Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Makói futball: van jövő

Miközben a Makó labdarúgócsapata kiesett az NB III-ból, és az új edző, Bódi Attila vezetésével a megyei I. osztályra készül, addig az egyesület két korosztályos csapata feljutott a kiemelt első osztályú sorozatba.
1991 nyara

Ekkor nyerte meg a Makó a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságot, és jutott fel az NB III-ba.

múlt. Azóta huszonkét év telt el, a Makó zömében a harmadik vonalban játszott, ám volt az NB II-ben harmadik is, mégpedig 2009-ben. Az átszervezések miatt egycsoportos lesz az NB II, háromcsoportos az NB III, a csapat pedig az NB III-ban elért 13. hely után kiesett, így újra a megyeegyben indulhat – huszonkét év NB-s szereplés után.

– Ez a kiesés is azt bizonyítja, az élet örök körforgás. A megyei I. osztályból feljutva huszonkét évet töltött a klub NB-osztályokban, majd újra itt kötöttünk ki. Nehéz volt megélni – mondta Kolozsvári János, az egykori sikeredző, aki jelenleg a Marosmenti UFC utánpótlásában dolgozik.
Jelen. Eközben a csapat körül szerveződik az élet, és várhatóan a jövő hétfőn elkezdi a felkészülést a következő szezonra az új edzővel, az egykori makói játékossal, Bódi Attilával. A rendkívül erős megyei I. osztályban – amelyben több mint tíz éremre esélyes csapatot is fel tudunk sorolni, ilyen a Mórahalom, a Tisza Volán, a HFC, a Tápé, az Ásotthalom, a Csanádpalota, az Algyő, a Sándorfalva, a Csongrád, a Szentes és a Makó is – az együttes célja az első hat hely, majd két-három éven belül újra az NB III.

Együtt a 13 és a 15 évesek korosztálya: ők jelentik a makói futball jövőjét, és a következő szezonban az első osztályban indulnak. Fotó: DM/DV
Együtt a 13 és a 15 évesek korosztálya: ők jelentik a makói futball jövőjét, és a következő szezonban az első osztályban indulnak. Fotó: DM/DV

– A vezetőség célkitűzése az első hat hely, az enyém azonban a sport oldaláról megközelítve a bajnoki cím. Konkrétum még sem az érkezési, sem a távozási oldalon nincs, egyedül Halász pályafutásának vége a biztos. Sokan nem nyugodtak bele abba, hogy kiesett a csapat, a mi feladatunk pedig az, hogy a nézőket visszahozzuk a lelátóra. Nem az ezres létszám a cél, hanem egy stabil közönség összehozása, és szeretném, ha az ultrák is visszatérnének a meccseinkre. Igazi szomszédvári rangadók elé nézünk, amely visszahozhatja a szurkolókat, és remélem, a színvonal is megfelelő lesz. Ha a tervezett igazolások összejönnek, reális a cél a dobogóra – mondta Bódi Attila.

Megyei ellenfelek

Az U15-ös és az U13-as I. osztályú labdarúgó-bajnokság keleti csoportjában az előző szezonban két Csongrád megyei csapat szerepelt: a Hódmezővásárhelyi FC 12. (U15) és 13 (U13), míg a Szeol-Tisza Volán 16. (U15, kiesett) és 5. (U13) lett a többek között az Újpest, a Diósgyőr, a Honvéd-MFA, a Vasas Kubala Akadémia, a DVSC, a Kecskemét vagy a Szolnok utánpótlását felvonultató mezőnyben.
A HFC továbbra is ott szerepel majd a mezőnyben, míg a Makó lesz a másik megyei rivális.

Jövő

Az 1999-ben alakult Marosmenti UFC története legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy az U15-ös és az U13-as korosztály is második lett a II. osztályú bajnokságban – azaz a fiatalabbak még nem is éltek, amikor az egyesület már működött. Az U15-ösök második helyezése jelentette a feljutást, hiszen a bajnok Békéscsaba UFC már szerepeltet csapatot az I. osztályban, így az utána következő Makó kapott lehetőséget, ez a korosztály pedig „felvitte" magával az U13-at is.

– A hazai utánpótlás átszervezése miatt nem az U13-as, hanem az U14-es korosztályban rendeznek bajnokságot, míg az U15-ösök egy része felmegy az NB II-es U17-es bajnokságba, így a 15 évesek csapatába toboroznunk kell labdarúgókat. A célunk, hogy megadjuk a lehetőséget a szakmának és a gyerekeknek, hogy az I. osztályban szerepeljenek, illetve szeretnénk bennmaradni mindkét korcsoportban. Nehéz lesz, de meg kell próbálnunk. Most kezd beérni az a munka, amelynek lényege, hogy odafigyelünk nemcsak a makói fiatalokra, hanem a vonzáskörzethez tartozó 16 település gyerekeire is. Ehhez jó alapot jelent a Bozsik- program, a diákolimpia, valamint a kihelyezett edzés. Igyekszünk olyan edzőket alkalmazni, akik valamilyen szinten kötődnek a városhoz, a körzethez, a klubhoz – nyilatkozta lapunknak Gyömbér Péter, a Marosmenti UFC elnöke.

A makói feljutók

Marosmenti UFC, U15: Sirokmán Zoltán, Kabók Áron, Szűcs Gergely, Benkő Botond, Bittó Dániel, Bány Bence, Czebe Ádám, Jónás Gábor, Göcző Attila, Kardos Ákos, Megyesi Martin, Miklós Ádám, Kőszegi Attila, Kasik Bence, Pipic Dominik, Nagy-György Balázs, Somogyi László, Tabányi Miklós, Szilvási Sándor, Varga Árpád, Ugurlu Sedat, Mészáros Márk, Bartucz Máté, Tóth Gergely, Monori Levente, Czene Zoltán.
U13: Bakos Alex, Barna Martin, Beke Dániel, Benkő Roland, Bohák Dominik, Dobos Donát, Farkas Gergő, Frank Boldizsár, Giba Ádám, Gulácsi Alex, Horváth Előd, Horváth Richard, Illés Dániel, Isaszegi Máté, Janesz Patrik, Kardos Gergő, Kis Dávid, Molnár Balázs, Molnár Olivér, Szokol Ádám, Túri Roland, Varga Boldizsár.
Elnök: Gyömbér Péter, szakmai vezető: Patrascu Ioan, edzők: Brakszatórisz András, Frank Csaba, Botlik Róbert, Kovács László, Czirbus Gábor, Kovács Gábor koordinációs edző, Dégi László technikai vezető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozott a Szedeák fiatalja

Egy év után távozott a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapatától Jakab… Tovább olvasom