Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Lejtett a piarista gimnázium tornaterme

A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium adott otthont a hétvégén a IV. Forma Kupának, amely klubközi és Felnőtt-Ifjúsági Latin és Junior Standard Ranglistaverseny is volt egyben.
Különös varázsa van egy táncversenynek. Út közben nyilvánvalóvá vált, hogy sokkal több embert érdekel egy ilyen rendezvény, mint azt a laikusok gondolták volna, ugyanis az egyik legnagyobb szegedi hipermarket hátsó parkolója, a panelházak kisebb-nagyobb járdaszakaszai dugig álltak autókkal.

A szülők már-már izgatottabbak voltak, mint a versenyzők, bár a kisebbek nagy elánnal vetették be magukat az iskola tornatermébe. A korareggeli és délelőtti órákban a legkisebbeké volt a tánctér, a rendezvény háziasszonya, Szeberényi Klára épp a Gyermek II. korosztályt kérte fel, hogy szambázzanak be a parkettre, amikor megérkeztünk. Furcsa érzés extrém sminket és igazi vad ruhadarabokat látni egy kívülállónak, de valami mégis van ebben, ami megfogja az embert. Más körülmények között talán ellenszenvet váltana ki az emberből, itt viszont követelmény. És mi több, rangot ad a táncnak és a táncosoknak is. A gyermekversenyek is mutatták a versenytánc népszerűségét, hiszen igazi kis úriemberek vezették a lányokat a parketten, akkora tapsot kapva, mint amit egy kézilabda rangadón szokhattunk meg.

- Pörgős a verseny, a táncosoknak sincs sok idejük pihenni és készülődni, de a nézőknek sem unatkozni – mondta Balogh Csongor, a Forma TSE vezetője. A verseny tényleg pörgött, egymást követték az elődöntők, nem egyszer középdöntők és döntők. A két-három szünet ellenére mindig volt valami, ami szórakoztatta a hozzátartozókat, érdeklődőket: ha más nem, a dekoráció, a jó zene és a parkettpróba.

Elegancia, dinamika és valami elragadó jellemezte a táncversenyt. Fotó: DM/DV
Elegancia, dinamika és valami elragadó jellemezte a táncversenyt.
Fotó: DM/DV

Délutánra már a nagyobbak vették birtokba a táncparkettet, a ruhák egyre extrémebbek, a sminkek egyre élénkebbek voltak. Olyan ismert zenékre lejtett a parkett, mint a The Baseballs féle Umbrella átdolgozás vagy éppen az igazi nyári sláger, a Cobrastyle. Meglepő volt látni, hogy míg egyes számokban 2-5 pár indult, volt, ahol 13-an is indultak. A hozzátartozókon az izgatottság még inkább látszott, és zeneváltásnál minden féle univerzális jelet bevetettek ahhoz, hogy csemetéik lássák, mint is akarnak: jobban helyezkedjenek, mosolyogjanak, más legyen a tartás.

- Sok múlik azon, hogyan helyezkednek. Nem értem, miért nem mennek arrébb, a nagyok teljesen kitakarják őket a pontozóbírók elől. – háborgott mellettem az egyik szülő, utalva arra, hogy lánya és táncospárja miért középen, és miért a nézők fele táncolt.

Az Ifjúsági D latin versenyébe közbeszólt a technika, a pontozóbírók szerkezetét kellett gyorsan elsősegélyben részesíteni. A versenyzőket nem nagyon zavarta meg a kényszerszünet, mert rendkívül színvonalas versenyt láthattunk utána.

Boldog arcok a dobogón. Fotó: DM/DV
Boldog arcok a dobogón. De a helyezettek se panaszkodhatnak a teljesítményükre.
Fotó: DM/DV

Este vette kezdetét az idei második ranglistaverseny, amelyre többen is kint maradtak a kisebb korosztályokból is. Igazuk is volt, vérbeli profikat láthatott a közönség. Balogh Csongor elmondta, ilyen szintű országos versenyből három van egy évben, ehhez jön még az országos bajnokság, és e négy verseny eredménye alapján válik el, kik képviselik az országot a nemzetközi eseményeken.

- Mint táncos és mint szervező elmondhatom, országos szinten átlagon felüli versenyt sikerült összehoznunk, tekintve a dekorációt, a táncparkett és a hely adottságát, így az egész rendezvény abszolút pozitív képpel zárult. – összegezte Balogh Csongor a hétvégét. Hozzátette, az eredmények vegyesek voltak, születtek jó és születettek kevésbé jó eredmények is, de ilyen a versenyzés. Így legalább biztos, ilyen szempontból nem lejtett a hazai pálya.

A végeredmény megtekinthető a Forma TSE honlapján az alábbi linken: http://www.xek.hu/verseny.php?versenyid=133

Olvasóink írták

 • 4. samu 2011. június 08. 08:15
  „Korabban legalabb kirtak, hogy moderalva - most meg csak ugy huss, eltunt a beirasom.

  De ettol a cim meg rossz, illetve inkabb csak hozza a DM szokasos szinvanalat.”
 • 3. szöszi 2011. június 08. 07:50
  „Köszönjük a dekoráció megemlítését a cikkben :) Azért egy-két "dekorosabb" képet is szívesen vettem volna, de hát így is jó :) Üdv: Sz. Sz.”
 • 2. kowalsky 2011. június 07. 14:21
  „Most akkor lejtett, vagy nem lejtett?”
 • 1. belimo 2011. június 07. 14:08
  „Ott a Dóri :) szép...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegyek a Szőke Tisza táncversenyre

Megkezdődött a felújítás óta már a 11. alkalommal sorra kerülő Szőke Tisza nemzetközi táncversenyre… Tovább olvasom