Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Legendás meccsek: szegedi BEK-aranyérem

Sorozatunkban legendás mérkőzésekkel, eseményekkel, emlékezetes csatákkal foglalkozunk. Ilyen lehet szombaton a Szeged–Bamberg férfi tekecsapat Bajnokok ligája-negyeddöntő is, amely előtt a Szegedi Építők révén egy 1988-as női tekesikert elevenítünk fel a BEK-ből.

Akkor még nem lehetett tudni, de utólag kiderült, történelmi esemény volt 1988 októberében az olaszországi Bolzanóban. Az átszervezések és az átalakítások miatt ebben az évben rendezték meg utolsó alkalommal a női teke bajnokcsapatok Európa-kupáját, népszerű nevén a női BEK-et. És a Szegedi Építők igazán emlékezetessé tette ezt azt eseményt, ugyanis megnyerte a tornát.

Emlékkép a BEK megnyerésének húszéves évfordulójáról: dr. Csiszér Előd orvos (balról), Vidács Györgyné, Sáfrány Mihályné, Körtvélyessy Péter, Csonka Zsuzsanna, Török Mariann, Mracskó Annamária, Cserha
Emlékkép a BEK megnyerésének húszéves évfordulójáról, 2008-ból: dr. Csiszér Előd orvos (balról), Vidács Györgyné, Sáfrány Mihályné, Körtvélyessy Péter, Csonka Zsuzsanna, Török Mariann, Mracskó Annamária, Cserhalmi Julianna, Sári János szakosztályvezető. Archív fotó: Miskolczi Róbert

A csapat 1981-től 1990-ig nyolcszor volt bajnok itthon, így aztán folyamatosan bizonyíthatott a BEK-ben. Meg kellett szokni a légkört, de aztán a fejlődés látványos, és ami a lényeg, felfelé ívelő volt. A kezdeti 8., majd 5. hely után már érem került a szegediek nyakába: 1985-ben bronz, 1986-ban és 1987-ben pedig ezüst. Az a fránya arany hiányzott, ám az sem sokáig, csak 1988. október 9-éig.

Eredmények 1988-ból

Női teke BEK, Bolzano (Olaszország), selejtező: 1. Szegedi Építők (Sáfrány Mihályné 417, Bödőné Mracskó Annamária, majd Cserhalmi Julianna 392, Csonka Zsuzsanna 439, Vidács Györgyné 446, Török Mariann 450, Vecseri Erika 456) 2600 fa, 2. Elektromures (román) 2544 fa, 3. Celje (jugoszláv), 4. Eppelheim (NSZK-beli). Négyes döntő, végeredmény: 1. Szegedi Építők 5071 fa (2600+2471, a döntő szegedi eredményei: Vecseri 450, Cserhalmi, majd Bödőné 348, Sáfrányné 420, Csonka 432, Vidácsné 400, Török 421), 2. Elektromures 5054, 3. Eppelheim 4966, 4. Celje 4955 fával.

Ekkor ért véget az a diadalmenet, amely már a két nappal korábbi selejtezőben elkezdődött. Az első napon negyedik helyen zárt a Tót Zsolt edző irányította csapat, majd következtek a csapat válogatottjai, akik az első helyig repítették a Szegedi Építőket. A négyes döntőben – a román Elektromures, az NSZK-beli Eppelheim és a jugoszláv Celje társaságában – aztán a Tisza-partiak megtartották az előnyt, így a játékosonként kétszer száz gurítás után végre megszületett a sporttörténelmi aranyérem, hiszen a Szegedi Építők előtt magyar női csapat még nem nyert BEK-et.

Az együttes Sáfrány Mihályné, Vidács Györgyné, Török Mariann, Bödőné Mracskó Annamária, Csonka Zsuzsanna, Cserhalmi Julianna, Vecseri Erika összeállításban, Körtvélyessy Péter támogatásával, Tót Zsolt edző és az orvos, dr. Csiszér Előd segítségével érte el ezt a fantasztikus bravúrt.

A BEK megszűnése után máig megmaradt az akkor elkezdett rendszer, azaz 1989-től a bajnokok a Világkupán, a bajnoki másodikok az Európa-kupában, a harmadikok pedig a Duna-, majd NBC-kupában indulhattak. Eközben pedig 2002 óta immár a tizenegyedik kiírását éli a népszerű férfi és női Bajnokok Ligája, ahova az említett kupasorozatok helyezettjei kvalifikálhatják magukat, és amelyben szombaton a Szegedi TE a magyar legenda, Csányi Béla csapatát, a német Bamberget fogadja az idegenbeli 4:4 után a negyeddöntő visszavágóján.

A nemek változtak, a szegedi teke sikersztorija azonban megmaradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kohlrusz Balázs és Gajzer András nyerte az első kört

Az első forduló után Kohlrusz Balázs és Gajzer András áll a legjobban a szegedi Relaxo2 Sport- és… Tovább olvasom