Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

London előtt Vásárhelyen Gyurtáék

Hódmezővásárhely - Gyurta Dániel, Risztov Éva és Gyurta Gergely két hete Vásárhelyen edzőtáborozik, készül a londoni olimpiára. Hódmezővásárhelyről pár napos családi „kitérőt" követően már a brit fővárosba utazik a Széles Sándor edzette, vezette csapat.
Legjobb úszóink valóban hazajárnak Hódmezővásárhelyre: a szezonban 10 hetet töltöttek a Török Sándor Strandfürdőben és a Gyarmati Dezső Sportuszodában, ősszel és tavasszal 3-3, most 4 hetet – emlékeztetett Széles Sándor, az úszócsapat vezetőedzője. Jelenleg Gyurta Dániel (100 és 200 mell), Gyurta Gergely (1500 gyors) és Risztov Éva (400 és 800 gyors, valamint 10 km nyílt vízi) az olimpiára készül, míg Kiss Nikolett 1 hetet töltött az alföldi városban, az ifjúsági Európa-bajnokságra gyúrt, és ezüstös lett 800 gyorson. A csapat tagja még edzőpartnerként Csontos Kristóf, míg Szélesen kívül Wirth Balázs, Kovácshegyi Ferenc és Dévay László segíti az úszók munkáját.

– Az edzőtábor első felében állóképességi foglalkozások szerepeltek a programban, utána következik a sebesség növelése, a gyorsítás, a forma „kihegyezése" – árulta el Széles az egyik délelőtti tréninget követően, egy hűsítő üdítő társaságában.

Gyurta Dániel az olimpiai arany reményében tempózik a Gyarmati Dezső Sportuszodában. Fotó: Karnok Csaba
Gyurta Dániel az olimpiai arany reményében tempózik a Gyarmati Dezső Sportuszodában.
Fotó: Karnok Csaba

Éremre, helyezésre nehéz, sőt lehetetlen tippelni, viszont a várható időeredményeket olykor tizedmásodperc pontossággal közlik a szakemberek. Gyurta Dánieltől 100 méter mellen 1 percen belüli, 200-on 2:08 körüli időt vár Széles. Öccsétől, Gergelytől már a fináléba jutás is bravúr lenne, amihez 15 percen belüli időt kéne tempóznia, ehhez viszont 5 másodpercet kellene javulnia. Risztov Éva 400 és 800 gyorson is rajtkőre áll, de a program miatt – a medencéseket tartják hamarabb – a nyílt vízi szakágra, a 10 kilométerre kell koncentrálni, a formát időzíteni, mert ott nagyobb az esély a jó szereplésre – vélekedett Széles Sándor. Ezt a számot a kajak-kenu-pályán – vagyis nem klasszikus nyílt vízen – rendezik meg, nem lesz olyan nagy hullámzás, éppen ezért 2 órán belüli időeredmény szükséges a jó helyezéshez.

– Nem rangsorolok a számok között – közölte a friss Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Risztov Éva –, mindegyikben odateszem magam, és igyekszem minél jobb eredményt elérni. Egyéni csúcsokat akarok úszni, ebben segítenek a vásárhelyi ideális körülmények, jó úton haladok. Az évem eddig jól sikerült, remélem, London sem lóg majd ki a sorból.

– Nem a riválisokra, hanem elsősorban magamra, az elvégzett munkára figyelek – mondta Gyurta Dániel. – A világranglista nem aggaszt: tavaly a világbajnokság előtt a 6. helyen álltam 200 mellen, mégis győztem, most 3. vagyok. Gyógyul lovaglóizom- húzódásom, jól érzem magam, jó a formám, bizakodó vagyok. A dobogóhoz nagyon jó idő kell. Tudom, sokan aranyat várnak tőlem, de ez nem teher, inkább elismerés, hogy az esélyesek között emlegetnek. Minden olimpia más: Athénban tiniként robbantam az elitbe, Pekingben a döntőben nem sikerült megismételni az előfutamban nyújtott teljesítményt, most nagyon jó, minden eddiginél jobb az edzettségi állapotom, remélem, ez az eredményben is megmutatkozik majd – közölte a mellúszás klasszisa, aki Risztov Évához hasonlóan a harmadik olimpiájára készül.

A csapat a következő hét péntekéig gyakorol Vásárhelyen, majd hazamennek – tulajdonképpen szinte csak becsomagolni – és kedden már utaznak is Londonba.

Olvasóink írták

  • 1. kreatív 2012. július 14. 08:57
    „Nos! Az olimpiai mozgalom válságban van! Ez kétségtelen!
    A sport eredendő lényege fényévtávolságra került a négyévenkénti játékoktól! A profi szemlélet egyértelműen tért nyert! Az egzisztenciális élsporttevékenység a kiélezett anyagi érdekeltség miatt alantas, az egészséget károsító manőverek irányába ereszkedett, a sport attribútuma visszájára fordult!
    Többszörösen érvényes ez magyar viszonylatban! A nemzeti tradíció továbbélése, a politikai és média oltalom már-már odáig fajul, hogy a magyar olimpiai mozgalom jól kiépült megélhetési tevékenységgé vált, a sportolók és a kifejezetten széles holdudvar számára. A világversenyre készülők tényleges, négy évre lebontott befektetett energiája összehasonlíthatatlanul kevés a hétköznapi életet élő, a mindennapos gondokkal küszködő átlagemberéhez, mégis anyagi- és erkölcsi megbecsülésük nagyságrendekkel jobb! Felháborító!!!
    Az egyenlőbánásmód elvén, a játékok megkezdése előtt kell tudatnunk az érintettekkel, hogy megalakult az AMOM, az Anti-Magyar Olimpiai Mozgalom, amely küzd minden egészséget szolgáló aktív testmozgásért, az iskolai- és tömegsport kiszélesítéséért, ezek központi anyagi támogatásáért, és elítéli minden, az évtizedes hagyományokon alapuló, erősen értékrendjét veszített, kiemelt magyar olimpiai sportág igazságtalan, túlköltekező, csak állami támogatással életben tartott , a média által túlgerjesztett finanszírozását!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tenisz OB I: megyeiek főszerepben

A Szentesi TK-Gellért SE női együttese feljutott a tenisz szuperligába, a szegedi férfiak viszont szoros meccsen kikaptak a fináléban. Tovább olvasom