Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Legendákat nevelt Alexa Ferenc

Sorozatunkban legendás Csongrád megyei edzőket, sportvezetőket, testnevelő tanárokat mutatunk be. Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola diákjainak testnevelésóráit 33 évig vezénylő Alexa Ferenc szerint tanítványai – köztük Szeged sportéletének neves alakjai – szigorú, de igazságos tanárként emlékeznek rá.
– Megszakadt a szívem a gyermekekért. Ahogy a mosolyukra és az egymásért történő küzdelmükre gondoltam, a lelkem visszahúzott – vallott élete egyik fontos állomásáról Alexa Ferenc, aki az 1980-as években majdnem feladta a testnevelői pályát. Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola pedagógusaként adjunktusnak pályázott, mivel az egyetem pszichológiai tanszékén is adott órákat. El is nyerte a posztot, de végül visszalépett, így 1972-től 33 éven át, nyugdíjazásáig tanított a szegedi iskolában, utódja pedig válogatott futó fia, Szabolcs lett, akinek kilenc évig a főnöke volt.

Debrecenben nőtt fel, ott is került kapcsolatba a sporttal. Főként atletizált, 4×400-as váltóban a DEAC színeiben országos főiskolai bajnoki címet szerzett. Közben amatőr szinten a kézilabdát és a kosárlabdát is űzte.
– Utóbbi később is érdekelt, ezért a Szegedi Sportiskola keretein belül edzőnek álltam. Tíz évig vezettem a kosárlabda- szakosztályt. Próbáltam megszerettetni a gyerekekkel ezt a sportágat – árulta el egykori célját, amit el is ért, erre bizonyíték, hogy a Naturtex-SZTE- Szedeák vezetőedzője, Bonifert Domonkos és a klub elnöke, Kardos Péter is a tanítványa volt.

Szegeden általános iskolásoknak Alexa Ferenc szervezett először sítábort, amelynek sikerét egyértelműen mutatja, hogy tavaly zsinórban a huszonhetediket szervezte, az utolsó nyolcat már nyugdíjasként.
– Remélem, az ilyen programok miatt is hálával gondolnak rám. Szigorúnak ismertek, de valószínűleg igazságosnak is, mert mindig következetes voltam. Az ellenfeleket tisztelő és a versenyszellemet betartó győzni akarást próbáltam átadni – árulta el jelszavait a pedagógus, aki nem csak gyerekekkel foglalkozott. A testnevelő szakos egyetemisták gyakorlati képzését is irányította, és a város sportéletének olyan neves alakjai kaptak tőle diplomát, mint Barok István és Mandl Gábor tanár úr, vagy a Pick Szeged legendás beállója, Szabó László, ismertebb nevén Sonka.

Aktív korában már előre gondolkodott, így nyugdíjasként is sportolhat és elfoglalhatja magát. Subasán egy kertet alakított ki, amelyet gondozhat, megfelelő időben pedig biciklivel érkezik oda, így naponta 30-40 kilométert is teker. Mindezt 70 évesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az életben maradás a tét

Ma 20 órakor a Bajnokok Ligájában: Schaffhausen (svájci)–Pick Szeged. Tovább olvasom