Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Légiósok(k) - külföldi sportolók a megyében

Kéttucatnyi külföldi állampolgár játszik az első osztályú megyei együttesekben, és a másodosztályban sem teljesen szokatlan, ha egy-egy „különleges név" szerepel a keretben. A megyénkben játszó légiósokat szedtük össze.
Szükség van-e légiósokra? – egy unalomig ismételt kérdés, amelyet Csongrád megyében elsősorban a Pick Szegeddel kapcsolatban szoktak feltenni, amikor a csapat összetételéről beszélgetnek a szurkolók. Az, hogy kellenek-e külföldiek a sikerhez, nem egyértelmű kérdés, ám a megyei példa is mutatja, sokan igazolnak a határon túlról.

A legjelentősebb táborral a már említett Pick Szeged férfi kézilabdacsapata rendelkezik: a szerb Dragan Djukics edző akár egy teljes csapatot is ki tudna állítani légiósokból, ám ilyesmire azért nem nagyon akad példa a csapat meccsein. A külföldi játékosok alkotta kontingens – nem számítva bele a már magyar állampolgár Krivokapics Miloradot – egyébként létszámban nem, csak összetételben módosult a télen, hiszen a román Ghioneát a szlovák Stranovsky váltotta a jobb szélen.

Luka Zvizej az egyik legjoobb Pick-légiós.
Luka Zvizej az egyik legjobb Pick-légiós.

Az ASA-Consolis-HNKC női együttesében a korábbiaktól eltérően most csak egy külföldi szerepel a magabiztos kapus, Alena Abramovics személyében. Egy éve még hárman voltak a keretben, ám az ukrán Nyikolajenko és a szlovák Pollaková távozott, majd a télen az alig fél évet Vásárhelyen játszó Renata Ghionea is hazatért a férjével.

A Szeviép-Szegednél egyszerre három légiós a megszokott, hiszen ennél többen nem szerepelhetnének a hazai bajnokikon. Az ukrán Olena Zserzserunova már rutinos motorosnak számít Szegeden, hiszen harmadik szezonját tölti a Szeviép mezében, míg a litván Vaida Sipaviciute és a horvát Iva Ciglar a nyáron érkezett. Egy évvel ezelőtt váltásban az amerikai Maslowski és Almind, az ukrán Dubrovina és a bolgár Tomova is játszott Szegeden.

A litvn Sipaviciute hamar beilleszkedett a Szeviépbe.
A litván Sipaviciute hamar beilleszkedett a Szeviépbe.

A Szeged Beton a szerb vonal után (Mihajlo és Milos Korolija, valamint Vojiszlav Vejzagics is a nyáron távozott) idén egy román (Busila) és egy új-zélandi (Kayes) légióssal szerepel, míg a mezőny második feléhez tartozó Bodrogi Bau-ISO-Szentesben is két külföldi ugrik medencébe a találkozókon Zsivanovics és Turzai személyében.

Érdekesség, hogy az ASS-Makói SVSE NB I-es sakkcsapatának keretében van a második legtöbb, szám szerint négy külföldi játékos – úgy, hogy a szintén „külföldi nevű" Volosin Vladimir magyar állampolgár.

A megyében játszó légiósok
Kayes egyelőre csak kiegészítőember a Betonban.
Kayes egyelőre csak kiegészítőember a Betonban.

Pick Szeged:
Dragan Marjanac, Daniel Andjelkovics, Petar Nenadics (szerbek), Tomás Stranovsky (szlovák), Igor Kos (horvát), Vladimir Oszmajics (montenegrói), Luka Zvizej (szlovén), Tóth Mihály (szlovákiai). ASA-Consolis-HNKC: Alena Abramovics (fehérorosz). Szeviép-Szeged: Iva Ciglar (horvát), Vaida Sipaviciute (litván), Olena Zserzserunova (ukrán). Szeged Beton: Andei Busila (román), Joseph Kayes (új-zélandi). Hungerit MetalCom-Szentesi VK: Anastasya Kotova (ukrán). Bodrogi Bau-ISO-Szentesi VK: Srdjan Zsivanovics (szerb), Turzai Gábor (vajdasági). Szegedi TE: Szél Tibor, Kis Zsolt, Fekete László (szerbiaiak). Makói SVSE: Mihai Grünberg, Alexandru Butunoi, Florin Grünberg (románok), Farkas Tibor (szerbiai). Az Universitas Szeged,
a Floratom Szeged és a HPQ-Szeged légiósok nélkül szerepel.

A másodosztályban is
Alacsonyabb osztályú megyei csapatoknál sem teljesen szokatlan a légiósok szereplése. A Makó FC együttesében a kameruni Joseph Ngalle, a férfi kosárlabda NB I B csoportjában szereplő EnterNet Vásárhelyi KS-ben a mali Cheick Diakite szerepel, míg a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeákban a már hazatérő amerikai John Holt pattogtatott.

Olvasóink írták

 • 10. love 2010. február 23. 18:44
  „Xene!
  köszi, hogy Te vetted a fáradtságot és utána néztél.
  A többi hozzászólónak is az első lépésnek ez kellett volna, hogy legyen.”
 • 9. xene@freemail.hu 2010. február 23. 09:17
  „Ja, én innen vettem az adatokat:
  http://www.varki.gportal.hu/gindex.php?pg=7783157”
 • 8. xene@freemail.hu 2010. február 23. 09:16
  „Love-nak igaza van...korábban én is azt hittem, hogy Vadkerti Szlovákiában született.
  A nagymamája tényleg ott is lakik, egyszer írtak egy cikket arról, hogy nála etette meg a csapatot, amikor Szlovákiában játszottak.
  Lehet, hogy kiskorában ott tanult, lakott...

  Vadkerti Attila
  Született: Szeged, 1982. február 22.”
 • 7. TUTI 2010. február 23. 09:01
  „Kreativ! Akkor csapjunk bele...:):):)

  En azt szeretném, ha Szeged a sportban is, és másban is persze, régiós vezető
  szerepet töltene be és ezért sok lenne a légiós, aki szegedi csapatban
  szeretne játszani!

  No???? :):):)”
 • 6. love 2010. február 23. 06:47
  „Akkor miért módositották a cikket?Tiúgy is tudjátok!”
 • 5. love 2010. február 23. 06:32
  „Látszik tisztában vagytok a dolgokkal!Mikor lett körte magyar állampolgár?Hol született?”
 • 4. Boribona 2010. február 22. 23:07
  „így bizony love, lásd idézet egy Tomas Stranovsky-interjúból:

  "Vadkerti Attilával pedig együtt nőttem fel, Körtével közösen játszottam a sulicsapatban.

  - Nagyon csíptem Tomást - nyilatkozta érdeklődésünkre Vadkerti Attila -, a suliban irányító voltam, ő pedig jobbátlövő. Mondhatom, hogy gyerekkori barátom volt. Igaz, azóta nem nagyon találkoztunk, másfelé vetett a sors bennünket."”
 • 3. Yossarian 2010. február 22. 21:36
  „love, te mekkora tévedésben vagy.”
 • 2. love 2010. február 22. 18:24
  „Valaki közölje már az összes ujságiróval,hogy Vadkerti soha nem volt Szlovák,ő szegedi
  születésü!!”
 • 1. Yossarian 2010. február 22. 16:56
  „szerintem nincs avval baj, ha légiósok játszanak egy csapatban. csak meg kell találni a megfelelő arányokat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kemény: minden meccsen nyerni kell Vásárhelyen

Szerdától péntekig Hódmezővásárhely ad otthont a Volvo Kupáért kiírt nemzetközi vízilabda-tornának. Tovább olvasom