cividini hajtásával.

Vasárnap
Teljes magyar siker a díjhajtásban

A hétszeres világbajnok Lázár Zoltán 49.79 hp-tal nyerte a 4-es fogat kategória díjhajtó versenyét Fábiánsebestyénben a ma délutánon – 2., helyről várhatja a holnapi maratont a világbajnok, kétszeres Eb-ezüstérmes Dobrovitz József 51.71 hp-tal, míg 3. a svájciak világbajnoka, Werner Ulrich 54.66 hp-tos hajtással.

Lázár Zoltán nyerte a díjhajtást.
Lázár Zoltán nyerte a díjhajtást. További fotók itt.
Fotó: Vida-Szűcs István


Fintha Gábor szövetségi kapitány tömören úgy vélekedett, hogy a 4-esekre is igaz amit a 2-esek díjhajtás versenye után emlitett – azaz szinte valamennyi fogaton van csiszolni, finomítani való a díjhajtásban – még semmi nem dőlt el – holnap nehéz nap elé néz a mezőny és kedden is ott van az akadályhajtás versenye, ami még átírhatja a mai eredményeket szinte minden kategóriában.

Farkas Sándor, a szervezőbizottság elnöke elégedetten nyugtázta a két versenynap eseményeit, mint említette nagyon sokan nagyon sokat  dolgoztak a rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében.

Korábban
Szombattól négy napon át ismét Fábiánsebestyénre figyel a nemzetközi lovassport: 29. alkalommal rendezik meg a fogatversenyt. Hétvégén rendezték a díjhajtás versenyszámait, hétfőn maraton-, kedden pedig akadályhajtásban mérik össze tudásukat a tíz nemzetet képviselő nevezők. A versenyzőknek és a nézőknek évről évre igyekeznek újdonságokkal szolgálni a szervezők.

A pálya minden nemzetközi elvárásnak megfelel, részletezte Borka Józseftechnikai küldött, nemzetközi bíró. – A fogathajtó sport keresi azokat a helyeket, ahol megfelelő felkészülésre van lehetőség. A fábiáni pálya ennek teljes mértékben megfelel: a rendezők évek óta próbálják kiszolgálni azt az igényt, ami a magyar lovassport fejlődéséhez szükséges. Ennek érdekében már eddig is sok mindent megvalósítottak. A díjhajtó pálya jó minőségű, a versenyzők be tudják mutatni a felkészültségüket. A rugalmas, egyenletes talaj, az angliai minőségű pálya, a maratonhajtásnál pedig a megfelelő technikai tudást igénylő helyszín a záloga a színvonalas versenynek – fogalmazott a szakember.

10 ezer nézőt várnak a fogathajtó versenyre. 10 nemzet képviselői mérik össze tudásukat. A szerző felvétele
10 ezer nézőt várnak a fogathajtó versenyre. 10 nemzet képviselői mérik össze tudásukat.
A szerző felvétele

Idén nemcsak ezt a nagy nemzetközi versenyt rendezik Fábiánsebestyénben, hanem új kezdeményezésként augusztusban a Duna-Alpesi Kupát is, mondta el Fintha Gábor, a magyar fogathajtó-válogatott szövetségi kapitánya, a fábiáni pálya építéséért felelős szakember. – A nyár végi kupa a kettes fogatok nem hivatalos Európa-bajnoksága lesz. Az elmúlt években mindig nagyon korrekt, precíz maratonpálya állt a versenyzők rendelkezésére, de a nagy verseny tiszteletére bővült az akadálypark, illetve kicserélődött néhány elem. Két új akadály készült, a közönségnek is látványos, a versenyzők számára pedig sok lehetőséget rejt.

Sok a vizes elem – ismertette a szövetségi kapitány. Tavaly az egyik akadálynál felmerült problémával kapcsolatban elmondta: két esetben csúsztak meg a lovak. A rendezők mindent megtesznek a biztonság érdekében, de a hajtóknak is figyelniük kell a megfelelő felszerelésre. A tavalyi kicsúszást a szakember a lovak talajfogását elsegítő, a patkóra erősíthető sarkok hiányának tudja be. A verseny ma maratonhajtással, kedden akadályhajtással folytatódik, de kulturális rendezvények, bemutatók, kirakodók is várják a látogatókat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két szegedi Kemény olimpiára készülő keretében

Az A-Híd Szeged Beton VE férfi vízilabdacsapatából ketten kaptak behívót az olimpiára készülő… Tovább olvasom