Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Makó FC: Földeákról a bronzéremig

A Makó FC jobb oldali védője, Rakonczai Zoltán (23) futballcsalád tagja, aki a földeáki kistelepülés óvodájától eljutott a labdarúgó NB II Keleti csoportjának bronzérméig. Kitartás, szorgalom, csapatérdek – ezek jellemzik a fiatalembert.
Futballban a Rakonczai név ismerősen cseng Földeákon. Rakonczai Antal a hetvenes, nyolcvanas években kisebb-nagyobb megszakításokkal, de csak a helyi csapatban játszott, mégpedig csatárként. Nem csoda, hogy fia, az 1987-es születésű Rakonczai Zoltán is megszerette ezt a gyönyörű sportágat.

– Már az óvodában, majd az általános iskolában is a futball volt a főszereplő a mindennapjaimban, 11 évesen pedig az iskola igazgatója, Tóth Imre révén az akkor megalakult MUFC igazolt játékosa lettem – emlékszik vissza a Makó FC futballistája, Rakonczai Zoltán, aki a fentiek alapján a földeáki óvodától jutott el a labdarúgó NB II Keleti csoportjának bronzérméig.

– Hogy miért védő vagyok? Már az ifiben is inkább a védekezésben kaptam szerepet, majd a makói felnőttegyüttesben, amelynek 2007 vége óta vagyok tagja, a jobb oldali támadások megakadályozása lett a feladatom. Ez maradt. Erényem a gyorsaság, a szerelőkészségemmel sincs különösebb gond, a fejjáték elfogadható, viszont a támadások segítésében, azok felépítésében van még hiány, de úgy érzem, az elmúlt években ezen a területen is fejlődtem.

Rakonczai Zoltán (labdával), Földeák egyik büszkesége. Fotó: Schmidt Andrea
Rakonczai Zoltán (labdával), Földeák egyik büszkesége.
Fotó: Schmidt Andrea

Földeák, Hódmezővásárhely, Szeged, majd vissza – nap mint nap busszal teszi meg a fenti útvonalat Rakonczai, és akkor még nem beszéltünk a makói edzésről.

Földeák sportja

A kistelepülés, Földeák igen büszke lehet az NB I-ben – ez a másodosztályt jelenti – játszó férfi tekézőire, akik a tizenegy csapatos bajnokság hetedik helyén állnak. Becsülendő dolog, nem sok ilyen település mondhatja el magáról mindezt. A labdarúgás már nagyon régóta jelen van a község sportéletében. Hosszú időn át a megyei II. osztály állandó tagja volt a helyi együttes, és bár most a megye harmadik vonalában harcol, ott az élen áll, és a visszajutásért küzd – saját nevelésű fiatalokkal a soraiban, a hírek szerint pedig intelligens futballal. Egy sportcsarnok viszont ráférne a településre, mert hiába az általános iskolai lelkesedés Tóth Imre igazgató és a testnevelő tanárok révén, ha a téli időszak szinte teljesen kiesik a képzésből.

– Nem sokat vagyok otthon, ez biztos. Alighogy hazaérek a szegedi élelmiszeripari főiskoláról, ahol élelmiszeripari gépészmérnökként szeretnék ősszel államvizsgázni, már indulok is Makóra. Varga Robi vesz fel, ő Vásárhelyről utazik Makóra Földeák érintésével. Akivel a településen találkozom, az felismer, de ez természetes is. Kis falu a miénk, mindenki ismer mindenkit. Ráadásul szép számban járnak a meccseinkre Makóra, és kedvelik is a csapatot, ezáltal remélem, talán engem is – mondta Rakonczai.

Mint egy kis falu szülöttje és lakója, egyszerű receptje van Rakonczainak arra, hogyan is lehet eljutni legalább oda, ahová ő eljutott.

– A kitartás a legfontosabb: ha valamit elkezdünk, tartsunk ki mellette. Az első célom a felnőttkeretbe kerülés volt, aztán az állandó kezdőség, és ha lehetne feljebb lépnem, attól sem riadnék vissza. Ám egyelőre szeretnék újra stabil kezdő lenni, ehhez azonban még többet kell hozzátennem a csapatjátékhoz. A szorgalmam megvan, nem vagyok született Messi, nekem igenis sokat kell dolgoznom az apró sikerekért is. Sértődősnek, könnyen megharagudónak sem tartom magam, nem is látom értelmét, mert minden esetben a csapat a lényeg. A Makó FC mindig és minden helyzetben számíthat rám – tette hozzá végül Rakonczai Zoltán.

Baktán a Makó

A labdarúgó NB II Keleti csoportjában ma 15 órától elhalasztott mérkőzést pótol a Makó FC, amely Baktalórántházán lép pályára. A házigazdák a tabella utolsó helyén állnak, ráadásul hiába szereztek eddig hat pontot, a magyar szövetség mindet levonta tőlük. A Makó helyzete egészen más miatt nem kellemes: négyen (Rakonczai, Varga R., Szamosszegi, Tóth I.) eltiltás miatt biztos nem játszhatnak, míg bőven van olyan, aki sérüléssel bajlódik, és közülük nem tudni, ki az, aki elvállalja a játékot. Ngalle már együtt edzett a csapattal, így elképzelhető, hogy pályára léphet csakúgy, mint Podonyi.

A várható makói kezdő: Halász – Podonyi, Magyar, Krucsó, Puskás – Maróti, Ngalle – Kulacsik, Bány, Schreiber – Csák.

Olvasóink írták

  • 1. Indian 2010. április 14. 14:27
    „Több Raki kellene a makói focinak! Hajrá,ott a példa,tessék követni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a bronzmeccs: Pécs-Szeviép-Szeged 73-65

Egy negyed után még vezetett, végül mégis nyolcpontos vereséget szenvedett a Szeviép-Szeged a női… Tovább olvasom