Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Mara Péter: mindig legyen öröm a testnevelés óra

Sorozatunkban olyan testnevelőket, pedagógusokat keresünk meg és mutatunk be, akik a megye vagy egy város sportéletében ismertek, elismertek. Mara Péter a szegedi SZISZSZI Déri tangintézményében 1975 óta testnevelő, és négy évig tanította például a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdást, Molnár Tamást.
Harminchét évet egy munkahelyen ledolgozni ritkaságszámba megy. Mara Péter ennyi ideje testnevelő a szegedi Dériben. – 1974-ben telepedtem át Erdélyből. Hunyad megyéből származom, Kolozsváron végeztem el a testnevelési főiskolát, Bukarestben pedig az egyetemet. Azóta Szegeden élek, 1975 óta pedig a Dériben, azaz a Szegedi Ipari Szolgáltató, Szakképző és Általános Iskola Déri Miksa tagintézményében dolgozom, de városszerte Dérinek ismerik és szólítják. Szertorna volt a sportágam, amelyben országos versenyeken indultam. Ezért is veszem még a mai napig is komolyan a tornát: amit a tanterv megkövetel, azt én is betartom. Amíg heti két testnevelésóra volt, nehezen követhettük a tantervet, ám az immár heti öt órával a mi feladatunk, hogy a fiatalokkal ne megutáltassuk, hanem megszerettessük a testnevelést, és a fizikai állapotukon jelentősen javítsunk. Ezért is üdvözlöm az újítást, az öt órát. A régi gyerekek, a mai harmincasok, negyvenesek kiváló alapokkal érkeztek hozzánk, ezért könnyebb volt fejleszteni a mozgáskultúrájukat. A maiak? Elvitte őket az elektromos világ. Ott a kiváló, üres sportcsarnokunk, de a tesiórán kívül nem akarnak sportolni, futballozni – mondta a tanár.

Mara Péter  tanár úr munka közben. Fotó: Frank Yvette
Mara Péter tanár úr munka közben. Fotó: Frank Yvette
Mara Péter testnevelőként rendszeresen járta a városi diákolimpiákat. Ám az iskola specialitása révén ritkán tudott maradandó eredményt elérni a diákjaival. Ugyanis aki kiemelkedően sportolt, az nem a gépészet vagy a villamosság felé fordult.

– Az első évtizedben voltak azért sikereim, hiszen 1978-ban országos első helyet nyertünk futballban, 1980-ban a második legjobb középiskolás csapat voltunk kézilabdában. Akadtak nevesebb tanítványaim, hiszen NB I-es kézilabdázó lett Vizsnyiczai Zsolt, Jónás Mihály, az NB I-es labdarúgó Polyvás Tamást egy évig tanítottam, illetve a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamásnak is én voltam a testnevelője négy évig. Annak idején a diákok fele rendszeresen sportolt, manapság viszont ha a tíz százalékuk mozog, már sokat mondok. Az ilyen állapotú gyerekekkel nehéz eredményeket elérni. A családom sportos, hiszen a kisebbik lányom kosarazott, néhányszor az NB I A csoportos keretben is helyet kapott, ám az egyetem mellett már nem folytatta, míg a nagyobb aerobikozik, és együtt járunk síelni is. Az erdélyi kétezer méteres csúcsmászás állandó családi program. Aki az élete egy részét a havasok között élte le, az visszavágyik – vélte a testnevelő.

Az utóbbi mondatból is kiderült, Mara Péter nagyon szereti a téli mozgásformákat. – Kilenc éve megszereztem a síoktatói papírt, így nincs akadálya, hogy az iskola diákjait tanítsam a sportág szépségeire. Sajnos kevés a jelentkező egyrészt az anyagiak, másrészt a szülői indíttatás hiánya miatt. A téli sportok közül a korcsolyázás is rendszeres program, a műjégpálya olcsóbb és vonzóbb, oda már osztályokkal járunk. A Déri-sportcsarnok dolgaiért én felelek, szerveztem futballtornákat, így a Csillagszóró- és Déri-kupát. Emlékezetes számomra az újszegedi sportcsarnok megnyitása is, hiszen az első sportnapközit, illetve egy gyermek talaj- és női kondicionáló tornát is én szervezhettem meg. Ennyi év után sem unatkozom – jegyezte meg végül Mara Péter.

Olvasóink írták

  • 1. benzol 2012. november 15. 15:34
    „Minden tiszteletem a tanár úrnak. Bár engem nem tanított, volt szerencsém találkozni vele. Az elmúlt 14 alatt mindha megizmosodott volna. Mindig irigyeltem az évfolyamtársaimat a sok labdajáték miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérbeli pólócsata: A-Híd Szeged-Partizan Beograd 8-7

Kőkemény meccsen, nem mindennapi izgalmak közepette 8–7-re nyert az A-Híd Szeged VE férfi vízilabdacsapata a szerb Partizan Beograd ellen. Tovább olvasom