Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

London felé - félúton: edzésriport a Maty-érről

Szeged - Szombaton és vasárnap a Maty-éren eldől, melyik négy egység indulhat a poznani (május 16–17.) olimpiai pótkvalifikációs kajakos, kenus viadalon. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE versenyzői közül többen is eséllyel pályáznak a lengyel eseményre.
C2 1000 m, C1 200 m, K1 1000 m, K2 200 m. Erre a négy A döntőre fókuszál a hétvégén a hazai kajakos, kenus társadalom, annak is a férfi szakága a szegedi Maty-éren rendezendő olimpiai pótkvalifikációs versenyen, amely egyben felnőtt tájékoztató is. E négy számban ugyanis még van esély az olimpiai kvóta megszerzésére. Csak emlékeztetőül: a női kajakosok hatból hat, a férfi kajakosok nyolcból hét, míg a kenusok négyből mindössze egy kvótát szereztek a tavalyi szegedi világbajnokságon. A hiányzókat majd május 17-én és 18-án Poznanban lehet hozzátenni, ahol csak a hétvégi szegedi verseny említett számokban győztes egységei indulhatnak.

Hölgyeim! Kajak-kenusok edzettek a Maty-éren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Nyugis Maty-ér

A versenyek előtt megszokotthoz képest viszont egyáltalán nem volt nagy a nyüzsgés tegnap délelőtt a Maty-éren. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE sportolói derekasan rótták a távokat, az edzők, így Hüvös Viktor, Vécsi Viktor, Kovács László és Andrian Douchev hol a partról, hol egy kísérőhajóból adta az utasításokat a tanítványoknak, míg rajtuk kívül csak egy újpesti stábot láttunk mozgolódni.

Nemcsak tanács, rajtjel – fütty, síp, esetleg Go! felkiáltás – érkezett a szakemberektől, hanem dicséret is. Vécsi például a Makai Tibort és az általa üldözött olimpiai bajnok Vajda Attilát magasztalta a napi edzésmunkájáért a céltorony előtti stégen. A kenus Vajda még ráér, hiszen az első, téttel bíró versenye majd csak május végén lesz Duisburgban, a világkupán. Nem úgy a harmadik Vécsi-fiú, Horváth Gábor, akinek London felé C1 200 méteren már holnapután meg kell(ene) tennie az első lépést.

– Jó állapotban vagyok, a tavalyi országos bajnoki formámnál is jobb állapotban, és ez ebben az időszakban kiváló. Amit lehet és tudok, mindent megteszek, aztán meglátjuk, mindez mire lesz elé. Hogy ki lehet a fő riválisom? Bozsik Attila és Foltán László – mondta Horváth, miközben az újpesti Foltán éppen előttünk gyakorolta a cél előtti utolsó csapásokat.

Hölgyeim! Kajak-kenusok edzettek a Maty-éren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Nem érzek győzelmi kényszert, pedig csak az örülhet, aki nyer a vasárnap 16 órától induló futamban. A formaidőzítés jónak tűnik, ilyen remek felkészülésem még nem volt, és ha azt csinálom, ami már megy, és amit tudok, nem lehet gond. Maximum gratulálok a nálam is jobbnak.

Poznannal még nem igazán foglalkozom, bár annyit azért megjegyeznék, az még nehezebb verseny lesz – tette hozzá Horváth, majd a klubtárs Fürdök Gábor kíséretében nekiindult egy újabb edzéstávnak.

Erős a konkurencia

Időközben a kajakosok partot értek, így Bozsik Gábor, Hasanovic Dávid és Petrovics Máté, akik a K1 1000 méterre készülnek, és akik az edzés végeztével már békésen beszélgettek a hajótárolók előtt, illetve a K2 200 méteren érdekelt szegedi Sík Márton és rutinos társa, Beé István (Honvéd).

– Tizenhét – mondta Hüvös Viktor, amiről hamarosan kiderült, egy páros százméteres résztáv ideje. És azt is megtudtuk, jó eredmény.

Hölgyeim! Kajak-kenusok edzettek a Maty-éren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Valamiféle könnyebbséget biztos jelenthet, hogy már négy évvel ezelőtt is hosszas válogatózás és szétlövés után lettem az olimpián ötödik négyes tagja – vélte két fekvőtámasz-széria között a kétgyermekes családapa, Sík Márton. – Legalább van gyakorlatom az idegfeszítő futamokban. Minden év más, a válogatási elvek is változtak, így viszont nem igazán érdemes a 2008-as eseményekre támaszkodni. A lényeg, hogy erős a konkurencia, a kajakos többség erre a számra koncentrál, és velünk együtt négy-öt páros esélyes az elsőségre. A szám kiszámíthatatlan, egy-két tizedmásodperc kihagyás vagy billenés végzetes lehet – mondta Sík.

Fiatalok harcban

Horváth és Sík tehát egyértelmű esélyese a saját számának, ám ne feledkezzünk meg C2 1000 méteren a Forgó Christopher, Szabó Gábor duóról, illetve azokról a fiatalokról (Ruszkai Krisztián, Tóth Róbert, Bán Bence) sem, akik Síkék közvetlen ellenfelei lesznek.

Ami pedig a tájékoztatót illeti, a mezőny nem teljes, hiszen egyrészt nem kötelező az indulás, másrészt sokan inkább más versenyekre koncentrálnak. Ám a szegediek a második legnépesebb, 30 fős csapattal – első a Győr 44 fővel – ott lesznek az előzetes nevezések alapján 34 egyesület 239 sportolóját felvonultató eseményen.

Hölgyeim! Kajak-kenusok edzettek a Maty-éren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap kezdi a döntőt a Pick Szeged

Vasárnap megkezdődik a Budapest Bank férfi kézilabdaliga döntője. Az első veszprémi meccs déltől követhető nálunk is! Tovább olvasom