Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Lékó Péter az első tábla bajnoka lett

Szeged - A csapat holtversenyes ötödik, a különböző pontszámítás alapján viszont csak nyolcadik helye mellett a szegedi nagymester, Lékó Péter az éltáblások mezőnyében első lett a drezdai sakkolimpián.
Lékó Péter ott állt a dobogó tetején a drezdai sakkolimpia zárórendezvényén, és fogadta a gratulációkat. Előbb az izraeli Borisz Gelfandét, majd a bolgár Veszelin Topalovét. A szegedi sakknagymester büszke volt: egyrészt teljesítette a válogatottal az elvárt célt, valamint igen komoly szakmai elismerést harcolt ki. Mindkettőért megdolgozott.

– Amikor az olimpia zárófordulójában maratoni, 131 lépéses partiban legyőztem a fehérorosz Zsigalkót, azt kérdeztem, benne vagyunk-e az első hatban? A válasz az volt, nem. Ám hozzátették: az éltáblások mezőnyében az Élő-pontrendszer alapján viszont én lettem az első, megelőzve Gelfandot és Topalovot. Meglepődtem, de ez az érzés akkor uralkodott el igazán rajtam, amikor a záróünnepen kihívtak a dobogóra, és jöttek sorban a gratulálók. Egy órán át fotózkodtam, azt éreztem, mindenki velem akar egy képen lenni. Ami az olimpia összképét illeti, jól végződött, és egy percig sem éreztem, hogy jobb lehetett volna. Az terjedt el, hogy a nyolcadik helyen végeztünk, ám az az igazság, hogy azonos pontszámmal, így holtversenyben Oroszországgal, Kínával és Azerbajdzsánnal az ötödik pozíciót szereztük meg. Szakmailag így azért már mást mutat a végeredmény, és hozzá kell tennem: az említett három válogatott, valamint a további, előttünk végzett négy alakulat jobb nálunk – mesélte szinte egy szuszra a kiváló sakkozó.

Sokaknak szemet szúrt, hogy egyrészt Polgár Judit nem volt topon, másrészt Lékó az első fordulóban nem kapott lehetőséget.

– Judit végig betegen játszott, és szívvel, lélekkel küzdött, de fizikailag nem bírta a sorozatterhelést. Ami pedig az első fordulót illeti: tudtam, hogy az olimpia közepette egy meccs pihenés szükséges, így ezt a találkozót választottam. Ám nem gondoltuk, hogy Irán megszorongat bennünket. Egy nagy levegő, és irány végig az olimpia – így terveztem. Sajnos, nem úgy sült el a tervünk, ahogy kellett volna, viszont ha az első négy fordulót nézem, a megszerezhető nyolcból hét pont a mienk lett. Izrael például két döntetlennel kezdett, ezért sokáig nem játszott komoly riválissal. Mi meg a jó teljesítményünk alapján hamar összekerültünk két veszélyes csapattal, Ukrajnával és az USA-val is. Tanulság, hogy a frissen bevezetett, új lebonyolítási rendszert tanulni, ahhoz alkalmazkodni kell. Nekünk pedig elégedettnek kell lennünk – összegzett így Lékó.

Lékó Gelfand (jobbról) és Topalov közt a drezdai dobogón. Fotó: Karnok Csaba
Lékó Gelfand (jobbról) és Topalov közt a drezdai dobogón.
Fotó: Karnok Csaba

Nemcsak az éltábla egyéni aranya, hanem az olimpia csapatelsősége is családban maradt: a Lékó apósa, Arshak Petroszjan vezette Örményország megvédte címét.

– A legjobb taktikát választották az örmények: az ukránokat és Izraelt kivéve mindenkit megvertek. Szimpatikus volt a csapategységük, ezért nem meglepő, hogy a helyszínen is nekik szurkoltak. Több mint négyszáz újságíró akkreditált, ám itthonról egy sem. Ezt azért sajnáltam. A következő sakkolimpia Szibériában lesz, szerintem onnan sem lesz magyar általi helyszíni tudósítás... – jegyezte meg végül Lékó, aki december 12-én elutazik az oroszországi Elisztába – eredetileg Katarba kellett volna, ám az ázsiai ország visszalépett a rendezéstől –, hogy bekapcsolódjon a világkupa-sorozatba, amelynek már ez lesz a harmadik állomása.

Lékó Péter teljesítménye

Lékó Péter tíz fordulót teljesített a sakkolimpián, a tíz riválisból hatot megvert, hárommal remizett – közte például az amerikai Gata Kamskyval is –, míg egyetlen vereségét az ukrán Ivancsuktól szenvedte el. Mindez hetvenöt százalékos produkció. A végső összesítésnél – amelyben Lékó első lett – számított a százalék (75), a meccsek alatt megszerzett pont (7,5), a meccsszám (10) és a tábla (1.). Lékó az első táblán így 2834 listaponttal zárt, eggyel előzte meg Gelfandot (2833), a harmadik pedig Ivancsuk lett (2821).

A sakkban honos Élő-pontrendszert Élő Árpád magyar származású amerikai fizikus (1903–1992) dolgozta ki, melyet 1960-ban vett át az amerikai (USCF), 1970-ben pedig a nemzetközi sakkszövetség (FIDE).

Ivancsuk doppingvétsége, 3. Magyarország?

A drezdai sakkolimpia utolsó fordulójában az éremesélyes ukrán férfiválogatott 3,5:0,5-es vereséget szenvedett az amerikai együttestől, és csak negyedik helyen végzett. A kedélyeket borzolta, hogy a rendkívül elkeseredett éltáblásuk, Vaszilij Ivancsuk miután kikapott, nem volt hajlandó doppingvizsgálatra menni csapatával. Ez nehéz helyzetbe hozta a Nemzetközi Sakkszövetséget, hiszen vagy megsemmisíti az ukrán csapat minden eredményét, és Ivancsukot kétéves eltiltással sújtja, vagy kivételt tesz, és ezzel vét a NOB doppingszabályzata ellen. Az eset után az exvilágbajnok Borisz Szpasszkij utóbbi döntést tartotta valószínűnek. Ha viszont az előbbi jönne be, akkor az Ukrajnát legyőző Amerikai Egyesült Államoktól levonnak két pontot, amely 15 pontos lesz, az ukránokkal ikszelő Kínától egyet, amely szintén 15 ponttal zárhat, Ukrajna negyedik helye törlődik, így a magyarok az USA-t és Ukrajnát maguk mögött hagyva, az ugyancsak 16 pontos Oroszországgal és Azerbajdzsánnal holtversenyben a harmadik helyre ugorhatnának előre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bürgésék nagy dobásra készülnek

A hét végén Budapesten rendezik a cselgáncs országos csapatbajnokságot, amelyre az Első Beton-Szeged… Tovább olvasom