Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Makói UKC: a saját nevelésű a legjobb

A Csongrád megyei utánpótlásbázisokat bemutató sorozatunk e heti részében a Makói Utánpótlás Kézilabda Clubhoz látogattunk el.
A Makói Utánpótlás Kézilabda Club hat évvel ezelőtt alakult, amelynek 2009-től Nacsa Ferenc az elnöke.

– A 15 év alatti lányoknál három, a fiúknál két korosztályt működtetünk – mondta el a klub első embere, aki a Makó KC-nél elnökségi tagként is funkcionál. – Előbbieknél már óvodásokkal is foglalkozunk, rajtuk kívül pedig még az 1–4. és az 5–8. osztályosokkal, míg a
fiúknál csak az iskolásokkal. A kislányok szakmai munkáját az NB II-es Marosmenti NKSE vezetőedzője, Baunok Bernadett irányítja, akinek a munkáját a felnőttcsapat játékosai is segítik, a fiúk pedig Kiss László útmutatásai alapján pallérozódnak, de Klembucz Mónikától is sokat tanulnak. A lányoknál 22-en, a srácoknál 35-en látogatják az edzéseket, amelyek az Erdei János Sportcsarnokban zajlanak heti háromszor másfél órában.

A sportvezető elmondta, a létszámot szeretnék bővíteni, ezt úgy kívánják megvalósítani, hogy a környéken, Kiszomboron, Csanádpalotán és Maroslelén kihelyezett edzéseket tartanak. A településekre edzőket küldenek, akiknek két feladatuk van: egyrészt megismertetni és megszerettetni a sportágat, másrészt pedig a legtehetségesebb gyerekeket a Makói Utánpótlás Kézilabda Clubhoz irányítani.

A cél az lenne, hogy a felnőtteknél szereplő makói csapatokban – a férfiaknál a Makó KC, a nőknél a Marosmenti NKSE – minél több saját nevelésű játékos szerepeljen.

Néhány év múlva ezek a fiatalok jelenthetik a makói felnőtt kézilabda jelenét.   Fotó: DM/DV
Néhány év múlva ezek a fiatalok jelenthetik a makói felnőtt kézilabda jelenét.
Fotó: DM/DV

– Ezt azért nehéz megoldani, mert a középiskolából kikerülő fiatalok nem tudnak Makón továbbtanulni, ezáltal városunknak nincs megtartó ereje, kénytelenek elmenni Szegedre, Budapestre, Kecskemétre vagy éppen Orosházára – magyarázta Nacsa Ferenc.

– Persze azért a tőlünk, az utánpótlásunkból kikerült fiataljainkra is büszkék vagyunk, említhetném például Csapó Gábor, Veréb Győző, Fülöp Márk, Balogi Tamás, Sándor Roland vagy éppen Kander Bence nevét. Az NB II-ben bajnokságot nyert Makó KC 16 fős keretében mindössze 4 saját nevelésű játszik, álmunk, hogy három éven belül ez a szám legalább 10-re duzzadjon.

Az elnöktől azt is megtudtuk, hogy a klub éves költségvetése másfél millió forint.

– Legfőbb támogatónk a Tóth István vezette Valker Kft., de az önkormányzattól is kapunk pénzt, és pályázatokon is szoktunk nyerni. A megyei önkormányzattól például a héten jutottunk 120 ezer forinthoz. A gyerekek szülei jelképes tagdíjat fizetnek, de arra is szükségünk van, abból az összegből tudunk elutazni különböző tornákra. Gyermekeink a Békés és a Bács-Kiskun megyei nyílt serdülőbajnokságokban szerepelnek inkább több, mint kevesebb sikerrel.

Olvasóink írták

  • 1. Pierre_Quatre 2011. június 05. 00:42
    „Valker Kft.

    :D :D :D LOL :D :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X. MetalCom-sportnap Szentesen

Szombaton 8 órától Szentesen immár tizedik alkalommal rendezi meg sportnapját a MetalCom Zrt. Tovább olvasom