Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Lékó Péter a világbajnoki döntőben - interjú

Lékó Péter Elisztában, a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján előbb a török Gurevicset, majd az orosz Barejevet győzte le. Ez a két siker pedig azt jelentette, hogy a szegedi nagymester bejutott a szeptemberben Mexikóban rendezendő nyolcas világbajnoki döntőbe. Tegnap délután már Szegeden beszélgettünk vele.

– Elfáradt? Ezt csak azért kérdezem, mert a tizenhat fős mezőnyből a leggyorsabban harcolta ki a továbbjutást.
– Persze! Azért nem voltak könnyűek ezek a csaták. Örültem annak, hogy egyszer sem kellett túlóráznom, hiszen akkor most biztos, hogy fáradtabb lennék.

– Gurevics volt az első ellenfél. Nemes egyszerűséggel intézte el.

– Felkészültem a versenyre, alaposan kielemeztük az ellenfeleimet. Gurevics ellen döntőnek bizonyult, hogy két parti után 2:0-ra vezettem. Riválisomnak taktikát kellett változtatnia, hiszen hátrányban volt. Csak úgy lehetett esélye az esetleges továbbjutásra, ha támadóbbá válik. Nos, ez lett a veszte, mert a lehetőségeket könyörtelenül kihasználtam.

– Következett az orosz Barejev. Sokan egy Lékó–Polgár párharcot vártak.

– Barejev nagyon jó sakkozó, így várható volt, hogy ő lesz a győztes. Ötven-ötven százalék esélyük volt a továbbjutásra, a végén Barejev örülhetett. Sikerült ellene is gyorsan előnyre szert tennem. Ez jót tett a lelkemnek, de egy percre sem dőlhettem hátra, mert az végzetesnek bizonyult volna. Végül ezt a párharcot is sikerült hamarabb befejeznem, így kiharcoltam a továbbjutást, a mexikói vb-döntőben való szereplést. Barejev az egyik este elárulta, hogy négy hónapig készült ellenem. Velem kelt, velem feküdt. Ezért különösen értékes számomra ez a győzelem

– Edzője, Arshak Petroszjan megdicsérte?

– Boldog volt, hogy sikerült az első lépés, a döntőbe jutás. Egyébként nem dicsérgetős típus, ő már most a szeptemberig tartó felkészülésemet tervezi. Készíti a programot.

– Extra mezőny jön össze Mexikó Cityben. Nyolc világsztár.
– Bárki nyerhet. Persze a legnagyobb esélye erre Kramnyiknak és Anandnak van. De mivel mindenki játszik mindenkivel, és két kör lesz a tornán, így akár meglepetés is születhet. Külön örülök annak, hogy így bonyolítják le a vb-finálét, mert ez nekem sokkal szimpatikusabb, mintha párok mérkőznének egymással a továbbjutásért.

– Csütörtökön Dortmundba utazik. Egyáltalán tud addig sakkra nézni?

– Nem edzem most. Nem sok értelme lenne, mert pénteken késő este érkeztünk haza. Éppen a legnagyobb hangsúlyt a pihenésre, a feltöltődésre helyezem. Játékban vagyok, így nem lehet gond kedvenc városomban.

– Pedig ott lesz Kramnyik és Anand is.
– És még Mamadjarov, Najdics, Gelfand, Karsten és Alekszejev. Mindannyian jó sakkozók. Egy kört játszunk, reménykedem, hogy jól megy majd a játék.

– Mondjuk úgy, mint Elisztában. Az egyik partiját választották a torna legjobbjává?

– Hivatalosan erről nem értesítettek, gondolom, valamelyik sakkportál minősítette így a játékom. Örülök neki, de úgy érzem, hogy Gurevics és Barejev ellen is volt egy-egy kiemelkedő mérkőzésem. Ezeket kellene megismételni Dortmundban.

– Jut idő a pihenésre?

– Jutnia kell! Másképpen nem is tudnám elkezdeni a felkészülést a mexikói vb-re. Hosszú lesz az elkövetkező időszak, de hát profi sportoló vagyok, ezt vállaltam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janics Natasa fiúsítva lett a Maty-éren

Az elmúlt hetekben hazánkban az egyik legfőbb sporttéma Janics Natasa, a Démász-Szegedi Vízisport… Tovább olvasom