Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Lecsapolják a szegedi olimpiai központot

A Maty-éri nemzeti kajak-kenu és evezős olimpiai központ újabb nagy változás előtt áll: októberben leeresztik a 76 hektáros tározó vizét. A művelet legalább 23 napot vesz igénybe. Most 290 centiméteren áll a vízszint, amit nullára csökkentenek.
A 2003-ban nemzeti kajak-kenu és evezős olimpiai központtá nyilvánított Maty-ér az elmúlt évek legnagyobb változása előtt áll, hiszen 1997 után most ismét leeresztik a hetvenhat hektáros víztározót. A munkálatok természetesen a rövidesen kiírásra kerülő közbeszerzési pályázat eredményhirdetése után kezdődnek. A tervek szerint októberben látnak neki a több mint háromszázmilliós költséggel tervezett beruházásnak. A részletekbe Horváth András, a szegedi olimpiai központ vezetője avatta be lapunkat.

– Most 290 centiméteren áll a vízszint, amit nullára akarunk csökkenteni, mivel a teljes partvédelem hiányában a mederkotrást is el kell végezni. Természetesen az út mellett az utolsó ezer méteren is elkészítjük a part védelmét. Az albano rendszerű bójatartó kötélzetet is kicseréljük. Nincs lehetőségünk a pálya szélesítésére, de az evezősszövetséggel egyetértésben úgy alakítjuk ki a 12,5 méteres versenysávokat, hogy az első tíz méterre lesz a parttól. Ezzel pedig a Maty-ér igazi vízi stadionná válik, hiszen a nézők közelében zajlik majd a küzdelem. Új, s természetesen a legkorszerűbb indítómólókat helyezünk el az evezős rajthelyeken. Bővítjük a televíziós kameraállásokat – az elválasztó szigeten is lesz ilyen. Ha mindezzel elkészülünk, akkor következhet a tározó feltöltése, a halak visszatelepítése. Aztán már a 2009-es Simády Béla evezős emlékversennyel meg is tarthatjuk a 2010-es főiskolai és egyetemi evezős világbajnokság főpróbáját.

A kajakosok alatt forrt a víz a nyári versenyek idején. Ez szeptemberben elképzelhetetlen lenne, hiszen korszerűsítik hazánk egyik legjobb sportközpontját. Fotó: Karnok Csaba
A kajakosok alatt forrt a víz a nyári versenyek idején. Ez szeptemberben elképzelhetetlen lenne, hiszen korszerűsítik hazánk egyik legjobb sportközpontját. Fotó: Karnok Csaba

Egy biztos, bárki is nyeri el a kivitelezést, nem kerülheti ki az Atiköviziget, amelynek úgy a leeresztésben, mint a feltöltésben szerepet kell játszania. Tripolszky Imre vízkár-elhárítási osztályvezetőtől kérdeztük meg a víz útját a leeresztéskor és a feltöltéskor.

– Előbb a hattyasi, majd a gyálai holtágon keresztül jut a víz a középső bögébe. Onnan a Szentmihálynál lévő horgásztó vizét felfrissítve a szennyvíztelep mellett átemeljük a Tiszába. A feltöltés 22, illetve 24 nap alatt történhet meg. Az algyői szivattyúháznál juttatjuk ki a Tiszából a vizet. Innentől 17 kilométert tesz meg a fehértói halastavakon keresztül a régi 5-ös, majd a vasút alatt kerül a Maty-fehértói főcsatornába, s innen jut el a Maty-éri tározóba. Nyolcvan centiméter magasságig még a gravitáció útján folyik a víz, de aztán már átemelő szivattyúk segítségével jut el a helyszínig.

Több mint három hétig folyik le a Maty-ér vize. Fotó: Karnok Csaba
Több mint három hétig folyik le a Maty-ér vize.
Fotó: Karnok Csaba

Hetvenhat hektáros vízisport-centrum

A Maty-éri vízisport-centrum, amely része a magyar kiemelt edzőtáboroknak, hetvenhat hektáron terül el. A megálmodó, dr. Simády Béla által irányított mérnöki team az 1980-as moszkvai olimpiai pályát tartotta mintának. A versenypálya összesen 36 hektárt foglal el, és a hossza 2550 méter. Szélessége pedig 120 és 124 méter között van. A horgászok birodalma ugyanilyen hosszú, csak a versenyek alatt felvezető és levezető rész van, ahol keskenyebb, illetve öblösebb. Egyébként az átlagos vízmagassága 2,6 és 3 méter között van. Nyári melegben naponta egy centivel csökken a vízmagasság.

Leeresztési sebesség egy köbméter per szekundum

Tripolszky Imre, az Atikövizig vízkár-elhárítási osztályának vezetője a Maty-ér 1997-es nagy leeresztésekor szegedi szakaszmérnök volt, és mint a terület kezelője munkaköri kötelességéhez tartozott, hogy a műveletet figyelemmel kísérje. Így emlékezett arra az időszakra:

1997-ben is leeresztették a vizet a Maty-éren. Fotó: DM/DV
1997-ben is leeresztették a vizet a Maty-éren. Fotó: DM/DV

– Egymillió-hétszázezer köbméter vizet kellett leengednünk. Ez, ha jól emlékszem 23 napot vett igénybe. Egyébként a leeresztés üteme egy köbméter per másodperc. Sok függ attól is, hogy milyen állapotban van a leeresztőcsatorna. Közben meg kellett terveznünk a lehalászás ütemét és körülményét, amely akkor az alsó zárógát alatti szakaszon történt meg. A halakat aztán visszajuttattuk a tározóba. Bár 2003 óta nem a mi kezelésünkben van a tározó, de most sem lehet bennünket kikerülni, mert csakis a mi közreműködésünkkel lehet leereszteni a vizet, illetve feltölteni a vízisport-centrumot.

Olvasóink írták

 • 19. Matyéri horgász 2008. október 01. 19:25
  „Ez ki mondta nekünk ??? hogy le engedik ?? és mi fizessük a drága engedélyt mikor nem lehet menni 3 honapot ! Amugy horgásztársak evvel az engedéllyel azt mondták hogy menjünk az Atkára !!?? Ez biztos ??”
 • 18. triatlonos 2008. augusztus 07. 20:18
  „Az senkinek nem jutott eszébe, hogy kiszámolja, ha 1750000 köbméter a vizmennyiség, és 1 köbméter/ sec. a leeresztés sebessége, akkor 20.25 napra van szükség! Ugye ez nehezebb, mint az érettségi matek: fél kiló narancs 75, 300-ért hány kiló? A vizügyesek előrelátók, mert 2.75 napot számolnak arra, ha esik az eső!”
 • 17. web 2008. augusztus 07. 20:15
  „Természetes,hogy újabb és korszerűbb stadionra s horgászhelyekre van ill. lesz szükség.Ennek most érkezett el az ideje.Ha semmit sem tennénk a maga idejében az lenne a probléma egyesek számára.Másként el sem lehet képzelni,hogyan korszerűsitsenek.ha sokak képesek kinába utazni hogy látványos bajnokságot láthassanak akkor ez miért probléma,hogy idehaza is rendezett körülmények között tartsanak edzést a sportolók vagy versenyre készülhessenek.Minden jót kívánok a további munkákhoz.”
 • 16. gladiátor 2008. augusztus 07. 16:37
  „Erről a cikkről egy épelméjű sem gondolná, hogy politikát lehetne belevinni. Ha valaki ezt először mégis megtette, az egy beszűkült tudatállapotú provokátor. /És ez nem az első eset, nézzék át a többi téma 1-es megjegyzéseit, ahol a kommentelő csak a név számára fenntartott sorba ír. Ezekkel a provokatív beírásokkal eltéríti a vitát, nyilván ez is a célja./”
 • 15. Igaz magyar és igaz szegedi 2008. augusztus 07. 13:27
  „Persze, egyeske hozta be a politikát elég erőltetten de valahol igaza van mert ha valami történik akkor az ellenzéknek az a taktikája hogy automatikusan valamilyen kritikát fogalmaz be, és néha - szerintem ezt mindenki beláthatja - teljesen indokolatlanul, erőltetettet.

  Szóval nem kell provokálni az ellenzéket az egyeskéhez hasonló mondatokkal de nem is kell úgy tenni mintha nem lenne benne a levegőben annak az esélye, hogy jövő héten ott tart majd tájékoztatót Kohári Nándor és a víz nélkül maradó költöző tőkésréce állomány miatt belerúg egyet Botka fenekébe.”
 • 14. FFFF 2008. augusztus 07. 12:51
  „11,12-vel .Egyetértek veletek!
  7-es Hát te sem vagy semmi ,”
 • 13. Egyeske hozta be a politikát. 2008. augusztus 07. 12:35
  „.”
 • 12. Igaz magyar és igaz szegedi 2008. augusztus 07. 12:09
  „Ez egy nagyon jó hír, mert fejlődik a város sportélete, gazdagodik a sportlétesítmény és megint van esélyünk egy EB/VB megrendezésére. Miért kell egyeseknek most is elégedetlenkedni? Miért kell büdös parasztozni, bunkózni egy ilyen POZITÍV ESEMÉNY kapcsán?

  Egyesek mindig el akarják rontani a többség örömét? Már ide is be kell hozni a fideszes politikai magatartást?”
 • 11. Gyblasz 2008. augusztus 07. 10:07
  „Az a baj, hogy semminek nem tudnak az emberek őrülni, mindenbe a politikát viszik bele, én őrülök neki, hogy a városunk nem egy lepukkant porfészek. Én szeretek itt Szegeden lakni!”
 • 10. Csben 2008. augusztus 07. 10:02
  „Horgászka!

  Nem foglalkoznak ezek azzal, hogy ki mennyit fizetett, vagy hogy versenyek idején nem is lehet horgászni, vagy hogy eső idején megközelíthetetlen a tó, mert az utak mocsárrá változnak.
  Ez nem szolgáltatás!
  Ráadásul ennyi pénzért foghatsz milliónyi törpeharcsát!
  Na jó, ha kitakarítják, akkor talán eltünnek ezek a kis élősködők is!”
 • 9. Horgászka 2008. augusztus 07. 09:49
  „Ezt nem közölték velünk, amikor a fejenként 17.000,-Ft-os területi jegyeket megvásároltuk.”
 • 8. piréz 2008. augusztus 07. 09:35
  „A tófenéken talált halat a piréz halászati szövetkezet ingyen elszállítja.”
 • 7. 1. és 4.-es egy büdös bunkó ha tudnám ki az már a torkát is elvágtam volna. 2008. augusztus 07. 09:28
  „.”
 • 6. palermo 2008. augusztus 07. 09:11
  „inkább egy(vagy több) normális focipályát kéne épiteni!”
 • 5. Horton 2008. augusztus 07. 09:10
  „"1."-"4."!
  Öregem, még egy ilyen "bunkót", mint amekkora te vagy!
  A hozzászólásaidból ítélve jellemtelen egy ürge lehetsz........”
 • 4. Na, semmi kesergés és kötekedés? 2008. augusztus 07. 08:49
  „Ja, és maci52: ki nem sz.arja le hogy 1852-ban te már éltél és horgászkellékel szedegettél a cimboráiddal és építőtáborban melóztál? Ez a cikk nem a poros emlékeidről szól.”
 • 3. hippié 2008. augusztus 07. 08:38
  „Egyeske kicsit ostobácska. Majd őt is leeresztik egyszer.”
 • 2. maci52 2008. augusztus 07. 08:20
  „Ez nem csoda,kisgyerek,amikor megnyitották,minden évben leengedték a vizet,az elvtik a halakat megmentették,IB víz volt.Mi meg mentünk összeszedni a rengeteg beszakadt horgászkelléket.Te még akkor egy gatyában jártál a fateroddal,öcsike.”
 • 1. Fideszes búsuló kesergők, gyertek és mondjátok el hogy ez a fejlesztés is miért rossz! 2008. augusztus 07. 08:00
  „.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NB II-be vágyik a Tisza Volán SC új edzője, Buchholcz

Ha valakiről, akkor dr. Buchholcz Gáborról, a harmadosztályú Tisza Volán SC új vezetőedzőjéről… Tovább olvasom